23.09.2011. / 19:50

Autor: Hina

Putin: Pravni sustav u Rusiji "nije gori" od onog u SAD-u

Ruski premijer i čelnik vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, Vladimir Putin, izjavio je u petak u svom govoru na kongresu JR-a u Moskvi da pravni sustav u zemlji "nije gori" od onog u SAD-u ili Velikoj Britaniji, ali je priznao da ga treba poboljšati, javljaju ruski mediji.

Vladimir PutinVladimir PutinRuski premijer i čelnik vladajuće stranke Jedinstvena Rusija, Vladimir Putin, izjavio je u petak u svom govoru na kongresu JR-a u Moskvi da pravni sustav u zemlji "nije gori" od onog u SAD-u ili Velikoj Britaniji, ali je priznao da ga treba poboljšati, javljaju ruski mediji.

On je rekao, u vrijeme dok se nagađa da bi se na idućim izborima opet mogao kandidirati za predsjednika, da je poboljšanje pravnog sustava, za koji aktivisti za ljudska prava tvrde da ga vlasti često zloupotrebljavaju, "jedan od naših ključnih ciljeva".

Po njegovim riječima, pravni sustav "nije gori od anglo-američkog, a u nekim je aspektima možda čak i bolji".

Putin je također podržao pozive da se sve sudske odluke i presude objavljuju na internetu.

Nova kazna izrečena bivšem naftnom tajkunu Mihailu Hodorkovskom prošle godine izazvala je kritike međunarodne zajednice, a SAD je rekao da je zabrinut zbog očite "zlouporabe" pravnog sustava Rusije.

Premijer, koji je iza sebe ima dva predsjednička mandata, nije govorio o svojim planovima za predsjedničke izbore. Međutim, i on i predsjednik Dmitrij Medevedev rekli su da se neće kandidirati jedan protiv drugog.

Parlamentarni izbori u Rusiji održat će se u prosincu, a predsjednički u ožujku iduće godine.

Putin je također rekao svojim pristašama da se s aktivistima za ljudska prava "treba ponašati tolerantno".

"Postoji kategorija ljudi koji me često kritiziraju, s razlogom i bez razloga, a koji spadaju u takozvanu kategoriju zagovornika ljudskih prava", kazao je. "Njih je malo, ali oni usmjeravaju pažnju na probleme... koji, ako su neriješeni, otežavaju razvitak društva."

Ruske vodeće organizacije za ljudska prava, među kojima su Moskovski helsinški odbor i Memorial, optužuju Putina za autoritarne metode i govore da je pod njegovom vlašću stradala sloboda govora i informacija.

Putin je istaknuo da bi neovisni mediji mogli dobiti pomoć iz proračuna putem nevladinih organizacija.

"Potreban nam je i u Ruskoj Federaciji u cjelini, i u regijama, službeni tisak koji otvoreno izražava službana stajališta, ali ne i onaj koji se pretvara da je neovisan, a u stvari je službeni", rekao je Putin istaknuvši da taj problem treba riješiti na taj način da se pruži "izravna potpora tisku koji je stvarno neovisan".

Govoreći o korupciji premijer je pozvao na izricanje oštrijih kazni onima koji daju i uzimaju mito i rekao je da treba "promijeniti psihologiju društva".

On je također rekao da se smisao rada vlasti u svakoj zemlji sastoji u slušanju "otkucaja srca naroda".

Putin je i dalje najpopularniji političar u Rusiji. Najmanje 41 posto Rusa vjeruje da će on biti novi predsjednik, pokazalo je ispitivanje javnog mišljenja koje je proveo centar Levada.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
12/1/11

siziff, 23.09.11. 20:01

MARŠ U.......!


registracija
31/1/10

STTony, 23.09.11. 20:57

Putin i Šeks, dva druga bratska...


registracija
9/11/09

superhik, 23.09.11. 22:52

Na zalost mislim da je u pravu. Zalosno ali istinito.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika