25.09.2011. / 10:41

Autor: Hina

Posljednji 'Ole': Korida odlazi u povijest

Ljubitelji borbe s bikovima danas će gledati zadnju koridu u Kataloniji, uoči stupanja na snagu zakona koji će zabraniti tu višestoljetnu tradiciju, javlja BBC.

Korida će službeno biti zabranjena od 1. siječnjaKorida će službeno biti zabranjena od 1. siječnjaLjubitelji borbe s bikovima danas će gledati zadnju koridu u Kataloniji, uoči stupanja na snagu zakona koji će zabraniti tu višestoljetnu tradiciju, javlja BBC.

Oko 20 tisuća ljudi napunit će arenu Monumental u Barceloni i gledati izvedbu najboljih španjolskih matadora.

Katalonski parlament izglasao je zabranu prošle godine, nakon što je 180 tisuća Katalonaca potpisalo peticiju kojom se tražilo obustavljanje borbe s bikovima zbog zlostavljanja životinja.

Zabrana stupa na snagu 1. siječnja, ali će nedjeljna korida u Barceloni biti zadnja u ovoj sezoni.

Ulaznice su rasprodane rekordnom brzinom. Na crnom tržištu danas vrijede pet puta više. Međutim, tako velike posjete Monumentalu posljednjih su godina bile iznimka, a ne pravilo, što je i pripomoglo izglasavanju zabrane.

Osim borbe za prava životinja, jedan od razloga za zabranu bila je i želja katalonskih nacionalista da pokažu kako su drugačiji od ostatka Španjolske, u kojoj je korida zabranjena još jedino na Kanarskom otočju.

Protivnici borbe s bikovima kažu da će pokušati proširiti zabranu i u ostalom dijelu zemlje, ali će u tradicionalnom srcu koride, pokrajinama poput Andaluzije, naići na veliki otpor. Zagovornici koride odbacuju navode o okrutnosti prema životinjama i kažu da su borbe s bikovima dio kulturno-povijesnog nasljeđa te da se moraju zaštititi i očuvati.

Vezane vijesti

Zasad kraj koride u Kataloniji

Zasad kraj koride u Kataloniji

U nedjelju će u Kataloniji završiti tradicionalne borbe s bikovima jer stupa na snagu zabrana toga sporta. Regionalni parlament zabranio je stoljetnu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika