23.09.2011. / 15:15

Autor: Hina

E Pace

Religije kao benzin ratnih motora

Profesor sociologije religije na Sveučilištu u Padovi Enzo Pace izjavio je danas kako ni jedna religija sama po sebi ne stupa u rat nego da u njega ulaze zato što postaju njegovom dozom kisika koji omogućuje život ratnom stroju.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaProfesor sociologije religije na Sveučilištu u Padovi Enzo Pace izjavio je danas kako ni jedna religija sama po sebi ne stupa u rat nego da u njega ulaze zato što postaju njegovom dozom kisika koji omogućuje život ratnom stroju.

Pace je danas predstavljajući u Novinarskom domu u Zagrebu hrvatski prijevod svoje knjige "Zašto religije ulaze u rat" ocijenio kako su religije benzin ratnih motora te da politike identiteta koriste jezik, simbole, religiju i kulturne znakove kako bi mogle stvoriti buduće lice neprijatelja.

"Ako postoje religijski ratovi, onda su to ratovi unutar jedne religije", rekao je dodavši, kako fundamentalist evangeličkih protestanata u SAD-u kao svoga neprijatelja vidi liberalnoga protestanta.

Smatra kako je primjer za takav rat bio u Ruandi kad su međusobno ratovali katolički Tutsi i Hutui.

Govoreći o Paceovoj knjizi sociolog Ivan Markešić ocijenio je kako danas živimo u postsekularnom društvu, kojem je religija jedna od temeljnih odrednica.

Po Markešićevim riječima rušenje mostarskoga Starog mosta promoviralo je ideju o nemogućnosti zajedničkoga života sa strancima i propast projekta o multikulturnom društvu. Kasnije to pokazuje i rušenje njujorških tornjeva 11. rujna, od kada se, kako je ocijenio, vrijeme dijeli na ono što je bilo prije i ono što je bilo poslije toga. "Mehanizam kolektivnoga sjećanja uvijek se javlja kad zajednica upadne u krizu," napomenuo je dodavši kako se pojedinci služe religijom u ratu protiv neprijatelja kojeg treba uništiti.

Podsjetio je kako je sjećanje poticano i nosanjem tzv. moštiju cara Lazara potkraj 80-ih godina te dodao kako ne bi trebalo zaboraviti zločine u Vukovaru, Škabrnji, Srebrenici ali i u Dretelju te Jablanici.

Autor predgovora hrvatskom izdanju knjige Siniša Zrinščak istaknuo je kako Pace pokazuje na koji način religija postaje moćnim sredstvom izražavanja identiteta te simbol sukobljene skupine bez svetih čina.

Knjiga "Zašto religije ulaze u rat" (154 str.) podijeljena je na pet poglavlja u kojima autor piše o građanskom ratu na Šri Lanki, ratovima u Palestini i profanaciji Svete zemlje, balkanizaciji religija u ratu u BiH, unutarkatoličkom ratu u Ruandi te mučeništvu kao religijskom činu u islamističkim ratovima.

Knjigu je objavio zagrebački nakladnik Golden marketing - Tehnička knjiga.

Enzo Pace je voditelj Odjela za sociologiju Sveučilišta u Padovi te Centra za istraživanje i međukulturnu suradnju. Bio je predsjednik međunarodnoga društva za sociologiju religije.

Vezane vijesti

Facebook i YouTube spas su za opstanak svjetskih jezika

Facebook i YouTube spas su za opstanak svjetskih jezika

Facebook, YouTube i pisanje SMS poruka mogli bi pomoći opstanku mnogih svjetskih jezika kojim prijeti izumiranje, piše BBC. Znanstvenici tvrde kako… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika