26.09.2011. / 12:10

Autor: Nacional.hr

Odvjetnica Sloković:

Sanaderu pao imunitet

Članica njegova odvjetničkog tima Jadranka Sloković izjavila je Hini da će obrana potom uputiti odgovor na optužnicu u kojem će, među ostalim, ustrajati na tvrdnji da za navodno primanje mita nema konkretnih dokaza

Foto: PixsellFoto: Pixsell

Mandatno-imunitetno povjerenstvo skinulo je još jednom imunitet Ivi Sanaderu, ovaj put zbog sumnje da je primio 10 milijuna eura mita da bi MOL-u prepustio upravljačka prava u Ini.

Prema prijašnjim najavama, Ivo Sanader i njegovi odvjetnici dobit će optužnicu u aferi Ina - MOL.

Članica njegova odvjetničkog tima Jadranka Sloković izjavila je Hini da će obrana potom uputiti odgovor na optužnicu u kojem će, među ostalim, ustrajati na tvrdnji da za navodno primanje mita nema konkretnih dokaza.

Obrana, naime, tvrdi da se cijeli slučaj temelji isključivo na iskazu vlasnika DIOKI-ja Roberta Ježića koji je, posvjedočivši da je dio mita isplaćen preko njegovih švicarskih tvrtki, želio poboljšati svoj položaj u nizu drugih istraga u kojima ga se tereti za teška kaznena djela.

"Očito je da je Ježić profitirao teretivši Sanadera. Da su njegove tvrdnje istinite, on bi trebao odgovarati kao pomagač, a USKOK u ovom slučaju nije išao u njegov kazneni progon", kazala je Sloković.

No, dodala je da će obrana o svemu što misli da nije utemeljeno u optužnici opširnije progovoriti tek nakon što cijeli tekst optužnice prime i detaljno prouče.

Donese li Sabor danas odluku o skidanju Sanaderovog zastupničkog imuniteta on i njegovi odvjetnici optužnicu bi mogli primiti najvjerojatnije do srijede.

Zakon predviđa da obrana na optužnicu može odgovoriti osam dana nakon primitka, nakon čega se na sudu treba sazvati sjednica optužnog vijeća koje optužnicu može potvrditi, odbaciti ili je vratiti USKOK-u na doradu.

Pomanjkanje dokaza jedan je od prigovora obrane i na prvu optužnicu protiv Sanadera u kojoj ga se tereti za ratno profiterstvo jer je u vrijeme ratne opasnosti navodno primio proviziju od kredita koji je austrijska Hypo banka odobrila Hrvatskoj.

U odgovoru na tu optužnicu obrana je ustvrdila da USKOK nije ponudio nikakve dokaze da je baš Sanader primio protuvrijednost od 3,6 milijuna kuna, s obzirom da je u posao dogovaranja kredita bilo uključeno više ljudi. Pregovore o kreditu Sanader nije započeo, ali ni okončao i sve je, smatra obrana, radio po nalogu svog tadašnjeg šefa, ministra vanjskih poslova, Mate Granića. Obrana, osim toga, smatra i da se ne radi o ratnom profiterstvu, jer je taj kredit bio povoljniji nego drugi koje je Hrvatska mogla podići pa banka nije ni imala interesa isplatiti proviziju nakon što je dala povoljan kredit.

U posljednoj optužnici Sanader se tereti da je kao premijer primio mito kako bi MOL-u omogućio "prevladavajući utjecaj" u Ini. Sanader je, tvrde u USKOK-u, trebao dogovoriti i izdvajanje "gubitaškog dijela" plinskog poslovanja i njegovo prepuštanje Hrvatskoj.

Iako USKOK nije naveo njegov identitet visokopozicionirana osoba s kojom je Sanader navodno dogovorio primanje mita je predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi. Hrvatsko državno odvjetništvo njegov je slučaj prepustilo Mađarskoj nakon što tužiteljstvo te zemlje nije udovoljilo hrvatskom zahtjevu da Hernadija ispitaju.

Nedugo prije podizanja optužnice USKOK je u ovom slučaju odustao od kaznenog progona bivšeg potpredsjednika vlade Damira Polančeca, jer u istrazi, navodno, nije pronašao dokaze da bi Polančec pomogao Sanaderu.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 26.09.11. 11:11

nemojte mu ukinut imunitet! zajebite nas do kraja, stavite ga kao nositelja liste HDZa za izbore!


registracija
12/1/11

siziff, 26.09.11. 15:05

Iskreno se nadam da odvjetničke troškove, (kao i sve ostalo), snosi Hrvatska, tj građani Hrvatske.

Bilo bi jako čudno da je drugačije

PS

Uskoro će sitnozubićima biti jasno da mito uopče nije postojalo i da su sve zapravo sanjali.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika