22.09.2011. / 17:56

Autor: Hina

Vučurević se žali na odluku o izručenju

Branitelji ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića uložili su prizivnom sudu u Beogradu žalbu na odluku višeg suda u tome gradu o odobrenju njegovog izručenja Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, potvrdila je u četvrtak za Hinu glasnogovornica prizivnog suda Mirjana Piljić.

Božidar VučurevićBožidar VučurevićBranitelji ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića uložili su prizivnom sudu u Beogradu žalbu na odluku višeg suda u tome gradu o odobrenju njegovog izručenja Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, potvrdila je u četvrtak za Hinu glasnogovornica prizivnog suda Mirjana Piljić.

Po njezinin riječima, sud bi nakon što je primljena žalba, trebao zakazati sjednicu na kojoj će žalba biti razmotrena, nakon čega će uslijediti donošenje odluke o njoj.

Ratnom gradonačelniku Trebinja Božidaru Vučureviću 12. rujna je, nakon što je iz Srbije prebjegao u Trebinje, određen pritvor zbog nepoštivanja obveze javljanja sudu u Beogradu.

Iz beogradskog je višeg suda dan ranije, nakon Vučurevićeva bijega u Trebinje, objavljeno kako je taj sud odobrio Vučurevićevo izručenje i Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Njemu je 17. lipnja ukinut pritvor i pušten je da se brani sa slobode, uz zabranu napuštanja Srbije, u nastavku ekstradicijskog postupka koji je protiv njega pokrenut po zahtjevima za izručenjem Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Vučurević je uhićen 4. travnja na graničnom prelazu Karakaju u Malom Zvorniku, na temelju tjeralice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tijekom topničkog gađanja Dubrovnika, a tjedan dana poslije Hrvatska je podnijela i zahtjev za izručenjem.

I ministarstvo pravosuđa BiH zatražilo je izručenje Vučurevića jer se protiv njega vodi istraga zbog ratnih zločina u Trebinju. Vučurević ima državljanstvo BiH, a 2008. podnio je srbijanskom konzulatu u BiH zahtjev za srbijansko državljanstvo, ali ga nije dobio.

Po optužnici, Vučurevića se u Hrvatskoj tereti za bombardiranje Dubrovnika početkom 90-ih godina kada je bio gradonačelnik Trebinja. Županijsko državno odvjetništvo u Dubrovniku podiglo je u listopadu 2008. optužnicu protiv Vučurevića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na dubrovačkom području i uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika između 1991. i 1995.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

registracija
11/10/10

agaSovulj, 22.09.11. 19:30

tako će se i šeks žaliti, ako prije ne pusti dušicu, jer na žalost mnogo je naših zločinaca umrlo prije nego što im je suđeno


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika