23.09.2011. / 11:36

Autor: Hina , Nacional.hr

Nova optužnica

Sanader MOL-a vratiti 10 milijuna eura

Sanader je osim toga, navodi se u optužnici, za navedeni iznos trebao dogovoriti i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine, odnosno izdvajanju onog dijela plinskog poslovanja koji stvara gubitke te njegovo preuzimanje od strane Hrvatske

Pixsell (arhiva)Pixsell (arhiva)U optužnici koja je zbog navodnog primanja mita od mađarskog MOL-a danas podignuta protiv bivšeg premijera Ive Sanadera USKOK predlaže da Sanader, ukoliko ga se osudi i presuda postane pravomoćna, državi vrati cijeli iznos od 10 milijuna eura, koliko je, prema njihovim tvrdnjama, dobio kako bi toj mađarskoj tvrtki omogućio preuzimanje upravljačkih prava u Ini.

U priopćenju koje je prijepodne objavljeno na USKOK-ovim internetskim stranicama navodi se da je optužnica, nakon provedene istrage, podignuta pred zagrebačkim Županijskim sudom zbog primanja mita u vrijeme dok je Sanader bio na čelu hrvatske vlade.

USKOK Sanadera tereti da je početkom 2008. u Zagrebu i Budimpešti s "visokopozicioniranom osobom iz uprave MOL-a dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura poduzeti sve da se zaključi izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara kojom će Republika Hrvatska MOL-u neosnovano osigurati prevladavajući utjecaj na TD INA".

Sanader je osim toga, navodi se u optužnici, za navedeni iznos trebao dogovoriti i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz Ine, odnosno izdvajanju onog dijela plinskog poslovanja koji stvara gubitke te njegovo preuzimanje od strane Hrvatske.

"U cilju realizacije dogovorenog Ivo Sanader je, iako je znao da zaključenje takvih ugovora nije u interesu Republike Hrvatske, koristeći autoritet predsjednika vlade iznio i nametnuo svoje unaprijed pripremljene zaključke o bitnim elementima navedenih ugovora pa su ugovori i zaključeni 30. siječnja 2009., čime su u potpunosti prihvaćeni svi zahtjevi MOL-a, nakon čega je Ivi Sanaderu u više navrata u cijelosti isplaćen dogovoreni iznos", navode u USKOK-u.

Uz zahtjev da mu Sabor i za ovaj slučaj skine zastupnički imunitet, USKOK je predložio i da, ako ga se pravomoćno osudi, Sanader u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude državi vrati kompletan iznos "imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom", odnosno kunsku protuvrijednost od 10 milijuna eura.

U USKOK-u ističu da se u ovom predmetu istraga vodila protiv još dvije osobe, no da je protiv jedne istraga obustavljena, dok je istraga protiv visokopozicionirane osobe u upravi MOL-a i dalje traje. "U ovom predmetu su 21. rujna 2011. Glavnom tužitelju Republike Mađarske Peteru Poltu predane preslike svih dokaza radi korištenja u postupku u Mađarskoj", navode u USKOK-u.

Iako ne navode identitet, riječ je o predsjedniku uprave MOL-a Szoltu Hernadiju čije je ispitivanje hrvatsko državno odvjetništvo tražilo od mađarskih kolega, što su oni odbili, da bi im kasnije prepustili njegov slučaj.

Nedugo prije podizanja optužnice USKOK je u ovom slučaju odustao od kaznenog progona bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca, jer u istrazi, navodno, nije pronašao dokaze da bi Polančec pomogao Sanaderu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 23.09.11. 11:58

Bez obzira na Sanaderov autoritet i strahovladu u svom mandatu,u kojemu je bio gospodar života i smrti kao i gospodar svih muteži kroz pljačke i mutne radnje,ostaje činjenica da su svi oko njega znali što radi.Ako su iz straha i poslušnosti šutjeli,to ih ne opravdava.Ako su svjesno sudjelovali u otimačini,što je najviše i moguće,tada su svjesni sudionici nemilih događaja.Dakle,kako bilo da bilo,HDZ je stvorio sve u vjete po kojima neka udruga postaje zločinačka organizacija.Sa glavom,repom i namjerama.Ukoliko se uspije dokazati 10 milijuna koje je Sanader najvjerojatnije i uzeo,nije uopće dobro da se taj novac izuzme i da u proračun.Defakto je mito samo promjenilo vlasnika a ugovori kojima je mito plaćeno,tada ostaju otkupljeni te ti ugovori zaista postaju stvarnost.Kakvi god bili.Kako su opasni za gubitak upravljačkih prava nad INOm od strane hrvatske države,to treba jednostavno uponištiti kao legalno sklapanje ugovora.To je samo kriminal a ne pravno vrijedeći akt.Uzimanjem tog prljavog novca od mita,stvar je prihvaćena kao gotova trgovina koja vrijedi.Ili nije?


registracija
11/1/10

fluid, 23.09.11. 12:05

A što se tiče statusa djelovanja kako Sanadera tako i cjelovitog HDZ-a,jasno je da se radi o veleizdaji Hrvatske.Ratni zločin prez presedana.Do Sanadera je izvršena pljačka kroz pretvorbu,što je također ratni zločin bez presedana a dolaskom Sanadera kaznena djela se samo umnožavaju i dijametralno pojačavaju i povećavaju razmjere korupcije i izdaje.Stvar je potpuno jasna ali nije jasno kako sudionici stranačke pripadnosti pri HDZ-u mogu živjeti sa spoznajom da su direktni podržavatelji te veleizdaje svoje stranke i stranačkog vodstva?To će ostati debela enigma i slučaj za povjesničare.Da se pokuša odgovoriti zašto postoje Hrvati koji uvijek žele uništiti svoju državu!


registracija
7/3/11

medjimurec, 23.09.11. 12:13

Da za Sanadera nema opravdanja je svima jasno , pitanje je sta je sa odgovornoscu madjarskog MOL-a i hoce li i oni vratit nezakonito uzeto? Odgovornost za korupciju ide na obje strane i nije samo 10 milona u pitanju vec znatno vise novca..


registracija
17/6/05

torpedo, 23.09.11. 12:43

Nije mi jasno zasto se ne trazi jos i novcana kazna za primanje mita. Naime, vracanje 10 mil eura je samo povratak na pocetno stanje, Sanader je onda na nuli.

No, DORH bi trebao trazit jos od 30-100% kazne za primanje mita, tj. Sanader bi trebao ukupno vratit 13-20 mil eura. Cilj kazne je odgojna mjera za sve buduce primatelje mita da mogu izgubit sve sto su do sada stekli.

Recimo dalje, tip prije par godina dobije mito od 10 mil. eura kojeg inverstira (npr. u nekretnine ili fondove) i ostvari zaradu od npr 30%.
Dodje drzava i oduzme mu 10 mil eura, no njemu i dalje ostaje dobit koju je na temelju tih 10 mil eura ostvario.

Mislim da bi DORH (odnosno RH) trebala adresirati i ove slucajeve.


registracija
17/8/11

foringas, 23.09.11. 12:58

pa ako pametni advokati uzmu to sve i dokažu, da je bilo preuzimanje sa povlaštenjem, može se uzeti natrag INA, da bude hrvatska kao što je bila i prije. a strateški interes hrvatske u INA-i obavezuje i državnike da taj resurs ne mogu davati iz ruku domovine, ma kako si oni to umišljali.
isto tako ne mogu pokloniti niti cm2 hrvatskog teritorija ma koliko glasova dobili na izborima.


registracija
9/3/11

poluprovokator, 23.09.11. 13:11

1. Poništiti nelegalni ugovor postignut na osnovu mita
2. Procesuirati i kazniti i davatelja mita (osobu) i firmu (MOL)
3. Vratiti poslovanje na korist Hrvatske
4. kazniti sve koji su znali i trebali znati da se radi protiv naših interesa
5... i tako za Plivu, T-Com, ...

Vlast od nastanka Hrvatske na osnovu primljenog mita uništava imovinu države i građana i sve na štetu države za čiji se boljitak trebaju brinuti.

Čuva ih to što imaju za marionete i pravpduđe i policiju i vojsku i medije!

Pozatvarati pod hitno i popljeniti imovinu njima i njihovima uključujući firme koje su nastale na prljavom novcu i isprazniti sve račune...

Sramota


registracija
4/9/11

maks111, 23.09.11. 13:36

He,he, a šta ako naš Ivo nije nigdje podigao te novce. Šta ako ti novci nisu ni na jednom poznatom računu. Šta ako mađari kažu nema osnovane sumnje.Sve to meni smrdi da će Ivo proć kao i Polančec za reflektore.


registracija
12/1/11

siziff, 24.09.11. 03:35

TOOOOOOOOO PRIKA! !

Neka vrati deset milja i biti će slobodan kao Polančec.
Za ostalo su tupoglavi sitnozubići već zaboravili.

RETARDI !


registracija
22/3/11

vferari, 24.09.11. 13:04

Slučaj ine riješava kosorica sa nekakvim zakonom za koji zna da ga nemože provesti.A što se tiče mita nikad neće dokazati a da i ima neki kvalitetni dokaz nema veze "TO JE STVSR OD VIŠEG NACIONALNOG INTERESA" IZJAVA USKOKA nastavak sljedi neosnovana optužba-------?


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika