23.09.2011. / 13:33

Autor: Nacional.hr

Čestitke našem kolumnistu

Baretić najprevođeniji hrvatski autor na ukrajinskom jeziku

Najveća promotorica južnoslavenskih književnosti u Ukrajini naglasila kako je Baretić s tri objavljena romana dosad najprevođeniji hrvatski autor na ukrajinskom jeziku

Photo: Anto Magzan/Večernji list (arhiva)Photo: Anto Magzan/Večernji list (arhiva)Renato Baretić je na književnom sajmu u Lavovu u Ukrajini promovirao svoje romane 'Pričaj mi o njoj' i 'Hotel Grand'.

Prezentaciju romana u izdanju najveće ukrajinske nakladničke kuće, vodila je i profesorica Alla Tatarenko s odjela slavistike lavovskog Filološkog fakulteta.

Najveća promotorica južnoslavenskih književnosti u Ukrajini naglasila kako je Baretić s tri objavljena romana dosad najprevođeniji hrvatski autor na ukrajinskom jeziku.

Evo i Baretićevog izvještaja:


Od 15. do 18. rujna boravio sam u Lavovu (Ukrajina) na jednom od najvećih književnih sajmova u istočnoj Europi, radi promocije prijevoda dvaju svojih
romana ("Pričaj mi o njoj" i "Hotel Grand") u izdanju najveće ukrajinske nakladničke kuće, "Folio" iz Harkova.

Profesorica Alla Tatarenko s odjela slavistike lavovskog Filološkog fakulteta (ujedno i najveća promotorica južnoslavenskih književnosti u Ukrajini) službeno mi je potvrdila da sam s tri romana dosad najprevođeniji hrvatski autor na ukrajinskom jeziku. Uz malu ogradu: "Hm, morala bih provjeriti kako stojimo s Ivom Andrićem, ali budući da se vi sa Srbima još niste dogovorili čiji je Andrić, ti si bez sumnje najprevođeniji nedvojbeni
Hrvat". Prevoditeljice su Olena Koncevič ("Pričaj mi o njoj") i Natalija Čorpita ("Hotel Grand" i, lani, "Osmi povjerenik").

Promocija je bila popraćena i s četiri polusatne seanse potpisivanja knjiga kupcima, a bilo ih je (kupaca željnih autorova potpisa) otprilike stotinu u dva dana.

Nažalost, zbog niza nepovoljnih okolnosti, među koje svakako treba ubrojiti i nerecipročno obnavljanje ukrajinskih viza za građane RH, na sajmu knjiga u Lavovu ove godine nije bilo nijednog drugog hrvatskog pisca ili spisateljice, pa sam morao samcat ponijeti na plećima breme cijele jedne nacije.

Mislim da sam to učinio dostojno, što i vama želimo.

Vezane vijesti

Španjolska je jednostavno bolja

Španjolska je jednostavno bolja

Premda je ogled Španjolske i Francuske u četvrtfinalu Europskog prvenstva ponudio slab i siromašan nogomet, španjolski izbornik Vicente Del Bosque… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 30.09.11. 20:15

Bare, Bare! Ode ti gdje ti je i mjesto!

Uživaj tovaru!


registracija
4/6/11

VladSerbia, 04.10.11. 11:57

@Zvonko
Vrlo nevaspitan komentar upucen nekome ko predstavlja hrvatsku kulturu, pa i Vas. Ne morate se slagati sa autorovim licnim politickim i drustvenim gledistima da biste cenili vrednost onoga sto je napisano.

Srecno, g-dine Bareticu.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika