24.09.2011. / 15:32

Autor: Hina

Putin i Medvedev ostaju na čelu, samo će zamijeniti funkcije

"Čelična ruka Rusije", aktualni premijer Vladimir Putin objavio je u subotu da se u Kremlj vraća kao predsjednik nakon izbora u ožujku 2012., a sadašnji šef države Dmitrij Medvedev preuzet će njegovo mjesto i postati premijer.

Vladimir Putin i Dmitrij MedvedevVladimir Putin i Dmitrij Medvedev"Čelična ruka Rusije", aktualni premijer Vladimir Putin objavio je u subotu da se u Kremlj vraća kao predsjednik nakon izbora u ožujku 2012., a sadašnji šef države Dmitrij Medvedev preuzet će njegovo mjesto i postati premijer.

Ruski premijer Vladimir Putin i predsjednik države Dmitrij Medvedev odlučili su na kongresu vladajuće stranke Jedinstvene Rusije u Moskvi da će nakon predstojećih parlamentarnih i predsjedničkih izbora zamijeniti funkcije. Putin će se kandidirati na predsjedničkim izborima 2012., a Medvedev će nositi stranačku listu na parlamentarnim izborima 4. prosinca i u slučaju pobjede, koju nitko ne dovodi u pitanje, postati premijerom, javljaju agencije.

Putin i Medvedev su jedan drugoga predložili na nove funkcije pred 11 tisuća izaslanika na kongresu Jedinstvane Rusije. Time su napokon završena duga politička saga i nagađanja o tome tko će se od te dvojice ruskih političkih lidera natjecati na predsjedničkim izborima.

"Za nositelja liste Jedinstvene Rusije na izborima za Dumu 4. prosinca predlažem predsjednika Dmitrija Antoljeviča Medvedeva", rekao je Putin.

"S obzirom na to da mi je ponuđeno da budem nositelj stranačke liste Jedinstvene Rusije na parlamentarnim izborima i da sam, u slučaju pobjede, spreman aktivno raditi u vladi, mislim da bi bilo dobro da ovaj kongres podupre kandidaturu predsjednika stranke Vladimira Putina za dužnost predsjednika države", uzvratio je Medvedev.

Putin, koji je predsjedničku dužnost obnašao od 2000. do 2008. izabrao je tada malo poznatog Medvedeva za nasljednika jer se nije mogao natjecati za treći predsjednički mandat. No, prema ustavu može sudjelovati u predsjedničkoj utrci 2012.

Štoviše, ustavnim reformama iz 2008. predsjednički mandat produžen je s četiri na šest godina, pa bi Putin (58) teoterski mogao biti ponovno izabran 2018. i na vlasti ostati sve do 2024.

"To je velika čast", rekao je sadašnji premijer prije nego je predložio Medvedeva za predsjednika vlade. "Hvala vam, nadao sam se vašoj potpori", dodao je.

"Siguran sam da će Jedinstvena Rusija pobijediti i da će na temelju potpore birača Dmitrij Medvedev sastaviti nov, mlad, moćan i učinkovit tim te voditi rusku vladu", istaknuo je Putin.

Putin i Medvedev govorili su pred oko 11.000 članova stranke u sportskoj dvorani Lužnjiki u Moskvi koji su kandidaturu Putina, bivšeg obavještajca KGB-a, oduševljeno pozdravili su dugotrajnim pljeskom.

Putin je na strančkom kongresu otkrio da ovakav dogovor postoji već dugo vremena. "Bit ću iskren, prije nekoliko smo godina dogovorili tko treba što raditi. Uostalom, za mene i Medvedeva pitanje tko i što radi nikada i nije bilo najvažnije pitanje", rekao je Putin.

Mnogi analitičari kažu da je Rusija "Putinova pozornica" i da je ovo bila njegova odluka, obrazlažući to činjenicom da se Medvedev, unatoč tome što je ponekad javno iznosio suprotna stajališta, nikada nije suštinski usprotivio Putinu.

Ankete pokazuju da Putin sigurno pobjeđuje na izborima, a Jedinstvena Rusija očekuje da će osvojiti dvotrećinsku većinu na izborima za Dumu.

Putina se smatra konzervativnijim političarem od Medvedeva i brojni analitičari ocijenjuju da bi njegov povratak u Kremlj mogao dovesti do gospodarske stagnacije najvećeg svjetskog proizvođača energije. Iako se Medvedev (46) čini liberalnijim, poznavatelji prilika ističu da su njihove međusobne razlike više tiču stila, a ne same politike.

Buduća vlada suočit će se s brojnim gospodarskim izazovima i pozivima na oštrije ekonomske i političke reforme koje bi, upozoravaju analitičari, mogle dovesti do socijalnih nemira. Novi kabinet morat će se nositi i sa složenim odnosima sa Sjedinjenim Državama te s nesigurnim razvojem događaja nakon ustanaka u arapskom svijetu.

Vezane vijesti

Što muči svjetske velesile

Što muči svjetske velesile

Pred odlazak na summit skupine 20 najrazvijenijih zemalja svijeta (G-20) u Los Cabos (Cabo San Lucas, Baja California Sur), u Meksiko - njemačka… Više

Komentari

registracija
14/11/07

laufer, 24.09.11. 17:29

Carska Rusija, SSSR, Rusija... neke stvari uvijek ostaju iste.


registracija
29/8/11

petarpetar, 24.09.11. 17:54

To majstori!!! Zlobnici i tkzv. borci za nekakva ljudska prava nisu uspeli da Vas zavade, a nadam se da i neće i da će narod Rusije prepoznati ,,dušebrižnike" kao lešinare koji samo traže slabe zajednice da ,,im uvoze demokratiju" a ostavljaju razorene zemlje i razjedinjene narode:Irak, Azerbejdžan, Libija, Tunis, Egipat pa što ne reći sa setom i Jugoslaviju. Šta mislite šta bi ostalo od Kine i Rusije da uvezu zapadnjačku nazovi demokratiju. Šta je važnije: socijalizam ili formalna demokratija?


registracija
20/8/10

McCoy, 25.09.11. 10:08

@petarpetar
Kad si već pomenuo formalnu demokratiju da još dodam kako su se u bliskoj prošlosti mnoge velike demokratske vlade pokazale u demokratičnosti i sprovođenju vladavine zakona. Setimo se proterivanja Iračkih azilanata iz Danske 2010, proterivanja azilanata Afričkog porekla iz Francuske - sve one "ljupke" slike policajaca koji šutiraju ljude koji nisu u mogućnosti ni da se tuku, majki s decom i slično - zatim nedavna događanja u Londonu...
"A freedom of speach as long as you don`t say too much."
A kad to isto rade u Rusiji onda su "demokratske" zemlje zabrinute za stanje ljudskih prava i vladavinu zakona. Pa što niko ne nabije ljudska prava Saudijskoj Arabiji u lice?


registracija
9/11/09

superhik, 25.09.11. 17:03

Ja sam negdje citao znastveno fantasticni roman koji se dogadja u buducnosti o tome kako sin nasljedjuje oca nakon potkradanja glasova u izbornoj jedinici gdje je drugi sin odnosno brat od predsjednickog kandidata guverner. Nakon toga tako izabran sin od oca nastavlja od tate zapoceti rat za naftna polja u jednoj blisko-istocnoj drzavi. Zaboravio sam o kojoj se izmisljenoj drzavi radi, ali radnje i dogadjaji su izmisljeni, svaka slicnost je slucajna.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika