23.09.2011. / 11:40

Autor: Nacional.hr

Profesor Omer Moav

Politika uhvatila kunu u zamku

"Smatram da bi najbolje bilo kad bi kuna oslabjela toliko da deset kuna bude ekvivalent jednom euru. Tako bi se povećao izvoz. To je ključ uspjeha", iznio je svoj stav profesor

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaProfesor Omer Moav, izraelski ekonomski stručnjak, posjetio je Hrvatsku i održao predavanja na Ekonomskom institutu u Zagrebu i Visokoj poslovnoj školi Libertas.

U kratkom razgovoru iznio je svoje mišljenje o situaciji u gospodarstvu Hrvatske, hrvatskoj kuni, suradnji Izraela i Hrvatske, zajedničkim problemima...

"Čini mi se da je fiksna tečajna politika kao rezultat visokog uvoza, a nikakvog izvoza te visoki deficit ono što koči Hrvatsku. Takva situacija ne pogoduje investicijama nego upravo suprotno. Zbog toga se potencijalni projekti i investicije sele na neko drugo mjesto, na plodno tlo. Čini mi se da kombinacija svega toga i sličnih problema uzrokovanih time, rezultira nepovoljnom investicijskom klimom. Posebno mislim na određene lobije kojima je u interesu kunu držati jakom radi uvoza. Njima takva situacija pogoduje, što konkretno stvara nepovoljnu klimu za razvoj nacionalne ekonomije", rekao je Moav, prenosi Poslovni dnevnik.

"Kuna bi u svakom slučaju trebala biti puno slabija. To je ključ za poticanje rasta. Naravno, kad se situacija sagleda i s druge strane i kad shvatite da većina javnosti ima dugove u eurima i ta ista javnost ne želi slabiju kunu jer im to nije u interesu, nađete se u nezavidnoj situaciji. To je zapravo svojevrsna zamka politike jer kunu drže jakom kako bi građani bili zadovoljni, no dugoročno to je nešto jako loše i nepovoljno. Smatram da bi najbolje bilo kad bi kuna oslabjela toliko da deset kuna bude ekvivalent jednom euru. Tako bi se povećao izvoz. To je ključ uspjeha", iznio je svoj stav profesor.

Nastavio je govoriti konstatirajući kako je Hrvatska jednako kao i Izrael 'puna monopola' , tvrdi kako se tu radi o spregi tajkuna i politike. Misli kako bi najbolje za Hrvatsku bilo razvijati i ulagati više u poljoprivredu i turizam. Za razvoj turizma kaže kako ga se mora učiniti 'dostupnijim i jeftinijim'.

Na pitanje što zna o zajedničkim projektima Izraela i Hrvatske, kaže kako zna da se dosad ulagalo u energiju i vodu.

Omer Moav predaje na Sveučilištu Royal Holloway u Londonu i Hebrew Universityju u Jeruzalemu. Prije je obnašao dužnost predsjednika Savjeta za gospodarstvo izraelskog ministra financija, a član je uredništva mnogih znanstvenih časopisa o ekonomiji.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 23.09.11. 11:52

Real odnos: 1 Euro =između 9 i 15 Kn


registracija
9/3/10

nostradurus, 23.09.11. 18:32

Ne postoji tečaj koji bi nama pasao jer bi odmah došlo do rasta cijena zbog energeneta kojima se formira cijena prema svjetskim burzama. Devalvacija nije rješenje - čitajte gradivo sa studija:
http://www.efst.hr/nastava/materijali/8986_11.01_Monetarna_politika_u_RH.pdf
reforma.forumhr.com


registracija
14/11/07

laufer, 25.09.11. 23:04

Manje korupcije i pljačke, smanjenje državnog aparata, prestanak bacanja novaca na kojekakve gluposti (npr ono budalesanje u Haagu) i eto novca za investicije.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika