22.09.2011. / 18:22

Autor: Hina

Putin obustavio prodaju slavnih filmskih studija "Lenfilm"

Ruski premijer Vladimir Putin obustavio je privatizaciju slavnih filmskih studija Lenfilm u Sankt Peterburgu nakon prosvjeda ruskih sineasta, među kojima je i Aleksander Sokurov, dobitnik ovogodišnjeg Zlatnog lava u Veneciji, rečeno je u četvrtak u Moskvi.

Vladimir PutinVladimir PutinRuski premijer Vladimir Putin obustavio je privatizaciju slavnih filmskih studija Lenfilm u Sankt Peterburgu nakon prosvjeda ruskih sineasta, među kojima je i Aleksander Sokurov, dobitnik ovogodišnjeg Zlatnog lava u Veneciji, rečeno je u četvrtak u Moskvi.

"Nakon prosvjednog pisma filmskih radnika, ministarstvo kulture povuklo je prijedlog. Izradit će novi, uravnoteženiji plan", rekao je za agenciju AFP Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Vlada je planirala zadržati 25 posto dionica tih studija koje su boljševici nacionalizirali 1918., a ne koriste se od pada Sovjetskog Saveza. Ostatak je trebala kupiti grupa Vladimira Jevtušenka, milijardera bliskog vlasti.

U prosvjednom pismu vladi, redatelji Aleksej German ("Moj drug Ivan Lapšin" iz 1982.) te Aleksander Sokurov (dobitnik Zlatnog lava za film "Faust") prosvjedovali su ljetos protiv zamisli da "Lenfilm preuzme tvrtka koja bi proizvodila samo komercijalni televizijski program".

Lenfilm je utemljen prije 100 godina u samome središtu nekadašnjeg Lenjingrada i ondje su snimljena neka od najboljih ostvarenja sovjetske kinematografije.

Danas ti studiji "izgledaju kao Staljingrad poslije nacističkog bombardiranja", rekao je Peskov.

Lenfilm i moskovski studiji Mosfilm bili su među najvećima u svijetu u doba Sovjetskog Saveza koji je mnogo ulagao u sedmu umjetnost držeći je izvrsnim sredstvom za širenje komunističke propagande u inozemstvu.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika