23.09.2011. / 15:09

Autor: Hina

Spor oko plina: Turski brod isplovio za Cipar

Turski brod u petak je isplovio u misiju probnih bušenja mogućih nalazišta plina u vodama Cipra, što je odgovor službene Ankare na istraživanja koje su u toj zoni ranije ovaj tjedan počeli ciparski Grci, objavila je televizija.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaTurski brod u petak je isplovio u misiju probnih bušenja mogućih nalazišta plina u vodama Cipra, što je odgovor službene Ankare na istraživanja koje su u toj zoni ranije ovaj tjedan počeli ciparski Grci, objavila je televizija.

Istraživački brod Piri Reis isplovio je iz luke Urla blizu Izmira u zapadnom dijelu Turske na Egejskom moru, objavila je televizija uz snimke.

Turska je višekratno pozvala Republiku Cipar, međunarodno priznatu dok državu ciparskih Turaka priznaje samo Turska, da odustane od istraživanja. Premijer Recep Tayyip Erdogan zaprijetio je da će Turska početi vlastita istraživanja i čak ih pratiti turskim ratnim brodovima, no Cipar je ipak u ponedjeljak počeo probna bušenja u potrazi za plinom u podmorju u suradnji s američkom tvrtkom Noble Energy.

U četvrtak navečer Erdogan je smanjio napetosti poručivši da je Turska spremna učiniti korak unatrag sve dok ne bude uspješno riješeno pitanje podijeljenog otoka. Cipar je pak iskazao spremnost s ciparskim Turcima dijeliti prihod s bilo kojeg nalazišta plina i prije mirovnog sporazuma o podijeljenom otoku.

Ujedinjeni narodi pozvali su na mirno rješenje prijepora jer će od eventualno pronađenog plina koristi imati obje ciparske zajednice ako završe svoj dugogodišnji konflikt. Europska unija pozvala je Ankaru da se suzdrži od prijetnje.

Cipar je podijeljen na južni (grčki) i sjeverni (turski) dio od 1974., kada su turske postrojbe ušle na otok kao odgovor na državni udar potaknut iz Grčke. Ankara tvrdi da ciparski Grci nemaju prava eksploatirati prirodna bogatstva sve dok otok ne bude ponovno ujedinjen.

Vlada ciparskih Grka, jer je država ciparskih Grka članica Europske unije, najavila je pak da će blokirati turske pregovore o ulasku u Europsku uniju ako se Ankara nastavi protiviti planovima istraživanja nafte.

Vezane vijesti

'Povezivanje je ključ uspjeha'

'Povezivanje je ključ uspjeha'

Na danas održanom okruglom stolu „Leading Through Connections" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i tvrtke IBM Hrvatska, potaknuta je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika