25.09.2011. / 18:00

Autor: Hina

Netanyahu poziva Palestince na bezuvjetne pregovore

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u nedjelju Palestince da nastave pregovore s Izraelom bez ikakvih preduvjeta kako bi na Bliskom istoku zavladao mir.

Benjamin NetanyahuBenjamin NetanyahuIzraelski premijer Benjamin Netanyahu pozvao je u nedjelju Palestince da nastave pregovore s Izraelom bez ikakvih preduvjeta kako bi na Bliskom istoku zavladao mir.

"Želite li mir, sve svoje uvjete ostavite po strani", rekao je Netanyahu za televizijsku mrežu NBC, obraćajući se palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu. Potonji je u nedjelju opetovao da neće nastaviti pregovore ako Izraelci "sasvim ne prekinu" gradnju svojih naselja.

"Neće biti pregovora bez međunarodne legitimnosti i potpunog prekida (izraelske ) kolonizacije", rekao je Abas pred mnoštvom pristaša u Ramali (Zapadna obala), po povratku iz New Yorka, gdje je u petak podnio povijesni zahtjev za članstvo palestinske države u UN-u.

Bliskoistočni kvartet (SAD, EU, UN i Rusija) predložio je u petak Izraelcima i Palestincima da nastave mirovne pregovore kako bi do kraja 2012. postigli konačni dogovor.

No u tom prijedlogu - koji palestinsko vodstvo mora "proučiti" idućih dana - ne spominje se izrijekom prekid gradnje židovskih naselja koji traže Palestinci.

"Palestinci žele državu, ali zauzvrat moraju donijeti mir. Oni u UN-u pokušavaju dobiti državu, a da Izraelu ne donesu mir i da Izraelu ne donesu mir i sigurnost", rekao je Netanyahu za mrežu NBC. "To je pogrješno. To ne može uspjeti, već mora propasti".

Vezane vijesti

Mimica: Nije vrijeme za stečena prava

Mimica: Nije vrijeme za stečena prava

Potpredsjednik Vlade i čelnik Vladina pregovaračkog odbora o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe Neven Mimica izjavio je nakon… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika