23.09.2011. / 13:45

Autor: Hina , Nacional.hr

Spalili i 30 sela

Mariću 12 godina zatvora zbog likvidacije civila

U optužnici se tvrdi da su, tijekom oružanih sukoba na grubišnopoljskom području između hrvatskih postrojba i srpskih snaga, pripadnici hrvatskih postrojba u akciji "Otkos" u rujnu i listopadu 1991. u više organiziranih napada opljačkali i spalili više od 30 sela

IlustracijaIlustracijaHrvatski branitelj Veljko Marić osuđen je u petak na višem sudu u Begoradu na 12 godina zatvora na temelju optužnice za ubojstvo Petra Slijepčevića u listopadu 1991. u na području Grubišnog polja.

U obazlozenju presude, predsjednik sudskog vijeća izjavio je kako je tijekom postupka nedvojbeno utvrđeno da je Marić izvršio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret, odnosno da je sa više hitaca ubio Petra Slijepčevića, u nazočnosti njegove supruge Ane.

Sukladno tome, sud je zaključio da je Marić počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

U prvoj reakciji na presudu Marićev odvjetnik Đorđe Dozet u izjavi za Hinu najavio je da će uloziti žalbu na presudu.

Marić se nalazi u pritvoru u Beogradu otkako je u travnju prošle godine uhićen na srbijansko-bugarskoj granici pod optužbom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u listopadu 1991. u selu Rastovcu u grubišnopoljskoj općini.

Na početku suđenja 7. listopada 2010. Marić je odbacio navode izoptužnice, izjavivši da nije kriv.

Optužnicom od 12. kolovoza 2010. Marić se tereti da je kao pripadnik hrvatskih oružanih postrojba, 77. grubišnopoljskoga samostalnog bataljuna, u akciji "čišćenja" sela Rastovca 31. listopada 1991., u vojnoj odori i naoružan ušao u kuću obitelji Slijepčević te hicima iz automatske puške ubio Petra Slijepčevića u nazočnosti njegove supruge Ane.

U optužnici se tvrdi da su, tijekom oružanih sukoba na grubišnopoljskom području između hrvatskih postrojba i srpskih snaga, pripadnici hrvatskih postrojba u akciji "Otkos" u rujnu i listopadu 1991. u više organiziranih napada opljačkali i spalili više od 30 sela.

Srbijansko je državno odvjetništvo 1. studenog 2010. objavilo da je podnijelo zahtjev za provedbu još jedne istrage protiv Marića zbog sumnje da je u rujnu 1991. na grubišnopoljskom području počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
3/8/10

Vjetar, 23.09.11. 15:29

Čuo sam da su Njemci poslije drugog svjetskog rata hapsili, zatvarali i sudili oslobodilačkim vojskama i osobama iz SSSR-a, GB, USA, Francuske, Poljske, itd.

Uzdravlje, imate pravo pokažite cijelom svijetu tko je agresor a tko žrtva, jer to svijet od vas i traži !


registracija
28/4/10

Zvonko, 23.09.11. 15:52

Tko ti je Veljko kriv, kad si odabrao krivu stranu! Da si namjesto šahovnice stavio petokraku na čelo mogao si mirno čekati starost, uz boračku mirovinu odgajati djecu i čuvati unuke. Bez straha da ti jednog dana netko pokuca na vrata i pita te gdje si bio kad je grmilo?
Nisi nikad čuo da je Hrvatsku braniti zločin? Pa povijest uči da nas već 100 godina, redovito napadaju civili, starci i nejač iz Srbije i Srbi iz Hrvatske!

Hrvatska se može sramiti što je te 1991. godine, onako dobro pripremljena i naoružana uspjela za tili čas izgubiti 1/3 svog ozemlja od, civila. Kakva povijesna blamaža!


registracija
6/9/11

Vlaisavljević, 23.09.11. 17:29

Evo ti Jaco tvog donešenja neštavnisti Srbijanskog pravosuđa....Šeksa pokušavaš spasiti,a za ostale Hrvate ni briga TE nije.Nećeš ni Šeksa spasiti,jer nisu Srbijanci pudlice da tebe slušaju.Šeki će biti uhićen čim prestupi granicu...ili će EU izvršiti pritisak kao i za Gotovinu,pa ćeš ti izručiti Šeksa kao i sve generala.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 23.09.11. 17:38

da, kad neko uđe u kuću i ubije civile, ubija stanovnike po Gospiću ili Sisku ili Osijeku, i to prije rata, treba mu dati orden. Proglasit ga herojem. Jer to su ionako samo Srbi, i treba djelovati preventivno.
Zvonko, Zvonko, džaba vam vaše titule. Primitivizam suklja iz svake riječi koju napišete.


registracija
9/3/10

nostradurus, 23.09.11. 18:26

Ako sude Hrvatima za zločine na Hrvatskom teritoriju, tada priznaju okupaciju od svoje strane. Prema tome, možemo tražiti ratnu odštetu na ime priznate okupacije - sadašnjim presudama prema tadašnjoj nadežnosti !!!!!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika