23.09.2011. / 12:12

Autor: Deutsche Welle

Svjetska banka upozorava na crni scenarij, MMF pokušava smiriti situaciju

Svjetska banka i Međunarodni monetarni fond zahtijevaju od euro-zone i SAD-a brzo i koordinirano djelovanje u borbi protiv financijske krize. Svladavanje kriza je glavna tema njihovog jesenskog vijećanja u Washingtonu.

Christine LegardeChristine LegardeAmerička središnja banka (FED) je morala priznati da će gospodarsko slabljenje SAD-a potrajati još neko vrijeme. Na svjetskim burzama tečajevi padaju, njemački DAX je izgubio više od pet posto, euro je pao na najnižu vrijednost u posljednjih osam mjeseci. MMF vidi novu opasnost za svjetsko gospodarstvo, Svjetska banka strahuje da bi veliki financijski problemi u Europi i SAD-u mogli zahvatiti i zemlje na pragu industrijalizacije i zemlje u razvoju. Za ministre financija i guvernere narodnih banaka iz 187 zemalja to su burna i teška vremena na jesenskom zasjedanju Svjetske banke i MMF-a u Washingtonu koji su se sastali kako bi razgovarali o svladavanju krize - a čini se da je svladavanje krize potrebnije nego ikad ranije.

Sredstva postoje ali treba vremena

Kako ne bi dodatno povećavala nervozu na tržištu šefica MMF-a Christine Lagarde je pokušala proširiti malo optimizma. Podsjetila je na kriznu godinu 2008. kad je međunarodna zajednica djelovala odlučno i koordinirano. Takvo kolektivno djelovanje šefica MMF-a priželjkuje i sada i uvjerena je da je ono moguće.

Šefica MMF-a je umirujuće riječi pronašla i u vezi s dužničkom krizom u euro-zoni. Ukazala je da su sva sredstva za svladavanje krize prihvaćena i da ona postoje i da su se predsjednici država i vlada zemalja članica euro-zone jasno očitovali za spašavanje stabilnosti eura i prezaduženih zemalja. Ali, potrebno je vrijeme za ratifikaciju i provedbu tih mjera. Ne živimo u vrijeme Napoleona kad je jedan mig prsta bio dovoljan za pokretanje akcije, rekla je Lagarde.

Prelazak krize na zemlje u razvoju?

Predsjednik Svjetske banke Robert Zoellick upozorio je, međutim, na opasnost prelaska krize na zemlje u razvoju. „2008. su mnogi govorili, krizu se nije moglo predvidjeti. Političari sad nemaju taj izgovor", rekao je Zoellick dodavši da je većina zemalja u razvoju dobro prebrodila krizu iz 2008., ali da su one samo manje otporne. „Kriza u industrijskim zemljama može dovesti do krize u zemljama u razvoju. Europa, Japan i Sjedinjene Države moraju se odlučno suočiti sa svojim velikim gospodarskim problemima, prije nego što problemi postanu još veći za ostatak svijeta. Neodgovorno bi bilo to propustiti", rekao je Zoellick.

Po njegovim riječima do nedavno su zemlje u razvoju bile „tračak nade u svjetskom gospodarstvu". Na njih je otpadala polovica globalnoga rasta, dok su se Europa, Japan i SAD borili s velikim dugovima i velikom nezaposlenošću. Ali, kriza u industrijskim zemljama mogla bi pogoršati i stanje zemalja u razvoju. „Pad izvoza već je razlog za zabrinutost", kaže Zoellick. Od kolovoza rastu dodaci za rizik na obveznice iz zemalja na pragu industrijalizacije, jako je smanjen dotok kapitala. To bi moglo potaknuti zemlje na pragu industrijalizacije i zemlje u razvoju na protekcionizam. Osim toga, s obzirom na visoke cijene hrane zemlje ne bi smjele stvarati zalihe hrane ili ograničavati njezin izvoz, smatra Zoellick.

Autor: Rolf Wenkel, Washington

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

registracija
9/3/10

nostradurus, 23.09.11. 18:29

MMF je to sve zakuhao! Uvalili su sve države u dugove.
reforma.forumhr.com


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika