23.09.2011. / 13:18

Autor: Igor Koruga

Marc Coppey i Zagrebački solisti na početku 36. samoborske glazbene jeseni

I ove je godine predstavljeno 8. međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, na kojem će se 9 mladih glazbenika boriti na novčane nagrade Hypo banke i Grada Samobora, te za samostalni koncert na 37. izdanju Samoborske glazbene jeseni

Marc CoppeyMarc CoppeyPod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, prof. dr. Ive Josipovića, te Ministarstva kulture, Grada Samobora i Zagrebačke županije u Samoboru će se, od 24. rujna do 8. listopada 2011. godine, održati 36. Samoborska glazbena jesen. O ovogodišnjem programu i planovima festivala govorili su u ponedjeljak na konferenciji za medije u Hrvatskom društvu skladatelja u Zagrebu umjetnički ravnatelj Srećko Bradić i izvršna direktorica Renata Glojnarić.

Novi umjetnički ravnatelj Srećko Bradić najavio je program festivala, koji će početi sutra, u 20.30 sati u samoborskoj Franjevačkoj crkvi, koncertom francuskog violončelista Marca Coppeya i Zagrebačkih solista. Spomenuvši pojedinosti vezane uz održavanje seminara Marimba week Ivane Bilić, otvaranje izložbe fotografija Voljena Grbca, suradnju s Varaždinskim baroknim večerima i nastup čuvenog King's Consorta, kao i zanimljivog dueta gitarista Petrita Çekua i sopranistice Marije Kuhar Šoše, Bradić je posebno istaknuo program završne večeri, 8. listopada, odnosno koncertno-scensku izvedbu Pergolesijeve opere "La serva padrona" s Valentinom Fijačko, Giorgiom Surianom i Stefanom Surianom u glavnim ulogama. Svjestan svoje zahtjevne uloge, posebno nakon 16 uspješnih godina umjetničkog ravnanja Gorana Merčepa, Bradić je rekao kako će vlastitu koncepciju zasnivati na kontrapunktu staroga i novoga, tj. prožimanju bogatog nasljeđa i noviteta u recentnom stvaralaštvu.

I ove je godine predstavljeno 8. međunarodno natjecanje mladih glazbenika Ferdo Livadić, na kojem će se 9 mladih glazbenika boriti na novčane nagrade Hypo banke i Grada Samobora, te za samostalni koncert na 37. izdanju Samoborske glazbene jeseni. Natjecatelje je još 14. lipnja odabrala prosudbena komisija u sastavu Vladimir Kranjčević, Ivana Kocelj, Zlatko Madžar, Krešimir Seletković i Branimir Pofuk, a koncem će se festivala stručno povjerenstvo pobrinuti za dodjelu nagrada za cjelovit nastup, te za najbolje izvedeno djelo hrvatskog autora. Uz to, festival će pobjedniku pokloniti novu skladbu za solo instrument i komorni orkestar skladatelja Mladena Tarbuka, kao i koncert s ansamblom Cantus u ciklusu "Cantus ansambl & Lisinski" u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.

Kao najvažniji novitet ovogodišnjeg festivala Srećko Bradić je predstavio 1. međunarodno natjecanje kompozitora ¨New Note, Croatia 2012.¨ s ukupnim nagradnim fondom od 5.000 €. Manifestacija kojom se želi potaknuti recentno stvaralaštvo bit će anonimnog karaktera, tj. pod šiframa, a kompozicija će se, ili više njih, pisati za klasični puhački kvintet (flauta, oboa, klarinet, rog, fagot), bez upotrebe elektronike, u trajanju do najviše 15 minuta. Prosudbeno tijelo činit će Ivo Malec (Hrvatska/Francuska), Alun Francis (Velika Britanija), Lojze Lebič (Slovenija), Uroš Lajovic (Slovenija) i Srećko Bradić (Hrvatska), svi redom priznati skladatelji, a glavnina i uspješni dirigenti. Natječaj je već započeo 20. rujna, trajat će do 10. ožujka 2012. godine, a pobjedničku će kompoziciju tijekom 37. samoborske glazbene jeseni 2012. izvesti Wind quintet Berlinske filharmonije.

Izvršna je direktorica Renata Glojnarić, uz zahvalu na suradnji prethodnom umjetničkom ravnatelju Goranu Merčepu, najavila i dolazak visokog pokrovitelja festivala, predsjednika Ive Josipovića, na jedan od koncerata. Organizator 36. samoborske glazbene jeseni i ove će godine biti Pučko otvoreno učilište Samobor, u kojem će se, uz Turističku zajednicu Grada Samobora i Turističku zajednicu Zagrebačke županije, moći kupiti i ulaznice za sve koncerte. Sve informacije vezane uz Samoborsku glazbenu dostupne su i na novoj web stranici www.samoborska-glazbena-jesen.com.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika