24.09.2011. / 11:48

Autor: Hina

IAEA bez dogovora završila godišnje zasjedanje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) završila je kasno u petak godišnje zasjedanje, a izaslanici nisu uspjeli usvojiti rezoluciju o najvažnijem području rada agencije, zabrani širenja nuklearnog oružja.

Yukiya AmanoYukiya AmanoMeđunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) završila je kasno u petak godišnje zasjedanje, a izaslanici nisu uspjeli usvojiti rezoluciju o najvažnijem području rada agencije, zabrani širenja nuklearnog oružja.

Dva zapadna diplomata optužila su Iran, Kubu i Egipat, tri članice koje u agenciji predstavljaju nesvrstane zemlje, da su blokirale postizanje suglasja oko rezolucije.

Jedan od njih rekao je da ishod sastanka neće utjecati na aktivnosti agencije kojima je cilj spriječiti da se nuklearni materijal koristi u neproliferacijske svrhe, što je ključni zadatak IAEA-e prema Sporazumu o neširenju nuklearnog oružja.

No, "to pokazuje podjele na tome važnom području", rekao je diplomat.

Na godišnjim sastancima IAEA-e, koja okuplja 151 članicu, obično se usvajaju različiti dokumenti kojima se definira zajednička politika i smjernice.

No, na ovogodišnjem sastanku nije usvojena rezolucija koju je predložilo 30-tak zapadnih zemalja, većinom europskih.

Ona se odnosila na mjere koje UN-ovi inspektori poduzimaju radi otkrivanja koriste li se zemlje koje nemaju nuklearno oružje nuklearnom tehnologijom ili materijalom za proizvodnju oružja, poput redovitih obilazaka ili nadzora postrojenja kamerama.

Vezane vijesti

Amano: Moguć skori sporazum s Iranom

Amano: Moguć skori sporazum s Iranom

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u utorak je rekao da očekuje uskoro potpisati sporazum s Iranom koji bi olakšao istragu o… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika