24.09.2011. / 15:59

Autor: Hina

Ugovori za turističke programe upoznavanja kontinentalne Hrvatske

Ministar turizma Darmir Bajs danas je na obiteljskom gospodarstvu Kos-Jurišić u Nespešu kod Svetog Ivana Zelina potpisao ugovore s deset putničkih agencija koje će u sklopu programa "Upoznaj Hrvatsku" provoditi projekte u svrhu upoznavanja kontinetalne Hrvatske.

Damir BajsDamir BajsMinistar turizma Darmir Bajs danas je na obiteljskom gospodarstvu Kos-Jurišić u Nespešu kod Svetog Ivana Zelina potpisao ugovore s deset putničkih agencija koje će u sklopu programa "Upoznaj Hrvatsku" provoditi projekte u svrhu upoznavanja kontinetalne Hrvatske.

Program "Upoznaj Hrvatsku" Ministarstvo turizma u suradnji s agencijama i Hrvatskom turističkom zajednicom provodi od 2010. do 2014. Temeljem tog programa i uz potporu od 50 do 200 kuna koje izdvaja Ministarstvo turizma po dovedenom putniku u kontinentalnom dijelu Hrvatske i u unutrašnjosti otoka, u tom razdoblju, trebalo bi doći oko milijun turista. Vrijednost cijelog programa je 20 milijuna kuna.

Ministar turizma Damir Bajs je rekao da se tim programom želi turistički oživjeti kontinentalni dio Hrvatske i iskoristiti njegovi veliki potencijali te da se želi povećati sadašnji udio tog dijela zemlje, koji iznosi pet posto, u prihodima od turizma.

"Program je veliki izazov jer se oslanja na suradnju s lokalnim stanovništvom i drugim partnerima koji samo zajedno mogu turiste u većem broju dovesti u unutrašnjost zemlje", rekao je ministar.

Predstavnici agencija, koji su danas potpisali ugovore, stigli su gotovo iz cijele Hrvatske. Na natječaj za programe ove godine javilo se dvostruko više agencija, nego lani, čak njih 63 sa 721 projektom.

Ministar smatra da program treba razvijati dugoročno te da u iduće četiri godine treba dati znatne ekonomske i turističke učinke. S njime se složio i predsjednik Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Boris Žgomba, kazavši da je turistički razvoj kontinentalne Hrvatske važan i za agencije i za cijeli turizam, jer za razliku od priobalja na kontinentu postoje puno veće mogućnosti za turistički rast. Žgomba napominje da u sklopu programa treba razvijati standarde usluga i certificirati turističke objekte, što će u konačnici dati odličan proizvod koji će pridonijeti i boljem standardu lokalnog stanovništva.

Direktor UHPA-e Željko Trezner i predstavnici agencija rekli su da je osnova svih programa doživljaj koji će turisti dobiti dolaskom na obiteljska gospodarstva, na manifestacije kušanja domaće hrane i pića te svega što kontinent svojim prirodnim te kulturno-povijesnim bogatstvom nudi. Trezner je naglasio da je to prvi sustavni program za kontinentalni dio Hrvatske u dosadašnjem razvoju hrvatskog turizma za koji se nije bilo lako izboriti, ali za koji sada postoji veliko zanimanje mnogih partnera.

Neki od programa za koji su potpisani ugovori primjerice su: Ljetni šumski tabor, Festival ruža, Sakralno blago kontinentalne hrvatske, Rimsko doba i Srednji vijek Žumberka te drugi.

Goste je pozdravio član obiteljskog gospodarstva Kos-Jurišić, Mario Jurišić, kazavši da se bave vinogradrstvom i vinarstvom na 4000 hektara vinograda, ali da se sve više okreću turizmu. U obitelji su svi uključeni u posao i rade samo sa svojim kapitalom, a uz poticaje Zagrebačke županije i ministarstava poljoprivrede i turizma planiraju veći razvoj u sljedećem razdoblju. Osim vinograda i kušaonice vina to gospodarstvo nudi domaću hranu te smještaj u kući u sklopu vinograda.

Zagrebački župan Stjepan Kožić istaknuo je da ta županija puno ulaže u razvoj turizma, vjerujući da će postati jedan od važnijih razvojnih gospodarskih sektora. Dodao je da njegova županija za organizirano dovođenje turista daje po gostu 35 kuna poticaja.

Vezane vijesti

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

14% više novozaposlenih u turizmu u odnosu na 2011.

Prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od siječnja do svibnja ove godine broj novozaposlenih u turističkim djelatnostima činio je udio od… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika