25.09.2011. / 18:43

Autor: Hina

Saudijski kralj širi politička prava žena

Saudijski kralj Abdullah izjavio je u nedjelju da će žene u toj konzervativnoj islamskoj kraljevini moći kao punopravni članovi sudjelovati u radu šure (vijeća) i glasovati na lokalnim izborima, što je bio glavni cilj liberalnih aktivista.

Abdullah bin Abdul-Aziz Al Saud i kuvajtski emirAbdullah bin Abdul-Aziz Al Saud i kuvajtski emirSaudijski kralj Abdullah izjavio je u nedjelju da će žene u toj konzervativnoj islamskoj kraljevini moći kao punopravni članovi sudjelovati u radu šure (vijeća) i glasovati na lokalnim izborima, što je bio glavni cilj liberalnih aktivista.

"Kako ne bi marginalizirali žene u društvu u svim onim ulogama koje su u skladu s šerijatom, odlučili smo, nakon razgovora s našim visokim ulamama (svećenicima) i drugima, uključiti žene u šuru kao punopravne članice, počevši od sljedećeg mandata", rekao je kralj u govoru pred šurom.

"Žene će se moći kandidirati na lokalnim izborima, pa čak imati i pravo glasovanja", dodao je.

Aktivisti se već dugo vremena zauzimaju za veća prava žena koje ne smiju putovati, raditi ili biti podvrgnute nekom medicinskom zahvatu bez odobrenja muškog člana obitelji te ne smiju voziti automobil.

Promjene će nastupiti nakon lokalnih izbora ovoga četvrtka na kojima žene ne smiju glasovati niti se kandidirati.

Vezane vijesti

Saudijke žele voziti

Saudijke žele voziti

Saudijke su u srijedu, na godišnjicu početka kampanje, stavile na internet peticiju namijenjenu kralju Abdalahu kojom traže da se ženama dopusti… Više

Komentari

registracija
5/1/07

james, 26.09.11. 09:57

Sad su najebali


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika