23.09.2011. / 09:04

Autor: Hina , Nacional.hr

Albert Einstein je bio u krivu?

Bude li potvrđeno, to će otkriće potkopati ključan element Opće teorije relativnosti Alberta Einsteina iz 1905., koji kaže da ništa u svemiru ne može putovati brže od svjetlosti.

ArhivaArhivaMeđunarodni tim znanstvenika objavio je u četvrtak da je zabilježio subatomsku česticu koja putuje brzinom većom od brzine svjetlosti, što bi moglo predstavljati izazov jednom od temeljnih fizikalnih zakona.

Glasnogovornik tima Antonio Ereditato, koji radi u centru za fiziku čestica CERN na granici Francuske i Švicarske, rekao je za Reuters da su tijekom trogodišnjeg pokusa mjerenja pokazala da je snop neutrina ispaljen iz Ženeve stigao do 730 km udaljenog Gran Sassa u Italiji 60 nanosekunda brže od svjetlosti.

"Imamo mnogo povjerenja u ove rezultate. Ali nužno je da to testiraju i drugi kolege i potvrde ih", rekao je.

Bude li potvrđeno, to će otkriće potkopati ključan element Opće teorije relativnosti Alberta Einsteina iz 1905., koji kaže da ništa u svemiru ne može putovati brže od svjetlosti.

Neočekivani rezultati zabilježeni su u sklopu projekta OPERA, koji su zajedno proveli CERN i Laboratorij Gran Sasso u središnjoj Italiji.

Tijekom trogodišnjeg pokusa ukupno je 15 tisuća snopova neutrina - sićušnih subatomskih čestica sličnih elektronima ali bez električnog naboja - ispaljeno iz CERN-a prema Gran Sassu gdje ih je uhvatio poseban detektor.

Svjetlosti bi za tu udaljenost trebalo oko 2,4 tisućinke sekunde, ali neutrinima je trebalo oko 60 nanosekundi manje. "Riječ je o sićušnoj razlici, ali je to konceptualno izuzetno važno. Ovo otkriće je toliko nevjerojatno da zasad svi moramo biti jako oprezni", rekao je Ereditato. On ipak nije želio spekulirati što bi za fiziku značilo ako bi i drugi fizičari potvrdili mjerenja OPERA-e.

"Jednostavno ne želim razmišljati o implikacijama. Mi smo znanstvenici i radimo s onim što znamo", rekao je Ereditato.

Postojanje neutrina, elementarne čestice izuzetno male mase koja nastaje radioaktivnim raspadom ili nuklearnim reakcijama poput onih u Suncu, prvi put je potvrđeno 1934. godine, ali ta čestica i dalje zbunjuje znanstvenike. Neutrino može proći potpuno neprimjećeno i nedetektirano kroz većinu materije, pa tako kroz ljudsko tijelo svakodnevno prođu milijuni tih čestica, navode znanstvenici.

Da bi stigli do Gran Sassa, podzemnog laboratorija 120 km južno od Rima, neutrini ispaljeni iz CERN-a morali su prijeći 730 km kroz vodu, zrak i stijenje.

Laboratorij u Gran Sassu najveći je podzemni laboratorij za istraživanje subatomskih čestica na svijetu. U njemu radi oko 750 znanstvenika iz 22 zemlje, provodeći eksperimente u tri velike dvorane zaštićene od kozmičkih zraka 1400 metara ispod površine.

Vezane vijesti

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Burne ovacije za Aung San Suu Kyi u Ženevi

Čelnica mianmarske oporbe Aung San Suu Kyi dočekana je u četvrtak u UN-ovu sjedištu u Ženevi uz burne ovacije oko četiri tisuće sudionika Međunarodne… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 23.09.11. 09:16

mislim da nisu ništa otkrili. kad se nešto ne može provjeriti na drugom mjestu od druge ekipe, to jednostavno ne postoji.


registracija
10/1/10

avvf2002, 23.09.11. 10:37

Ko je od CRO znanstvenika u timu CERN-a?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika