23.09.2011. / 17:05

Autor: Nekretnine.hr

Državi Dajla

Općinski sud u Bujama tvrdi kako Villa nije imao ovlaštenje kojim je Abbaziji d.o.o. dopuštena uknjižba nekretnina

Nekadašnji Benediktinski samostan u DajliNekadašnji Benediktinski samostan u DajliZahtjev za uknjižbom zemljišta u Dajli odbijen je, izvještava Glas Istre.

Neimenovani izvori informiraju kako je u zemljišnim knjigama zabilježeno kako je 19. rujna doneseno rješenje o odbijanju prijedloga talijanskih benediktinaca i njihove pulske tvrtke Abbazia d.o.o. Potpis španjolskog biskupa Norberta Ville koji je, u ime Porečke i pulske biskupije 13. srpnja u Puli, potpisao sporazum o predaji zemlje benediktincima, postao je novi predmet spora.

Općinski sud u Bujama tvrdi kako Villa nije imao ovlaštenje kojim je Abbaziji d.o.o. dopuštena uknjižba nekretnina. Sud navodno traži dostavu dopunskog ovlaštenja Benedikta XVI.. Da bi zadržali pravo prvenstva u uknjižbi, talijanski benediktinci bi se na ovu odluku općinskog suda trebali žaliti Županijskom sudu, a ukoliko ih i on odbije, izgubit će to prvenstvo. To znači da će na red doći država, koja ne želi izgubiti svoje zemljište.

Podsjetimo kako je Republika Hrvatska sve sporne čestice u postupku denacionalizacije koncem 90-ih vratila Crkvi, odnosno župi Dajla. Tvrtka Abbazia koju je osnovala Opatija iz Praglie, odnosno talijanski benediktinci, smatra kako je ona vlasnik nekoliko stotina hektara atraktivnog zemljišta kod Dajle, a ne župa Dajla, kako je još uvijek zapisano u zemljišnim knjigama. U pitanje vlasništva nad zemljom umiješao se i Vatikan. Na inzistiranje benediktinaca sastavljen je sporazum o uređenju međusobnih odnosa, kojim su župa Dajla i porečka i pulska biskupija terbali prenijeli prava vlasništva na nekretninama u korist njihove tvrtke. Biskup Ivan Milovan odbio je potpisati ugovor pa ga je Papa Benedikt XVI. nakratko suspendirao i ovlastio španjolskog biskupa Norberta Villu da u ime hrvatskih biskupija potpiše sporazum.

Vezane vijesti

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Milovan odlazi zbog Dajle?

Mons. Ivan Milovan, čiju je ostavku od službe pastoralnog upravljanja Porečkom i Pulskom biskupijom prihvatio papa Benedikt XVI., rekao je danas za… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika