26.09.2011. / 17:38

Autor: Nacional.hr

Školske popovijedi

"Osjećam se povrijeđenom ovom odredbom jer niti smo svi u kolektivu vjernici, niti smo svi kršćani. Zaposlila sam se na temelju stručnosti, a ne vjeroispovijesti", kaže ogorčena nastavnica

Photo: Filip Brala/PIXSELL (ilustracija)Photo: Filip Brala/PIXSELL (ilustracija)Nastavnica u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu požalila se udruzi za zaštitu ljudskih prava David jer su djelatnici škole prisiljeni na slušanje predavanja svećenika koje se održava u sklopu sjednice Nastavničkog vijeća.

"Nastavničko vijeće je obaveza svakog nastavnika. Svako izostajanje moglo bi se shvatiti kao povreda radne obveze, a organizatori su to iskoristili da popune dvoranu. Kako bi se privukao što veći broj nastavnika, predavanja su preimenovali u sjednice nastavničkog vijeća. No činjenica je da zapravo nitko nikome ne bi zamjerio nedolazak. Kada bi se najava predavanja samo stavila na oglasnu ploču kao oglas i nastavnicima dolazak ostavio kao slobodan izbor, nitko se ne bi odazvao. Istinu govoreći, imali smo takvih situacija i prije. Ja to osobno ne odobravam. Mislim da bi trebalo istaknuti da je dolazak slobodna volja nastavnika. Osobno se slažem s nastavnicom koja se žalila, no ne negodujem previše jer znam da neodazivanje za sobom ne nosi nikakve posljedice, mada se očito računa sa strahom nastavnika", rekao je u izjavi za t-portal jedan zaposlenik škole koji je htio ostati anoniman.

U pismu udruzi za zaštitu ljudskih prava David nastavnica je pak napisala:

Poštovani,

zaposlenica sam Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu. Ravnatelj škole, Luka Mladinović, prof. el., izvijestio je službenom obaviješću zaposlenike o predavanju don Damira Stojića koje će se održati 27. 9. 2011. godine, a na koje će dolazak biti obavezan za sve zaposlenike jer će se predavanje tretirati kao sjednica Nastavničkog vijeća.

Osjećam se povrijeđenom ovom odredbom jer niti smo svi u kolektivu vjernici, niti smo svi kršćani. Zaposlila sam se na temelju stručnosti, a ne vjeroispovijesti. Ako jedno nastavničko vijeće vodi svećenik, to je uvreda za sve nastavnike. Žalosno je da jedna obrazovna ustanova nije u stanju omogućiti svojim zaposlenicima stručno usavršavanje iz područja pedagogije ili pak metodike određenih struka, nego umjesto toga nameće vjerski sadržaj. Što poduzeti i kako se postaviti? Možete li vi kao udruga upozoriti ravnatelja na kršenje ljudskih prava?

Ovaj mi problem zadaje glavobolju i nesanicu. Uznemirena sam.


Hvala najljepša!

Iz udruge David ističu kako u školama postoji očita diskriminacija djece koja ne pohađaju vjeronauk, a riječ je o rasporedu satnice. Djeca se smještaju u neadekvatne prostore gdje pohađaju izborne predmete, znaju biti i na hodnicima, izborna nastava se održava izvan satnice... Udruga upozorava kako diskriminacija postoji i u sustavu ocjenjivanja, odnosno kako su učenici koji pohađaju vjeronauk u boljem položaju, privilegirani su, što se smatra kršenjem ustavnih prava građana.

Vezane vijesti

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

'Holokaust je filozofija mržnje i zla koja se može uvijek javiti'

Predsjednik Republike Ivo Jospović, sudjelujući na otvaranju "Prvog regionalnog seminara o ljudskim pravima - Edukaciji o holokaustu", koji se… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 26.09.11. 18:10

Vjera se širi križem i mačem ! Za neprilagođene slijedi lomača.Samo je više ne lože drvetom i potpalom već otkazima i diskriminacijom u životnim sredinama.Tako se neprilagođeni ponovo peku na paklenskoj vatri dogmatskih sila koje je ne namjeravaju prestati ložiti.Samo je zamjenjeno gorivo kojim se spaljuju vještice.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 26.09.11. 18:20

Ako netko želi da vjeruje u čuda koja propovijeda crkva, na volju mu. Ako se taj netko moli u tišini doma svog i nedeljom odlazi u crkvu, nemam ništa ni protiv toga. Ali ako se nameće meni, bilo od samih vjernika, ili crkve ili države, da i ja moram raditi isto, e protiv toga imam puno. Kao i protiv toga da se crkva pomaže državnim novcem. Moram dići svoj glas i kad se vjeronauk predaje u državnim školama. To nikako nije odvojenost države od crkve. I to se ne smije dozvoliti. I točka.


registracija
26/12/06

capica, 26.09.11. 18:33

Ovo je degutantno. Crkva se prostački nameće, poput prostitutke.


registracija
8/4/08

arisa, 26.09.11. 19:36

Crkva je iznad drzave.
Crkva vodi drzavu.
Zato su se borili. Mi smo izgubili.
sinusoida


registracija
30/6/09

jebivjetar, 26.09.11. 20:12

Malo je iskrenih vjernika, a puno lopova i karijerista. A taj ravnatelj se vjerojatno po prvi puta u životu prekrižio tek 91. god. Bio je uzoran član partije, a sada druge partije ADZ-kriminalom do raja !


registracija
24/3/10

bagsy, 26.09.11. 20:23

U meni susjednoj župi,župnik uvijek vozi aktualnu C klasu,a propovjeda puku o odricanju i o tome kako treba živjeti,ja samo mogu sanjati da pokrijem troškove na kraju mjeseca


registracija
7/7/11

gadovi, 26.09.11. 20:58

Religija je oduvjek bila nasrtljiva i nametljiva gotovo terorizitajuća iz vrlo jednostavnog razloga što teze koje promiče ne podržava realan život te im je u početku potrebno promidzbeno nasilje. Kad joj se takvoj da još realna vlast eto ti nasilnog društva punog slatkorječivih pričica samodopadnog svećenstva. Uostalom pogledajte religiozna društva. Sva su nasilna.
A naša Jaca u gladnom kninu polaže kamen temeljac za novu crkvu oko 13.000.000.,00 kn
Sve to iz proračuna.
Dobro su nam ga uterali.
Sami smo birali. Svojom pameću, ako je je bilo


registracija
1/3/11

Laudate, 26.09.11. 21:33

"Ovaj mi problem zadaje glavobolju i nesanicu".... ajme al smo osjetljivi.
Na koliko skupova je bila gdje je 1/2 ili cijeli sat slušala nekog dosadnjakovića o temi koja ju/ga ne zanima..... i ..... ima li glavobolje i nesanicu.
Sumnjam.
Ova nesanica i glavobolja imaju ishodište u mržnji prema vjeri.
Na njenom/njegovom mjestu mene kao nevjernika zanimalo bi me "hajde da čujem o čemu oni to pričaju, ionako nikad nisam bio u crkvi niti pročitao kakvu duhovnu knjigu...." Ali mržnja tako ne govori, ona napada.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika