22.09.2011. / 17:46

Autor: Hina

IAEA prihvatila akcijski plan jačanja sigurnosti nukelarki

Akcijski plan jačanja sigurnosti nuklearnih elekrana prihvaćen je u četvrtak na općoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču i to je zadnja etapa prije njegove primjene.

Yukiya AmanoYukiya AmanoAkcijski plan jačanja sigurnosti nuklearnih elekrana prihvaćen je u četvrtak na općoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču i to je zadnja etapa prije njegove primjene.

Taj plan predložen nakon katastrofe japanske nuklearke Fukushime prihvatili su predstavnici 151 zemlje članice UN-ove agencije, što je bila formalnost pošto ga je prošli tjedan podržalo Vijeće guvernera.

"Ovaj akcijski plan mora biti brzo i djelotvorno primijenjen konkretnim mjerama i suradnjom između zemalja članica, međunarodnih organizacija i drugih", rekao je japanski veleposlanik pri IAEA-ji Takeshi Nakane.

Program u 12 točaka poziva zemlje da na dragovoljnoj osnovi procijene sigurnost svojih nuklearnih elektrana i prihvate dodatne inspekcije međunarodnih stručnjaka. Predlaže i ustroj nacionalnih ekipa za hitnu intervenciju koje bi krenule u pomoć u inozemstvo u slučaju krize.

Neke zemlje poput Njemačke i Švicarske, kritizirale su akcijski plan jer nije obvezujuć.

Glavni tajnik IAEA-e Yukiya Amano predložio je da međunarodni stručnjaci u iduće tri godine ispitaju 10 posto od 432 nuklearne elektrane u svijetu te objave rezultate. Tomu su se pak usprotivile neke druge zemlje predvođene Sjedinjenim Državama i Kinom.

Nuklearna katastrofa u Japanu izazvana 11. ožujka potresom i tsunamijem najteža je nakon černobilske katastrofe u Ukrajini 1986. Desetci tisuća ljudi morali su biti evakuirani zbog radijacije. Zbog te su katastrofe neke države, kao što su Njemačka, Švicarska i Italija, odustale od nuklearne energije.

Nasuprot njima SAD i Francuska, vrlo ovisne o nuklearnoj energiji, ne planiraju zatvarati svoje nuklearne elektrane, a zemlje u razvoju vide u takvoj energiji rješenje za budućnost svog stanovništva. IAEA procjenjuje da će između 90 i 350 novih reaktora biti sagrađeno u svijetu do 2030.

Vezane vijesti

Amano: Moguć skori sporazum s Iranom

Amano: Moguć skori sporazum s Iranom

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u utorak je rekao da očekuje uskoro potpisati sporazum s Iranom koji bi olakšao istragu o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika