26.09.2011. / 14:04

Autor: Hina , Nacional.hr

Pozdravljanje osuđenih generala

Novinarsko 'pljuckanje' u premijerkin šampanjac

Hrvatski novinari smjeli su inače postavljati samo pitanja koja su vezana uz ovu temu. No, zato su njihovi domaćini i kolege razgovor preusmjerili u znatno zanimljivijem smjeru, narušivši barem na trenutak izvrsno raspoloženje hrvatske premijerke.

Iveta Radičova i Jadranka Kosor (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)Iveta Radičova i Jadranka Kosor (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)Završetak pristupnih pregovora i ulazak Hrvatske u EU, golemo je postignuće i nadam se da će hrvatski građani na referendumu shvatiti prednosti članstva, izjavila je u ponedjeljak u Zagrebu slovačka premijerka Iveta Radičova.

"Iskreno čestitam na završetku pregovora. To nije bio jednostavan i lak zadatak i zato je naša čestitka još iskrenija", rekla je Radičova na konferenciji za novinare nakon razgovora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor.

Referendum o pristupanju, koji se u Hrvatskoj očekuje nakon potpisivanja pristupnog ugovora, slovačka premijerka nazvala je "teškim ispitom" i nada da će hrvatski građani shvatiti prednosti članstva i glasati "za".

"Ulazak u obitelj koja prolazi velike probleme dobro je promišljen korak", rekla je Radičova aludirajući na krizu eurozone, a kao prednosti članstva navela jačanje gospodarstva, trgovine, vladavine prava i građanskog društva.

Upitana kada će slovački parlament ratificirati hrvatski pristupni ugovor rekla je: "među prvima, bez odgode".

Premijerka Kosor zahvalila je Radičovoj i njezinoj vladi na potpori u završetku pregovora koji se u ožujku, kada se se dvije premijerke srele u Bratislavi, činio kao teško ostvariv cilj.

"Sigurna sam da će Slovačka biti jednako prijateljska i brza i u tome poslu", rekla je Kosor govoreći o ratifikaciji pristupnog ugovora u parlamentima zemalja članica Unije.

Predsjednice dviju vlada razgovarale su o gospodarskoj suradnji i robnoj razmjeni koja je ove godine porasla za 14 posto, pri čemu je hrvatski izvoz u Slovačku veći za 30 posto, a uvoz iz te zemlje za 6 posto.

U Hrvatsku je do kolovoza stiglo deset posto više slovačkih turista nego lani, odnosno 320.000, a o izvrsnim bilateralnim odnosima svjedoči i briga o hrvatskoj manjini u Slovačkoj koja ima 4,700 pripadnika te slovčkoj manjini u Hrvatskoj, ocijenile su premijerke.

Velike projekte najavile su u području energetike i diverzificiranja plinskih dobavnih pravaca, pa bi tako idućih dana trebao biti potpisivan ugovor o međusobnom korištenju skladišta plina, kakve je Slovačka već ima s Mađarskom i Poljskom.

"Ne želimo više doživjeti situaciju da nam se prekine dostava plina, kao što se dogodilo u slučaju sukoba između Ukrajine i Rusije", rekla je Radičova.

Hrvatski novinari smjeli su inače postavljati samo pitanja koja su vezana uz ovu temu. No, zato su njihovi domaćini i kolege razgovor preusmjerili u znatno zanimljivijem smjeru, narušivši barem na trenutak izvrsno raspoloženje hrvatske premijerke.

Na upit slovačkih novinara, Kosor je naime komentirala suradnju s Haaškim sudom i njezin nedavni pozdrav nepravomoćno osuđenim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, unatoč činjenici da je suradnja s Tribunalom bila jedan od nužnih kriterija za završetak pregovora s Europskom unijom

"Za nas je Oluja oslobodilačka operacija na koju je Hrvatska imala pravo. Činjenica je da sam pozdravila sve branitelje i zapovjednike, ali isto tako i da svi odgovorni za ratne zločine moraju odgovarati. Mi sa sudom potpuno surađujemo, ali isto tako svatko je nevin dok mu se krivnja ne dokaže pravomoćnom sudskom presudom", istaknula je premijerka Kosor.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
24/7/11

mrvek, 26.09.11. 14:39

tu glumi neku facu a aplaši se EU kao nenormalna. Licemjerka srpska!!!


registracija
30/6/09

jebivjetar, 26.09.11. 15:12

Pusti Srbe na miru. Pa nisu oni opet za sve krivi. Ova dropulja se svima popela na čunu i treba otiči u tri PM ! Sami smo je birali, tko nam je kriv.


registracija
15/8/09

vergilia, 26.09.11. 16:00

Kosorica je kokoš koja na nijedno pitanje ne zna suvislo odgovoriti. Ponaša se ko da je na placu, a ne na čelu jedne vlade. U politici nema prijateljica i prijatelja, pa čak i da ti je netko prijatelj, to nećeš trkeljati gdje god stigneš.Nije ovo bio sastanak prijateljica, nego dvije premijerke, Slovakinja je profesionalno odšutila Kosoričino aludiranje na prijateljstvo, no mislim da joj se okrenuo želudac i da je poslije završila na par peptorana. Apropo generala - možemo mi osjećati i vjerovati u nevinost naših generala, no pozdravljenje dok presuda (krivnja ili nevinost) nije pravomoćna jednako je prejudiciranje nevinosti kao što bi tvrdnja da su krivi bilo prejudiciranje krivice. To je svima jasno, osim samoj Kosorici - jednoj piljarici bez osnovne političke pristojnosti sve je - krumpir salata. Stidim se kakvu premijerku imamo i nadam se da će otpirjati nakon izbora u daleku povijest.


registracija
29/11/09

Ivis, 26.09.11. 16:08

Na "nju" je skoda rijeci! Glupaca!!!!!


registracija
29/7/11

posejdon, 26.09.11. 17:14

jebivjetar,
Jacu nismo mi birali, vec Sanader kome je cijelo vrijeme virila iz guzice, a sada se pravi mutava - kao nista ne zna.Budala.


registracija
24/7/11

mrvek, 26.09.11. 18:03

jebivjetar
na nju i mislim. Ona ti je srpkinja.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 26.09.11. 18:32

mrvek, možda je i Srpkinja. Ali to nije ono što je čini lošom. Lošom je čini ono što govori, a pogotovo ono što radi. Sanader, ili Tuđman, nisu Srbi, pa su nas uvalili do guše. No to nije važno, zar ne, jer oni su Hrvati.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika