25.09.2011. / 09:57

Autor: Hina

Članice MMF-a obećale da će zaustaviti ubrzanje krize

Zemlje članice Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) u subotu su odlučile ostaviti po strani međusobne razmirice kako bi se usredotočile na svjetsku ekonomsku i financijsku krizu te su obećale da će učiniti sve što je potrebno kako bi zaustavile njezino "ubrzanje".

Christine LegardeChristine LegardeZemlje članice Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) u subotu su odlučile ostaviti po strani međusobne razmirice kako bi se usredotočile na svjetsku ekonomsku i financijsku krizu te su obećale da će učiniti sve što je potrebno kako bi zaustavile njezino "ubrzanje".

"Okolnosti su različite, no naše ekonomije i financijski sustavi izravno su povezani. Upravo zbog toga ćemo djelovati zajedničkim snagama, jer želimo ponovno uspostaviti povjerenje i financijsku stabilnost te ponovno oživjeti rast svjetskog gospodarstva", stoji u zajedničkom priopćenju koje su objavili predstavnici 187 zemalja sudionica.

"Javni dug", "krhkost financijskog sustava", "slabljenje ekonomskog rasta" i "povećana nezaposlenost" - brojni su i duboki problemi što su ih navele zemlje članice, a vlade, kako je istaknuto, nemaju dovoljno "manevarskog prostora".

"Učinit ćemo sve što je potrebno da bismo spriječili ubrzanje krize", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Odbora MMF-a Tharman Shanmugaratnam. "Zemlje euro-zone učinit će sve što je potrebno kako bi se riješila kriza nastala s javnim dugom te da bi se zajamčila financijska stabilnost u cijeloj zoni i u zemljama članicama", stoji u priopćenju.

U priopćenju je istaknuto i da je globalna ekonomija ušla u "opasnu fazu" koja zahtjeva poseban oprez, koordinaciju i spremnost na poduzimanje odvažnih koraka zemalja članica, ali i samog MMF-a.

U MMF-u ističu i da su ohrabreni odlučnošću svojih europskih kolega da učine sve što je potrebno kako bi se riješila kriza u euro zoni.

Vezane vijesti

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Međunarodni monetarni fond dolazi u Hrvatsku

Zvati Međunarodni monetarni fond ili ne, pitanje je koje se opet aktualizira u stručnoj javnosti. Do danas od početka krize svakih nekoliko mjeseci… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika