26.09.2011. / 08:18

Autor: Nacional.hr

Predizborne noćne MOL-e

Zveckanje nacinalnim interesima

Ako je posao oko INA-e utemeljen na mitu, država mora zaštiti interese, veli Kosor

Jadranka Kosor (Pixsell)Jadranka Kosor (Pixsell)Predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor danas je u Kninu položila temeljni kamen za gradnju crkve Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta za što je vlada izdvojila 9,8 milijuna kuna inicijalnih sredstava.

Na upit o tajmingu ulaganja u izgradnju crkve u Kninu, koje je najavljeno još 1997. godine i za što će biti uloženo oko 10 milijuna kuna, rekla da Knin ima posebno značenje za Hrvatsku i da je u Kninu potrebno izgraditi crkvu, a da se polaganje kamena temeljca za crkvu poklopilo i s obilježavanjem 20 godina hrvatske neovisnosti.

Kosor je iz Knina komentirala i navode mađarskog veleposlanika u Hrvatskoj Gábora Ivána, koji je kazao kako Europska komisija neće odobriti promjene Zakona o privatizaciji INA-e. Ako je posao oko INA-e utemeljen na mitu, država mora zaštiti interese, veli Kosor.

"Mi ćemo ovog tjedna na sjednici vlade uputiti prijedlog izmjene zakona prema kojem nitko osim Hrvatske neće moći imati više od 49 posto dionica INA-e. To je važna odluka u zaštiti strateških nacionalnih interesa, a sigurni smo da će to svi podržati u trenutku kada je DORH podigao optužnicu vezanu za primanje mita. Naime, ako postoji sumnja da je posao oko INA-e učinjen na temelju korupcije, odnosno primanja i davanja mita, onda država mora zaštiti svoje interese. To će biti tako dok ne saznamo presudu za ovaj slučaj. Vjerujem da Mađarska razumije što znači zaštiti nacionalne interese, kao i sve članice EU. Veleposlanik Mađarske je govorio o normalnim uvjetima, no ovdje se radi, prema mišljenju DORH-a, o primanju i davanju mita, a ne sjećam se da je ovakvog slučaja ikada bilo. Stoga u zaštiti nacionalnih interesa jednako moraju postupati i DORH i Vlada i mi to ne možemo mirno gledati", poručila je u nedjelju Jadranka Kosor.

Veleposlanik Gábor Iván ističe kako se i u slučaju opravdane sumnje oko primanja mita u ovom poslu, ništa ne mijenja. "Čak i ako i kad postoji sumnja u mito i nepravilnosti, riječ je o posebnom pitanju... Govorimo o principu, ne o INA-i. Ograničavanjem slobodnog kretanja kapitala unutrašnje tržište gubi smisao, a u vrijeme krize taj princip postaje to važniji. Takav potez nije poželjan", kazao je veleposlanik za Večernji list. Podsjetio je i da je Mađarska prije četiri godine donijela sličan zakon kako bi spriječila preuzimanje MOL-a od OMV-a, pa su ga morali povući zbog EK. Gábor, naime, ističe da Europska komisija neće s naklonošću dočekati ograničavanje vlasništva u INA-i, jer bi to kršilo osnovne principe unutarnjeg tržišta Europske unije i osnovni princip Rimskog ugovora o zabrani diskriminacije na tržištu.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
27/8/10

ciglanailovac, 26.09.11. 09:06

hebala te crkva,sto ni si naparvila kavu fabriku u Kninu,gdje bih radilo desetak osoba,u crkvi radi samo jedan pop.....


registracija
15/8/09

vergilia, 26.09.11. 09:41

Zar država mora graditi crkvu?? Nek ju grade biskupije iz svog džepa, država neka gradi tvornice, za deset milijuna kuna može se organizirati proizvodnja i zaposliti ljude - to je dužnost države, a ne graditi crkve. Apropo INE - vlast se trebala pobrinuti da ne bude mita, a ne sad kad je ustanovila da se za to nije pobrinula, sad bi da nas EU "razumije". Ma, svašta, koja smo mi nakarada!


registracija
15/6/11

vuksadinare, 26.09.11. 09:48

briga jacu za tvornice jer radnici u tvornicama nisu sigurni glasači hdz-a,a zatucane babe u crkvama jesu te socijala u kninu ništa ne radim a dobijam lovu od države pa kako neću glasati za onog koji me plača za nerad


registracija
5/1/07

james, 26.09.11. 09:56

Sto nisu dali nofce poplavljenima a mazali masnu gusku.


registracija
30/12/10

putusvemir, 26.09.11. 10:09

Koliko su do sada dali crkvenjacima, mogla je država napraviti mrežu navodnjavanja kroz cijelu RH, pa ne bi sada suša sve uništila. To je dokaz da je HDZ najveća nepogoda što se je pojavila od stoljeća sedmog. Nek netko napiše od kuda crkvi sve to bogatstvo? Sigurno su popovi radili! Pljačkali su narod od kada postoji Vatikan.


registracija
5/3/10

starimudrac, 26.09.11. 10:47

može u kninu zazidati i katedralu, ali po blagoslov za izbore više neće u -- vatikan.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 26.09.11. 12:16

Prvo,kvragu vi i crkve.Ima li kraja gradnji vražijih crkava,ima li ičega važnijega?I to u Kninu koji grca od problema uzrokovanih upravo nedostatkom novca.
Onaj spomenik 7 milijuna,ova crkva,samo inicijalno 10.Koliko će biti do kraja nećemo ni saznati.
To je već 17.Inicijalno.Što Kninjani kažu na ovo sranje?
Drugo,u vezi INE,Tuka je zaboravila da u svakoj zemlji koja ima uređeno tržište kapitala postoje i pravila koja su u osnovi jednostavna.Ja kupujem dionice ti prodaješ.Platim ti i gotova priča.Nema tu predomišljanja..

Treće,Tuka je bila na čelu braniteljskog fonda kad su prodali svojih čak 7% dionica.Da nisu,sada bi MOL bio daleko od preuzimanja. Ona bi to rado zaboravila,a slinava oporba ne spominje.


registracija
9/5/10

lolobrigita, 26.09.11. 12:23

Evo Njene izjave nakon prodaje 7 % dionica INE:
"Ustvrdila je da je Fond hrvatskih branitelja usprkos nekim procjenama opstao i da je prodaja sedam posto dionica INA-e u Fondu bio dobar potez jer je dionica prodana po 2800 kuna, a sadašnja vrijednost joj je 1100 kuna".
Tipično neznanje ili korupcija.Nitko u svijetu dionica ne prodaje dionicu samo zato što je cijena pala.
Tako npr. ne prodaješ ni nekratninu samo zato što je cijena pala.
Nije li bilo pametnije ostaviti te dionice pa ubirati dividendu,čekati da poraste cijena,a kao što vidimo,moglo se dobiti bar 1000 kuna više po komadu.
Ali tuki to ne možeš objasniti.To će njoj Popijač objasniti.


registracija
17/4/11

DONDON, 26.09.11. 13:05

Kupuje glasače i vodi kampanju na račun svih građana, zloupotrebljavajući funkciju koju obnaša. Ovdje invenstira naš novac u neprofitabilnu građevinu, a njezini suradnici i suradnici konzervatizma velikodušno krste i blagoslivaju sve njene nakaradne ideje, koje nisu u interesu javnog dobra.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika