22.09.2011. / 12:27

Autor: Hina , Nacional.hr

Marihuana blokira PTSP

U laboratoriju je znanstvenica najprije štakore izložila situacijama ekstremnog stresa, nakon čega su oni razvili simptome PTSP-a slične ljudskima

IlustracijaIlustracijaMarihuana može zaustaviti simptome smetnji koje izaziva posttraumatski stres (PTSP), prema istraživanju na štakorima koje je vodilo Sveučilište Haife objavljeno u listu Neuropsychopharmacology.

Postoji kritično razdoblje nakon traume tijekom kojeg sintetska marihuana može spriječiti pojavu PTSP-a kod štakora, rekla je voditeljica istraživanja Irit Akirav s odsjeka za psihologiju Sveučilišta u Haifi.

U laboratoriju je znanstvenica najprije štakore izložila situacijama ekstremnog stresa, nakon čega su oni razvili simptome PTSP-a slične ljudskima.

U drugoj fazi, štakori su razdvojeni u četiri skupine. Prva skupina nije dobila marihuanu, a tri preostale su ga dobile, dva sata, nakon stresa, tj. 24 i 48 sati kasnije.

Sljedećeg tjedna znanstvenici su proučavali štakore i utvrdili da je prva i skupina kojoj je marihuana ubrizgana 48 sati nakon traume razvili simptome PTSPa na povišenoj razini tjeskobe.

Druge dvije skupine štakora, koji me marihuana ubrizgana 2 i 24 sata nakon traume bili su krajnje nemirni, ali bez simptoma PTSP-a.

Akirav ističe da to pokazuje da ubrizgavanje marihuane u prikladnom razdoblju može spriječiti razvoj simptoma PTSP-a.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika