22.09.2011. / 19:06

Autor: Hina

Bugarska i Rumunjska i dalje u schengenskoj čekaonici

Odluka o ulasku Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor odgođena je do daljnjega zbog protivljenja Nizozemske i Finske na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica koji su se u četvrtak okupili u Bruxellesu.

Bugarska i Rumunjska i dalje su u čekaoniciBugarska i Rumunjska i dalje su u čekaoniciOdluka o ulasku Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor odgođena je do daljnjega zbog protivljenja Nizozemske i Finske na sastanku ministara unutarnjih poslova zemalja članica koji su se u četvrtak okupili u Bruxellesu.

"Dvije članice su onemogućile odluku o širenju schengenskog prostora, što govori o žalosnom stanju međusobnog povjerenja među članicama", rekao je poljski ministar unutarnjih poslova Jerzy Miller.

"Za mene uzajamno razumijevanje također znači i ispunjavanje danih obećanja, a ovdje je obećanje prekršeno", dodao je ministar Miller.

"Naše je stajalište jasno - protivimo se ulasku Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor u ovom trenutku. Mi smo željeli izbjeći da danas donesemo odluku, a da poslije zbog nje žalimo", izjavio je nizozemski ministar za imigraciju Gerd Leers.

I finski ministar unutarnjih poslova Paivi Rasanen je također izjavio da se njegovo zemlja protivi širenju prostora bez unutarnjih granica.

Poljsko predsjedništvo želi to pitanje postaviti na summitu šefova država ili vlada EU-a 17. i 18. listopada, ali Nizozemska ističe da se do tada neće niša promijeniti.

"Ne vidim puno smisla da se to stavlja na dnevni red summita, jer ne znam što bi se moglo promijeniti od sada do polovice listopada", rekao je ministar Leers.

"Moramo biti posve sigurni da se u potpunosti provode schengenska pravila, posebice što se tiče borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala", dodao je nizozemski ministar.

Bilo je predviđeno da Bugarska i Rumunjska uđu u jedinstveni prostor bez unutarnjih granica u proljeće ove godine, nakon što je Komisija ocijenila da ispunjavaju tehničke kriterije, ali je to zaustavljeno zbog protivljenja više zemalja članica.

Proljetos su se Njemačka i Francuska usprotivile ulasku dviju zemalja u schengenski prostora tražeći od njih da pojačaju borbu protiv korupcije, a sada se najviše protive Nizozemska i Finska.

Zbog njihova protivljenja nije prošao ni kompromisni prijedlog poljskog predsjedništva koji predviđa postupni ulazak Bugarske i Rumunjske u dvije faze - granične kontrole bile bi ukinute u zračnim i morskim lukama do kraja listopada ove godine, a odluka o otvaranju kopnenih granica bila bi odgođena za sljedeću godinu.

Zbog zastoja u širenju schengenskog prostora, Rumunjska razmišlja o tužbi pred Europskim sudom pravde, tvrdeći da je ispunila sve tražene kriterije i da se iz političkih razloga krše europski zakoni.

Schengenski sporazum potpisan je 1985. i danas obuhvaća 25 zemalja - 22 članice EU-a te Norvešku, Island i Švicarsku. Unutar schengenskog prostora živi oko 400 milijuna ljudi, koji se mogu kretati bez kontrola na unutarnjim granicama.

Vezane vijesti

Ciparski poziv u pomoć

Ciparski poziv u pomoć

Cipar je u ponedjeljak postao peta zemlja eurozone koja je zatražila financijsku pomoć Europske unije, a ciparska je vlada objavila kako će… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika