26.09.2011. / 14:10

Autor: Nacional.hr

Tomislav Jakić

Tuđman kao karikatura Tita

"Tuđman je očito pokušavao imitirati Tita i radio je to na način da je sam sebe pretvorio u karikaturu, od uniforme, koja je bila karikatura Titove uniforme, do autoritarnog ponašanja", odgovorio je

Tomislav Jakić (Autor:
Zarko Bašić/PIXSELL)Tomislav Jakić (Autor: Zarko Bašić/PIXSELL)Tomislav Jakić je u Beogradu promovirao svoju knjigu 'Nisam zavijao s vukovima'.

U knjizi je opisao vrijeme i situacije za vrijeme dok je radio kao novinar na Televiziji Zagreb, rađanju HDZ-a, dolasku Franje Tuđmana na vlast, novom govoru na državnoj televiziji HTV, praćenju predsjednika Tuđmana na njegovom prvom posjetu SAD-u. U razgovoru s Jakićem, Radio Slobodna Evropa ističe kako je zanimljivo i svjedočenje o ratnim godinama u Hrvatskoj te vremenu koje je proveo kao savjetnik u kabinetu predsjednika Mesića.

Tuđman - imitator Tita

"Tito je svakako osoba sa nesumnjivom osobnom karizmom. Čovjek koji ulijeva autoritet. Čovjek koji pokazuje kompetentnost i čovjek koji mi je najviše imponirao time što je nadrastao ono iz čega je krenuo. Njega se u današnjoj Hrvatskoj voli posprdno nazivati bravarom, međutim taj bravar je davno ostao negdje u povijesti. Onaj Tito kojega sam ja vidio i o kojem sam izvještavao je bio državnik svjetskog kalibra", rekao je u razgovoru kratko o Josipu Brozu Titu.

"Tuđman je očito pokušavao imitirati Tita i radio je to na način da je sam sebe pretvorio u karikaturu, od uniforme, koja je bila karikatura Titove uniforme, do autoritarnog ponašanja. Inače, Tuđman je bio čovjek neširokih pogleda, da se najblaže izrazim, vrlo autoritaran i nespreman da čuje drugo mišljenje koje se nije slagalo sa njegovim. U svojim pogledima je bio uzak, tvrd i tvrdoglav", odgovorio je na novinarsko pitanje da li je Tuđman pokušavao imitirati Tita.

Mesić sačuvao ljudskost

"Stjepan Mesić je jedan neobičan čovjek na političkoj sceni. Zapravo, čovjek koji ima, a to sam mu jednom prije izbora i rekao, sve karakteristike koje ga čine savršenim predsjedničkim kandidatom na američkoj sceni. Inače, on je čovjek koji je uspio sačuvati ono što rijetki političari uspiju, a to je svoju ljudskost, usprkos visokoj funkciji koju je obnašao. Pragmatičan do mjere kada pragmatičnost dovodi u pitanje principe. Na principima tvrd i ustrajan i po cijenu vlastite popularnosti", rekao je Jakić o svom nadređenom u predsjedničkom uredu.

Slobodan Milošević i Franjo TuđmanSlobodan Milošević i Franjo Tuđman"Ante Marković je imao podršku Zapada, ali ne dovoljnu podršku. Zapad očigledno do kraja nije shvatio tvrdokornost, sa jedne strane Miloševića, a sa druge strane Tuđmana", kazao je o podršci zapada za očuvanjem Jugoslavije.

Tuđmanova odgovornost

"Dezintegraciji Jugoslavije je kumovalo više faktora, ali ključni faktor je bila Miloševićeva politika koja je dovela na scenu Tuđmana u Hrvatskoj i hrvatsku nacionalističku politiku. To je onda stvorilo eksplozivnu smjesu iz koje se morao roditi raspad zajedničke države. Dakle, ključna odgovornost jeste na Slobodanu Miloševiću i njegovoj politici. Tuđmanu je ta politika dobro došla za ostvarenje nekih njegovih ciljeva. Prema tome, određeni stupanj suodgovornosti nesumnjivo nosi i Tuđman i hrvatska politika, vođenja u njegovo vrijeme", bio je jasan o raspadu Jugoslavije i početku rata Jakić.

Na pitanje o fašizmu HDZ-a 1990-91. godine izjavio je kako je Hrvatska u vrijeme rata 'bez ikakve sumnje koketirala s ustaštvom i fašizmom'.

"Hrvatska i Srbija funkcioniraju kao spojene posude. Jedna gleda što se dešava u drugoj i u jednoj se onda događa reakcija na ono što se događa u drugoj. Ili se događanja u drugoj upotrebljavaju kao opravdanje za ono što se radi kod kuće", izjavio je o međusobnim odnosima dviju zemalja.

Priznanje Kosova


"Prvo, Hrvatska nije odmah priznala Kosovo. Drugo, Hrvatska je u više navrata razgovarala sa Beogradom, konkretno predsjednik Mesić sa predsjednikom Tadićem. Predsjednik Tadić je molio samo jednu stvar jer je znao da će Hrvatska priznati Kosovo, da ga Zagreb ne prizna među prvima. Predsjednik Mesić se toga striktno držao i Hrvatska je priznala Kosovo nakon mjesec dana. Bila je, mislim, trideseta zemlja koja je priznala Kosovo", rekao je o priznanju Kosova Jakić.

Josip BrozJosip Broz"Nisu takvi da bi smjeli zadovoljiti nikoga, ni u Srbiji, ni u Hrvatskoj, ni u regiji. Manifestacije prijateljstva su potrebne i dobre, ali nisu dovoljne. Treba imati hrabrosti i snage pa sjesti i otvoreno razgovarati. Gledati u partnera s druge strane stola kao u partnera u kojega se može imati povjerenja i smoći hrabrosti da se sporna pitanja rješavaju pregovorima i kompromisom", rekao je o današnjem odnosu predsjednika Josipovića i predsjednika Tadića.

Sankcionirati zločine

"Poteze premijerke, kao nekog tko je bio savjetnik bivšeg predsjednika, ne bih komentirao. Stav da je Oluja bila zločinački pothvat je ekstremni stav kojega Hrvatska ne može prihvatiti. Oluja je bila legitimna vojna operacija. Da su međutim pod okriljem Oluje i u sklopu Oluje i nakon nje počinjeni ratni zločini, to je nesporno. To je istina sa kojom se Hrvatska mora suočiti i koju mora sankcionirati", odgovorio je na pitanje o srpskim optužbama kako je Oluja bila zločinački pothvat.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
17/8/11

foringas, 26.09.11. 14:34

ma Tuđman je barem sudjelovao u II.svj.ratu sa Titom na istoj strani.
a gdje je bio Milošević? dajte rađe njega preispitajte. Yugoslavija je mrtva. zahvaljujuči Slobi.
i dosta tom navlačenja po hrvatskim "grijesima".
UDBAŠ može tretirati po srbiji neprijatelje a hrvatsko nek srbi ostave za vijeke vijekova.
izgubili su i goptova.


registracija
30/6/09

jebivjetar, 26.09.11. 15:08

Koji Tuđman ? Kakav Tuđman ! Tko je taj ? Ma baš me briga. Odoh na pecanje i lignje !


registracija
20/6/11

etna47, 26.09.11. 17:56

Udbaško piskaralo,ako si "Hrvat" zašto nisi ostao u svojoj zemlji. Otišao si tamo da možeš blatiti sve one
zasluge koje je pok. F.Tuđman napravio za stvaranje i obranu Rep.Hrvatske. Tvog prijatela S. Mesića možeš pozvati u Srbiju i neka tamo ostane,jer on još i dan danas plače za svojom Jugom.


registracija
12/1/11

bozhidar, 26.09.11. 18:03

ne odobravan, i to nacelno, kad netko siri kultnost pojedinaca.
da li je tito bio drazestan, tuzni tudjo tvrdoglav, mesic uporan, a milosevic glavni pokretac rata ili ratova spada i jedan kultni casopis, a ne u prosvjeti ili nauci.

jakic izostavlja najvazniju cinjenicu, a ta je da svim ratovima ima samo jedan uzrok i da su svi ratovi zahtjevani i spremani makar od nekog svijeta i u tim pripremama za ratove masovnu ucestvuju i vecina ili ogromna vecina popova, novinara, ratnih profitera; veliki broj 'ucitelja', 'znanstvenika',, desperadora, placenih ubojica, et al.

bez profita nema rata. nece nitko ratovati bez neke dobiti. a znamo tko se je obogatio, a tko osiromasio u americkim i srpskim ratovima.

bas oni, je li?, koji su zahtjevali i pripremali ratove i pripremilii narod na ratove. hvala


registracija
12/1/11

bozhidar, 26.09.11. 18:32

govoreci u uzroku [koliko znam postoji samo jedan, ali se nama uvijek nude samo razlozi, koje i malo dijete sa lakocom moze beskrajno izumljavati/izmisljati; ovisit ce samo o granici njegove drskosti/umijeca],
pa i neki hrvati, valjda novoustase ili nastase, su takodjer prizeljkivali da sr napadne hr.

rat koji je taj svijet poveo protiv bosne, ne samo da pokazuje, nego [za me] i dokazuje bas ovo sto sam rekao.

cinjenica je da sam ja jedini hrvat u vancouveru koji se je zalio na pisanje kanadskih novina o hrvatima. nekoliko je bilo i uvrsteno u vancouver sun.

hrvati u vancouveru ili u B.C. [bilo ih je oko 10k] su sutjeli od 90te do 95te jer nisu zeljeli priznati da su i hrvati ratovali protiv ustasa, nijemaca, i talijana i da su zasluzni za ono sto hrvati sad imaju.
dok su u isto vrijeme pripremali rat protiv bosne, pa o i tome sutjeli.
i opet sam bio jedini koji je u hr kulturnom domu prosvjedovao rat u bosni.

to je jos jedan-- ne samo pokaz-- nego i dokaz da su i neki hrvati zeljeli rat i valjda bez obzira tko ce ga placati i tko ce gubiti zivote, imanja, domove ili koliko ce hr stradati.
drzim da je i tudjman bio svijesan ovoga sto sam rekao. i taj je radio iz mrznje na bosnjake ali ne iz postivanja svog naroda i njegovog prava na mir izmedju hrvata i bosnjaka. hvala


registracija
11/10/10

agaSovulj, 26.09.11. 18:44

slažem se s Jakićem, u potpunosti.


registracija
1/4/07

ulomax, 26.09.11. 19:10

jakic kao i ostali placenici sorosa i inih poslodavaca koji za kreiranje svojih istina i svoje povjesti ne zale novca ,e na redu dda i sam uzme pinku preko svojih umnih knjga.Ja je necu ni otvoriti.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika