23.09.2011. / 12:51

Autor: Hina

Češka će naći rješenje za ratifikaciju hrvatskog ugovora

Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izrazio je u petak u Pragu uvjerenost da će Češka naći načina da prevlada problem oko pitanja povezane ili odvojene ratifikacije svojih izuzeća iz Lisabonskog ugovora i hrvatskog ugovora o pristupanju Europskoj uniji.

Luka BebićLuka BebićPredsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić izrazio je u petak u Pragu uvjerenost da će Češka naći načina da prevlada problem oko pitanja povezane ili odvojene ratifikacije svojih izuzeća iz Lisabonskog ugovora i hrvatskog ugovora o pristupanju Europskoj uniji.

"Nisam osjetio da tu postoje bilo kakve rezerve. Češka će naći modus rješenja kako ratificirati hrvatski Ugovor", rekao je Bebić u izjavi za Hinu nakon sastanka s predsjednikom češke vlade Petrom Nečasom.

Dodao je da je Češka zemlja koja je uvijek podupirala put Hrvatske, i prema NATO-u i prema EU-u, te da se razgovaralo i o tome kako će Zagreb i Prag surađivati kada Hrvatska postane članicom Unije, s obzirom na specifičnosti svake zemlje. "Manje i srednje zemlje imaju svoje interese i važno je da ti interesi dobiju svoj tretman i potvrdu", rekao je.

Još uvijek nije poznato hoće li se u češkom parlamentu održati zajedničko glasovanje o hrvatskom Pristupnom ugovoru i o češkim izuzećima iz Europske povelje o temeljnim pravima i slobodama, koja je sastavni dio Lisabonskog ugovora, a ishodio ih je predsjednik Vaclav Klaus 2009. godine. U Bruxellesu je preliminarno bilo dogovoreno da se češko izuzeće pridoda tekstu Pristupnog ugovora Hrvatske s EU-om te na taj način usvoji u svim zemljama Unije.

Budući da su češki oporbeni socijaldemokrati protiv čeških izuzeća, zajedničko glasovanje, bez obzira na činjenicu što sve češke stranke podupiru ulazak Hrvatske u EU, moglo bi Zagrebu uzrokovati problem na neko vrijeme. Predsjednik Hrvatskog sabora izrazio je uvjerenost da će se, bez obzira na ishod tih previranja na češkoj unutarnjopolitičkoj sceni, hrvatski ugovor ratificirati na vrijeme, tim više jer sve strane u Češkoj podupiru hrvatsko pristupanje i oko toga nemaju rezervi.

Bebić i Nečas razgovarali su također o gospodarskoj suradnji, o potrebi da se još više razviju i energetski putevi sjever-jug a ne samo zapad-istok, te da se i infrastrukturni objekti, ceste, željeznice, riječni promet, unaprijede u tom smislu. Razgovaralo se također o energetici i nacionalnim manjinama.

Bebić je kazao da je Češka pokazala interes u smislu izgradnje terminala za ukapljeni plin na hrvatskoj obali i sudjelovanju u investicijama u realizaciji tog projekta. Pokazan je također i interes za željezničko-riječni put za srednju Europu kojim bi se premostio put oko Egejskog i Crnog mora i bio bi daleko jeftiniji.

"Premijer Nečas je naglasio i zahvalio Hrvatskoj na visokim standardima u pogledu zaštite nacionalnih manjina te je rekao da je u Hrvatskoj najbolje organizirana češka manjina koja postoji u inozemstvu. Mi smo istaknuli potrebu da mala hrvatska manjina u južnoj Moravskoj dobije bolji tretman", naglasio je Bebić.

Bebić je u četvrtak doputovao u dvodnevni službeni posjet Češkoj tijekom kojega se, osim s Nečasom, susreo i s predsjednicom zastupničkog doma češkog parlamenta Miroslavom Nemcovom, potpredsjednikom Odbora za vanjsku politiku i predsjednikom Skupine prijateljstva Češka-Hrvatska u zastupničkom domu parlamenta Davidom Šeichom, a tijekom poslijepodneva predviđen je i radni ručak koji u čast svojeg gosta iz Hrvatske daje predsjednik gornjeg doma češkog parlamenta Milan Štech.

Tijekom posjeta Bebić je otkrio i spomen-ploču hrvatskom znanstveniku Andriji Mohorovičiću a u petak poslijepodne bi u praškoj crkvi svetog Norberta trebao otkriti i spomen-ploču Stjepanu Radiću i njegovoj supruzi Mariji Radić.

(Hina) xmaš ydj

Vezane vijesti

Europska unija postaje savezna država

Europska unija postaje savezna država

Priča oko poreza u Europskoj uniji vodi se već godinama, a ona se intenzivirala posljednjih mjeseci u okviru napornih pregovora o novom proračunu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika