23.09.2011. / 14:48

Autor: Hina

MIP idući tjedan odlučuje o skidanju Sanaderova imuniteta u aferi Ina-MOL

Ured predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića zaprimio je zahtjev USKOK-a da se bivšem premijeru Ivi Sanaderu, protiv kojega je danas podignuta optužnica zbog navodnog primanja mita od mađarskog MOL-a, skine zastupnički imunitet radi pokretanja kaznenog postupka, a saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) o tom bi USKOK-ovom zahtjevu trebalo raspravljati početkom idućeg tjedna.

Ivo SanaderIvo SanaderUred predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića zaprimio je zahtjev USKOK-a da se bivšem premijeru Ivi Sanaderu, protiv kojega je danas podignuta optužnica zbog navodnog primanja mita od mađarskog MOL-a, skine zastupnički imunitet radi pokretanja kaznenog postupka, a saborsko Mandatno imunitetno povjerenstvo (MIP) o tom bi USKOK-ovom zahtjevu trebalo raspravljati početkom idućeg tjedna.

Iako iz Bebićeva Ureda u MIP još nije stigao USKOK-ov zahtjev, predsjednik MIP-a Damir Sesvečan izjavio je Hini kako očekuje da će zahtjev biti uskoro proslijeđen, te najavio da će MIP, dogodi li se to već danas, o skidanju Sanaderova imuniteta raspravljati i odlučivati već početkom idućeg tjedna.

"Ako zahtjev bude proslijeđen tijekom današnjeg dana, sjednicu MIP-a zakazat ću vjerojatno već u ponedjeljak, najkasnije u utorak", kazao je Sesvečan, dodavši da se oko sazivanja sjednice još mora konzultirati s članovima MIP-a.

USKOK je danas pred zagrebačkim Županijskim sudom podigao drugu optužnicu protiv Sanadera, kojega nakon optužnice za ratno profiterstvo u aferi Hypo tereti i da je primio 10 milijuna eura od predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernadija kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

U optužnici USKOK tvrdi i da je Sanader, zlorabeći položaj premijera, za spomenuti iznos mita trebao dogovoriti i izdvajanje plinskog poslovanja iz Ine.

Nakon što je protiv Sanadera podignuta optužnica zbog ratnog profiterstva u aferi Hypo, MIP mu je početkom rujna skinuo imunitet i odobrio pokretanje kaznenog postupka, što je tražio USKOK.

MIP je tu odluku donio jednoglasno, a budući da Sabor tada nije zasjedao, odluka je odmah stupila na snagu, iako je parlament još formalno mora potvrditi na prvom predstojećem zasjedanju.

Početak sjednice Sabora zakazan je za 28. rujna, dakle idući tjedan.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 23.09.11. 15:09

ko je tu lud? lopov se taman privikao na cimere, a oni mu možda ne skinu imunitet!


registracija
7/3/11

medjimurec, 24.09.11. 10:30

Rijec je o skidanju imuniteta za konkretnu optuzbu ali svejedno gdje su gospoda koja su mu dala 10 milja i oni su jednako ako ne i vise krivi!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika