24.09.2011. / 14:32

Autor: Hina

Slovenski socijaldemokrati na izbore s Pahorom

Slovenske Socijalne demokrate (SD) na vjerojatnim prijevremenim parlamentarnim izborima krajem ove godine vodit će predsjednik stranke Borut Pahor, izjavio je u subotu u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" predsjednik zastupničke skupine te stranke Dušan Kumer.

Borut PahorBorut PahorSlovenske Socijalne demokrate (SD) na vjerojatnim prijevremenim parlamentarnim izborima krajem ove godine vodit će predsjednik stranke Borut Pahor, izjavio je u subotu u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" predsjednik zastupničke skupine te stranke Dušan Kumer.

"Iako se biračko tijelo nagnulo u desno, uvjeren sam da ćemo na prijevremenim izborima ostvariti solidan rezultat. Zamjena predsjednika stranke u sadašnjem bi trenutku za nju značila političko samoubojstvo", izjavio je Kumer.

"Za tjedan-dva stranka će se morati posvetiti predizbornoj kampanji, pa sazivanje izvanrednog kongresa ne bi imalo nikakve logike", dodao je Kumer.

Pahor (47) stranku vodi od 1997. godine, a socijaldemokrati su na izborima prije tri godine osvojili jedan zastupnički mandat više od Slovenske demokratske stranke (SDS) dodatašnjeg premijera Janeza Janše.

Predizborne prognoze temeljene na većini anketa govore da će Janšina stranka ponovno dobiti mandat za sastavljanje vlade.

Kumer je izjavio da unatoč slabostima i primjetnom političkom "egu" Pahor za razliku od Janše nema "autoritarne" karakteristike, te da su erozija njegove koalicijske vlade i njen pad kroz izglasavanje nepovjerenja u parlamentu početkom tjedna posljedica Pahorove "naivnosti" jer je vjerovao u koalicijske partnere i nije znao odbiti tvrdnje opozicije da je za sve ekonomske teškoće kriva njegova vlada.

Jedna od najvećih Pahorovih grešaka, naveo je Kumer, bilo je pristajanje da se promijeni izvješće državne revizije po kojemu je bivša Janšina vlada u predzadnjoj godini kad je bila na vlasti ostvarila proračunski suficit iako je zabilježen deficit, a država već tada bila jako zadužena, rekao je Kumer.

Pitanje visokog proračunskog deficita i javnog duga bit će u središtu političke kampanje pred sljedeće parlamentarne izbore, pri čemu se vodeće stranke međusobno optužuju tko je kriv za sadašnje stanje, Pahorova ili prijašnja Janšina vlada, navode slovenski mediji.

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika