23.09.2011. / 08:52

Autor: Hina , Nacional.hr

Treće pogubljenje u tjednu

Dželat u SAD-u pretrpan poslom

To je treće pogubljenje u Sjedinjenim Državama ovog tjedna, dan nakon pogubljenja Lawrencea Brewera, člana Ku Klux Klana u Teksasu i Troyja Davisa u Georgiji

Derrick Mason se ispričao obitelji žrtve i zahvalio svojoj obitelji na podršci prije ubrizgavanja smrtonosne injekcije (arhiva)Derrick Mason se ispričao obitelji žrtve i zahvalio svojoj obitelji na podršci prije ubrizgavanja smrtonosne injekcije (arhiva)Derrick Mason, 37-godišnji Afroamerikanac pogubljen je u četvrtak navečer u Alabami zbog ubojstva radnice u prodavaonici mješovite robe, a njegovo smaknuće treće je izvršenje smrtne kazne ovaj tjedan u Sjedinjenim Državama.

Mason se ispričao obitelji žrtve i zahvalio svojoj obitelji na podršci prije ubrizgavanja smrtonosne injekcije, objavio je dužnosnik kaznionice u kojoj je pogubljen. On je priznao ubojstvo Angele Michelle Cagle u prodavaonici u Huntsvilleu u Alabami i nije nikad nije osporio svoju odgovornost.

Mason je iscrpio sve svoje mogućnosti žalbi. Guverner Alabame Robert Bentley ga je u srijedu odbio pomilovati. U četvrtak navečer je i američki Vrhovni sud odbio zaustaviti izvršenje smrtne kazne.

To je treće pogubljenje u Sjedinjenim Državama ovog tjedna, dan nakon pogubljenja Lawrencea Brewera, člana Ku Klux Klana u Teksasu i Troyja Davisa u Georgiji. Ovo potonje je posebno izazvalo veliku pozornost javnosti jer je Davis imao podršku velikog broja poznatih osoba koje su sumnjale u njegovu odgovornost za ubojstvo policajca prije više od 20 godina.

Oružje, kao ni fizički dokazi protiv Davisa nikada nisu pronađeni. Žalba njegovih odvjetnika nije prihvaćena premda je sedmero od devet svjedoka koji su Davisa teretili za ubojstvo povuklo dio ili cijelo svjedočanstvo. Nisu pomogli ni iskazi svjedoka koji su tvrdili da je druga osoba priznala ubojstvo. Davis je smrtnu kaznu čekao 20 godina, a pogubljenje smrtonosnom injekcijom već je bilo zakazano tri puta tijekom 2007. i 2008, no sva tri puta je odgođeno.

Njegov zahtjev za pomilovanje podržali su nekadašnji američki predsjednik Jimmy Carter, papa Benedikt XVI, Vijeće Europe, Amnesty International, a peticijom je prikupljeno više od 650.000 potpisa s ciljem da se ukine smrtna kazna. Davisov odvjetnik je u posljednji trenutak pokušao ishoditi odgodu pred Vrhovnim sudom, no najviši sud u SAD-u odbio je zaustaviti izvršenje kazne.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

registracija
13/10/09

branimir, 23.09.11. 10:00

Što je to đelat?


registracija
13/10/09

branimir, 23.09.11. 10:01

Ispravljam: Dželat.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika