26.09.2011. / 14:52

Autor: Hina

Vandoren: Hrvatska je obvezna poštovati temeljne slobode EU-a

Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren rekao je danas da je obveza Hrvatske poštovati osnovne slobode koje su temelj Europske unije, o zajedničkom tržištu, slobodi kretanju kapitala, usluga i osoba.

Paul VandorenPaul VandorenŠef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren rekao je danas da je obveza Hrvatske poštovati osnovne slobode koje su temelj Europske unije, o zajedničkom tržištu, slobodi kretanju kapitala, usluga i osoba.

Odgovarajući na novinarsko pitanje na konferenciji "Razvoj investicijskog okruženja" koliko je najava premijerke Jadranke Kosor o donošenju zakona po kojem nitko osim hrvatske države ne bi mogao imati više od 49 posto dionica Ine u skladu s regulativom Europske unije, Vandoren je rekao da je regulativa koja uređuje ovakve slučajeve izrazito kompleksna i da se još mora upoznati sa slučajem.

Međutim, dodao je, jasna je obveza Hrvatske da poštuje osnovne slobode koje su temelj Europske unije - o zajedničkom tržištu, slobodi kretanja kapitala, usluga i osoba.

Ovisno o tome poduzima li se zaista takva inicijativa i o tome kako bi ona izgledala, zacijelo bi prijetila opasnost po kojoj bi Hrvatska mogla biti u sukobu s tim temeljnim slobodama, rekao je Vandoren.

Potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević na isto pitanje je odgovorio kako posebnu pozornost treba posvetiti najvažnijoj nacionalnoj energetskoj kompaniji te kako treba biti posebno oprezan s obzirom na okolnosti i zaštitu nacionalnih interesa.

Milošević je dodao da se ne sjeća da je neka europska nacionalna kompanija preuzimana na način i u atmosferi u kojoj je preuzeta Ina.

Na pitanje očekuje li razumijevanje europskih partnera, odgovorio je "Da, naravno".

Šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Vandoren odgovorio je i na pitanje je li točno, kako pišu neki mediji u Hrvatskoj, da Bruxelles požuruje Hrvatsku u raspisivanju referenduma o ulasku u EU.

Rekao je da ne zna za takve pritiske, te da je važno ono što je EU i ranije naglašavao, a to je da referendum bude odvojen od izbora. U kontekstu održavanja referenduma, dodao je, važno je da se građanima ostavi dovoljno vremena i da ih se temeljito informira kako bi mogli odlučiti na temelju činjenica.

Vezane vijesti

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Sanader nikad nije tražio da razgovaramo o INA-i i MOL-u

Josip Friščić, bivši potpredsjednik Hrvatskog sabora i bivši čelnik Hrvatske seljačke stranke (HSS-a), HDZ-ovog koalicijskog partnera u bivšoj Vladi,… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 26.09.11. 18:02

Vandoren bi trebao objasniti situaciju u kojoj je legalno ozakoniti stečeno a da je to stečeno proizišlo kao rezultat kriminalne radnje.Bez obzira radilo se to o stranci ,vladi(pojedincima u vladi)ili o pojedincu kao što je to evidentno uradio Sanader u svezi ugovora sa MOL-om.Kakve veze ima slobodno tržište sa nacionalnim interesima jedne zemlje i situacijom u kojoj je nešto nezakonito učinjeno ?Smatram da je svima u interesu da se situacija u cijelosti rasvijetli a potom da se postupi u skladu sa normama kojima bi svi trebali težiti.Ako Evropska zajednica pokriva kriminalom utvrđen odnos,tada je njen kredibilitet itekako upitan.Ovjdje nije vjerodostojnost Hrvatske u pitanju nego kriminalna djelatnost pojedinaca u vladi.Vlada je legitiman zastupnik države ali kriminal je kriminal bez obzira tko ga učinio.A kriminal nemože i nesmije imati prolaz.Pored utvrđivanja kriminalnih radnji od strane EU,u svezi INE i MOL-a tj.Sanadera i ekipe te određenih osoba iz Mađarske(MOL-a),ista dogovorna rabota bi morala biti proglašena nevažećom.Akteri kažnjeni na adekvatan način a stranka koja je stajala iza takvih osoba,morala bi biti kažnjena od strane građana gubitkom izbora.Sve drugo je neprihvatljivo i nebi bilo u skladu sa moralnim načelima evropskih zakona i prakse.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika