23.09.2011. / 19:23

Autor: Deutsche Welle

6,7 milijuna eura za zlato na Olimpijadi

Uoči početka amaterskog Svjetskog prvenstva (SP) u Bakuu, boksački sport se našao u središtu zanimanja sportske javnosti. Za to je kriva jedna korupcijska afera - i navodna prodaja zlatnih medalja na Olimpijadi 2012.

Foto: IlustracijaFoto: IlustracijaMeđunarodni olimpijski odbor (MOO) pokreće istragu oko sumnje u korupciju u boksačkim vodama, olimpijski boksački sport u ulozi "crne ovce". Mediji opširno pišu o skandaloznim dogovorima uoči Ljetne olimpijade u Londonu 2012. Boksački amaterski sport iznenada se našao u turbulencijama.

Što se dogodilo?

Po informacijama britanskog BBC-a, World Series of Boxing (WSB), boksačka liga koja djeluje pod okriljem Svjetskog boksačkog saveza (AIBA), primila je devet milijuna američkih dolara (6,7 milijuna eura) od jednog "tajnog izvora" odnosno "neimenovanog investitora" iz Azerbejdžana.

AIBA je, to je u kontekstu ove priče itekako relevantna informcija, zadužen za organizaciju olimpijskih boksačkih turnira.

Kako javlja britanska medijska kuća, Azerbejdžanu su zauzvrat "obećane" dvije zlatne medalje na Olimpijadi u Londonu. BBC se poziva na jednog "zviždača", koji je javno progovorio o ilegalnim dogovorima u svijetu amaterskog boksa.

"Investitor" je preko Azerbejdžanskog boksačkog saveza višemilijunskim "kreditom", tako glasi obrazloženje sporne transakcije, htio samo "potaknuti" razvoj WSB-a.

AIBA je na te izvještaje reagirao priopćenjem. "Apsurdne su i apsolutno pogrešne tvrdnje da su za spomenuti novac obećane zlatne medalje na Olimpijskim igrama", stoji u pismu koje je objavljeno i na web-stranici BBC-a. Predsjednik AIBA Wu Ching-Kup najavio je ipak istragu ovog slučaja i dodao: "WSB se vodi transparentno!"

Manipulacije, sumnje i suspenzije

Zbog ranijih sumnji u manipulaciju boksačkog turnira na Olimpijadi u Pekingu 2008. godine, AIBA je bila najavila uvođenje novog sustava elektronske dodjele bodova borcima na Igrama u Londonu.

Taj sustav transparetno registrira bodove koje suci dodjele nekom boksaču tijekom borbe. Tako je moguće i saznati koji je sudac kojem borcu dao koliko bodova - što do sada nije bilo moguće.

Najavu pokretanja istrage pozdravio je i MOO. "Mi ozbiljno shvaćamo sve prigovore i sumnje u korupciju i od BBC-a zahtijevamo da Etičkoj komisiji MOO-a predoči i dokaze protiv AIBA", kazao je komunikacijski direktor Međunarodnog olimpijskog odbora Mark Adams.

Tko je tajni investitor? I zašto je navodna transakcije obavljena preko Azerbejdžanskog boksačkog saveza? To tek treba razjasniti. AIBA nije prvi put na meti zbog sumnji u korupcijske rabote.

Već nakon Olimpijade u Ateni 2004. godine, navodno manipulirane sudačke odluke su za sobom povukle i određene posljedice. MOO je tada više od dvije godine blokirao prebacivanje milijun eura na računa AIBA-e.

Novac je "potekao" tek nakon što se sa čela Boksačke asocijacije povukao njezin predsjednik, Pakistanac Anwar Chowdry. On je 25 godina "vedrio" i "oblačio" u svijetu amaterskog boksa. Njegov stil vođenja AIBA-e mnogi opisuju kao "diktatorski".

Pakistanac je uvijek iznova bio spominjan kao ključna figura nekolicine korupcijskih afera.

Drugi je slučaj vezan uz Olimpijadu 2008. Nekoliko dana nakon kraja Igara u Pekingu suspendiran je rumunjski dužnosnik Rudel Obreja - i to zbog "mogućeg pokušaja manipulacije" na olimpijskom turniru.

Rumunj je na suspenziju reagirao protuudarom. On je preko medija tvrdio da su službene osobe iz AIBA-e namještale rezultate boksačkih mečeva.

Prvenstvo u Azerbejdžanu

Amateri se za nastup na Olimpijadi u Londonu moraju kvalificirati na Svjetskom prvenstvu. Grad domaćin ovogodišnjeg turnira koji počinje za nekoliko dana je Baku.

To je glavni grad Azerbejdžana - domovine misterioznog "investitora".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Na Olimpijskim igrama Čilić, Karlović i Martić

Na Olimpijskim igrama Čilić, Karlović i Martić

Hrvatski teniski savez je dobio potvrdu iz ITF-a da će na olimpijskom turniru u Londonu ovog ljeta pravo nastupa od hrvatskih tenisača i tenisačica… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika