25.09.2011. / 10:52

Autor: Nacional.hr

Veleposlanik Ivan: Premijerkin Zakon o Ini mogao bi imati negativne posljedice

Iako europska tijela ne mogu prisiliti Hrvatsku da takav zakon ne donese, Ivan ističe kako bi on umanjio politički kredibilitet hrvaske vlade

Gabor IvanGabor IvanHrvatska još uvijek nije službeno članica Europske unije pa europske institucije ne mogu utjecati na njeno donošenje zakona, no to ne znači da nemaju nikakav utjecaj, upozorio je mađarski veleposlanik u Hrvatskoj Gabor Ivan.

U razgovoru za Večernji list, veleposlanik je istaknuo kako bi donošenje najavljenog zakona o Ini kojim bi se ograničio postotak udjela u toj naftnoj kompaniji prekršio europsku pravnu stečevinu i Rimski ugovor kojim se zabranjuje diskriminacija na tržištu.

Iako europska tijela ne mogu prisiliti Hrvatsku da takav zakon ne donese, Ivan ističe kako bi on umanjio politički kredibilitet hrvaske vlade.

Dodaje kako takav potez, posebice u vrijeme krize, nije poželjan, jer osim što krši principe unutarnjeg tržišta, krši i premisu Rimskog ugovora o zabrani diskriminacije.

"Takav zakon ne postoji ni u jednoj od članica EU", ističe Ivan.

Na pitanje o zakonu koji je donijela mađarska vlada prije četiri godine kako bi spriječila preuzimanje MOL-a, Ivan podsjeća kako je taj potez izazvao burne kritike. Na kraju je Mađrska morala povući članak koji se odnosi na zaštitu strateških kompanija od preuzimanja izvana.

"Upravo je taj zakon dobar prijemr što se događa kad nacionalni zakon nije kompatibilan s EU principima i zakonima", zaključuje na kraju Ivan.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 25.09.11. 13:35

"Samostalna" i "neovisna" Hrvatska može raditi što želi.


registracija
27/8/09

Lujo1, 25.09.11. 16:17

A jel bi Komisija mogla izraziti mišljenje i o bandi lopova koji su mitom i korupcijom (a valjda to nije u suglasju sa EU pravnom stečevinom i rimskim ugovorom - ili je?!) ukrali INA-u?
A jel bi Komisija mogla zaključiti kak je ono kaj je ukradeno nelegalno stečeno i mora se vratiti vlasniku?
Ak to nije tak, a kaj je onda ta usrana EU pravna stečevina - jel ukradi, otmi, ubij itd. ak je to u interesu lopina iz EU?!
Fuuuuj EU - bljuje mi se od vas!!!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika