22.09.2011. / 13:57

Autor: Nacional.hr

Povodom Parade ponosa

Mira Furlan: Prebacivanje krivnje na žrtvu

"Gay parada je korak na putu do društva u kojem će sve razlike biti ne samo tolerirane, nego poštovane i objeručke prihvaćene", ističe Mira Furlan

WikipediaWikipediaGlumica Mira Furlan uputila je otvoreno pismo sudionicima i organizatorima beogradske Parade ponosa, koja će se prema najavama održati 2. listopada. Pismo prenosimo u cijelosti:

"Ovom promatraču se čini da je u igri uvijek isti način razmišljanja: žrtva diskriminacije biva optužena za provokaciju i od nje se traži da se povuče, sakrije ili umre u ime zaštite društvenog reda i mira. Ne bi li štitio žene od društveno prihvaćenog, "normalnog" i očekivanog (muškog) nasilja, zastrašujuće velik dio svijeta pokriva ženina tijela i lica u ime zaštite reda i mira. Tako se odgovornost za nasilje prebacuje na žrtvu. Ona je kriva što uopće postoji. Samim svojim postojanjem ona remeti poredak. Ona provocira. Žrtvu, dakle, treba sakriti, eliminirati, ukinuti. Ne samo u ime zaštite društvenog reda i mira, nego - koje li ironije - i za njenu vlastitu sigurnost. Nisu li nacisti upravo tako opravdavali kreiranje koncentracionih logora? Jedan od argumenata je bio upravo taj - zaštita Jevreja od opravdano ljutih i na nasilje spremnih njemačkih građana.

Takvu zaštitu ne trebamo. Ono što nam treba, SVIMA, bez obzira tko smo i kojoj grupi, manjinskoj ili većinskoj, pripadamo, je zaštita našeg prava na različitost. Gay parada je korak na putu do društva u kojem će sve razlike biti ne samo tolerirane, nego poštovane i objeručke prihvaćene.

Topli pozdrav svima različitima a tako sličnima,

Mira Furlan,

u Los Angelesu, na prvi dan jeseni"

Vezane vijesti

I članovi Psihomodo Popa u 'Najboljim godinama'

I članovi Psihomodo Popa u 'Najboljim godinama'

Ekipi serije 'Najbolje godine' koja se već neko vrijeme prikazuje na Novoj Tv pridružiti će se i članovi benda Psihomodo Pop. Rockeri i njihov… Više

Komentari

registracija
1/4/07

ulomax, 22.09.11. 14:53

ma tako mirice uredjuj zemlju gdje pripadas u HR najbolje ni ne dolazi,jebal te sused rade.


registracija
20/6/11

AntePorkas, 22.09.11. 22:44

Prvi dan jeseni je, i u Los Angelesu, tek sutra (23.9). Pise li Mira ovo iz buducnosti?

Salu nastranu, Mirino pozivanje na "zastitu prava na razlicitost" promasuje "ceo fudbal". Poenta je, naime, cijele ove strke oko Parade upravo izazivanje sukoba i medijske pozornosti. Naime, u drustvu u kojem su manjine (nacionalne, seksualne, rasne) tolerirane, nema razloga ni povoda za ovakve Parade ponosa. Njih ne stiti policija niti komentira televizija. One su turisticka atrakcija i prigoda da se prodaje lose pivo po ulicama.

No, u sputanim drustvima one sluze kao provokacija, jer, hegelijanskom logikom, jedino ce iz sukoba doci do razrjesenja problema. Toga su u Srbiji svjesni i jedni i drugi, iako i jedni i drugi, iz razlicitih razloga, to ne zele priznati. Gay aktivisti ne zele priznati da provociraju sukobe jer to nije popularno, gube se simpatije puka, tako da oni samo "slave razlicitost". Konzervativni protivnici i homofobi ne zele uci u otvorene sukobe jer su svjesni da se svakim otvorenim konfliktom dolazi blize do legitimacije, dakle do presutnog prihvacanja "drugog". No, jednom izazvani, "moraju" reagirati - naravno, nasiljem, jer drugacije ne znaju, manjkava im parlamentarna kultura. Stoga je njihova taktika da se manifestacija zabrani i tako de facto, da prostite poredbu, kastrira i ne proizvede zeljeni efekt.

I gdje je na kraju ta dijalekticka sinteza, i kako pomiriti tenziju izmadju muskaraca u tangicama i muzjaka s kokardama? I kako to postici bez krvavih noseva i razbijenih glava? U zemlji u kojoj vecina mladih Hrvate dozivljava kao neprijatelje put do prihvacanja homoseksualaca bit ce dug i tezak. No, nisam siguran koliko ce ova vesela parada tome doprinijeti...


registracija
2/6/11

stereo, 23.09.11. 12:20

E,. Miro ostarismo, a sječam te se kak si komad bila.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika