26.09.2011. / 15:26

Autor: Nacional.hr

CERN potvrdio Tesline tvrdnje o neutrinima

"Malene čestice, svaka tako malog naboja da ih možemo zvati neutrinima, kreću se velikim brzinama prelazeći brzinu svjetlosti", pisao je Nikola Tesla 1932. godine

CERN-ov tunelCERN-ov tunelRezultati koje su registrirali znanstvenici u istraživačkom centru CERN u Švicarskoj mogli bi biti dokaz putovanja kroz vrijeme.

Znanstvenici su zabilježili kako je snop neutrina poslan iz CERN-ovog tunela prema Gran Sassu putovao djelić sekunde brže od svjetlosti. Istraživači su vrlo oprezni s ovim rezultatima, jer fizičari tvrde kako je svjetlost najbrža u svemiru. Očekuju se dugotrajne rasprave, vijećanja i analize ove pojave. Ukoliko se rezultati i kasniji ponovljeni eksperimenti pokažu istovjetnima moguće su dvije teorije.

Jedna koja bi tvrdila kako su neutrini doista brži od svjetlosti, što upućuje kako vjerojatno postoje i druge čestice koje su brže od svjetlosti. Kada bi se definitivno dokazalo da postoje čestice brže od svjetlosti temelji moderne fizike i astrofizike bili bi ozbiljno poljuljani.

Druga teorija zagovarala bi svjetlost i dalje kao najbržu, a neutrine kao 'varalice'. Neutrini u ovom slučaju ne bi bili brži od svjetlosti, već su u ovom slučaju otvorili i iskoristili minijaturnu crvotočinu. Moglo bi se reći kako su neutrini putovali kroz prostor i vrijeme. Moderna znanost ne zna točno što je vrijeme te bi i ova pretpostavka otvorila nove teorije.

"Malene čestice, svaka tako malog naboja da ih možemo zvati neutrinima, kreću se velikim brzinama prelazeći brzinu svjetlosti", pisao je Nikola Tesla 1932. godine. Što je to Tesla već onda znao? Red je na CERN-u da razriješi dilemu.

Vezane vijesti

Tajnoviti Higgsov bozon navodno pred otkrićem

Tajnoviti Higgsov bozon navodno pred otkrićem

Nova mjerenja koja su dva znanstvena tima izvela s američkim akceleratorom Tevatronom, zatvorenim 2011., daju naslutiti da će Higgsov bozon, ključnio… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika