26.09.2011. / 12:38

Autor: Nacional.hr

'Samo MMF može spasiti eurozonu'

Forsiranje monetarnog mastodonta

"Eurozona bi trebala progutati svoj ponos i priznati da joj je potrebna pomoć. Ostatak svijeta trebao bi pružiti pomoć jer nitko nije imun na širenje krize", zaključuje Rajan

MMF mora uskočiti i spasiti eurozonuMMF mora uskočiti i spasiti eurozonuSastanak predstavnika Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda u Washingtonu ovog vikenda bio je pod povećalom ne samo medija već i cjelokupne financijske javnosti. Naime, glavno je pitanje bilo dužnička kriza u eurozoni i kako ju riješiti, ali sastančenje nije donijelo nikakve konkretne rezultate ili prijedloge. Tek je MMF istaknuo kako će zemlje eurozone "učiniti sve što je nužno kako bi se riješila dužnička kriza". Puno riječi, nikakav rezultat.

Profesor na čikaškom sveučilištu Raghuram Rajan za Financial Times je napisao kako puste riječi ne mogu umiriti tržišta koja su u posljednje vrijeme nervozna zbog cijele situacije u Europi.

Stoga on predlaže dokapitalizaciju banaka u eurozoni, osiguravanje dostatnih financijskih sredstava za sanaciju Italije i Španjolske te rješavanje problema Grčke na takav način da ne utječe na druge države.

Sva ta rješenja, međutim, zahtjevaju dodatna sredstva koja nitko nije spreman dati olako. Profesor Rajan kao pozitivnu okolnost ističe spremnost europskih dužnosnika da iskoriste sredstva iz Europskog fonda za stabilnost za dokapitalizaciju banaka koje ne mogu same prikupiti novac na otvorenom tržištu. Rajan upozorava kako svijet mora shvatiti da su problemi eurozone preveliki da bi se prepustilo europskim zemljama da ih same rješavaju. Jedini tko može pružiti konkretnu pomoć je, smatra, upravo Međunarodni monetarni fond.

"MMF bi mogao uspostaviti poseban fond koji bi po potrebi posuđivao od drugih zemalja i po povoljnim uvjetima davao zajmove nelikvidnim zemljama poput Italije, a sve kako bi se pomoglo zemljama da posuđuju novac na tržištu po prihvatljivim uvjetima", piše Rajan.

On smatra kako bi MMF trebao preuzeti glavnu ulogu u rješavanju krize.

"Eurozona bi trebala progutati svoj ponos i priznati da joj je potrebna pomoć. Ostatak svijeta trebao bi pružiti pomoć jer nitko nije imun na širenje krize", zaključuje Rajan.

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika