26.09.2011. / 15:46

Autor: Nacional.hr

Gej udruge poručile:

Diskriminatorsko kukurikanje

"Izjava predsjednika SDP-a, pokazuje da on, kao i kreatori programa koalicije, ne znaju ni što je spolna orijentacija. Program nas vraća u 70-te godine prošlog stoljeća, kada je seksualni odnos između dvoje odraslih muškaraca prestao biti kazneno djelo", ističu iz Iskoraka i Kontre

Zoran Milanović (Pixsell)Zoran Milanović (Pixsell)"U posljednjih par tjedana političke stranke kao da se natječu koja će vise zgaziti ljudska prava LGBT osoba kako bi se dodvorile biračima za koje pretpostavljaju da su homofobični. To natjecanje naravno uključuje i predstavnike Vlade koji u predizborno vrijeme redovito zaboravljaju da trebaju štititi prava svih građana i građanki bez obzira na spolnu orijentaciju", poručuju iz udruga Iskorak i Kontra, podsjećajući na recentne izjave što su izlazile iz usta isturenih političkih predstavnika oporbe i opozicije. Udruge naime navode da je nakon izjave ministra Vanjskih poslova Gordana Jandrokovića, koji je 'optužio' SDP da 'zagovara homoseksualne brakove i eutanaziju', uslijedila reakcija Zorana Milanovića, koji je rekao slijedeće:

"U našem Planu 21 izjasnili smo se za slobodu izbora životnog stila, uključujući i slobodu izbora punoljetnoga suglasnog partnera. No, to ne znači da ćemo podržati i legalizaciju brakova istospolnih partnera". Ova je izjava, po mišljenju Kontre i Iskoraka, sramotna, posebice u svjetlu činjenice da SDP pripada strankama koje su se otprije javno zalagale za zaštitu prava LGBT osoba.

"Izjava predsjednika SDP-a, pokazuje da on, kao i kreatori programa koalicije, ne znaju ni što je spolna orijentacija. Program nas vraća u 70-te godine prošlog stoljeća, kada je seksualni odnos između dvoje odraslih muškaraca prestao biti kazneno djelo. Skretanje pozornosti upravo na slobodu izbora seksualnog partnera može se protumačiti jedino kao izostanak bilo kakve pozitivne izjave o suzbijanju diskriminacije i štoviše, skretanje javne rasprave na progon homoseksualnih osoba", ističu iz udruga, odakle poručuju kako je licemjerna i izjava HNS-ove predstavnice Vesne Pusić, koja je otprije rekla da će se zalagati za gej brakove, premda program te stranke nije najavio nikakve konkretne korake u tom smjeru u posljednjih 10 godina, kao ni logičan izlazak iz koalicije s kojom ne dijeli stav oko toliko bitnog pitanja kao što je zaštita temeljnih ljudskih prava i sloboda.

Kontra podsjeća i kako je pravo na zaštitu obiteljskog života istospolnih parova bila i tema prvog Split Pride-a ove godine, ali da podršku temi i pravu na javno okupljanje LGBT osoba u Splitu nije dala ni Vlada, a ni zastupnici oporbenih stranaka, upravo radi predstojećih parlamentarnih izbora.

Radimir Čačić i Vesna Pusić (Pixsell)Radimir Čačić i Vesna Pusić (Pixsell)"Prije svega moramo istaknuti da ovakav pristup smatramo podcjenjivačkim prema građanima i građankama Republike Hrvatske", kažu iz Kontre, apelirajući kod svih LGBT osoba da izađu na izbore i ponište izborne listiće jer nijedna politička stranka nema namjeru podržati njihova ljudska prava.

Na koncu priznaju da ih je na ovo priopćenje ponukao i mail koji je na njihovu adresu pristigao nakon spomenute Milanovićeve izjave.

"Godinama živim s partnericom i stvarno sam se veselila izborima da se promjeni vlast i da se nas dvije možemo vjenčati! Sada sam ljuta i obje smo odlučile da nećemo uopće izaći na izbore jer nemamo za koga glasati! Voljele bi da Kontra na to javno reagira i pozove sve lezbijke da ne izađu na izbore i tako ne glasaju za nikoga jer nitko ne vrijedi ama bas nista!", stoji u tom mailu.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
16/6/10

nosonja, 26.09.11. 17:01

....jebi ga,baš su pederi....i ne moraju izaći na izbore,moš mislit.sagneš se da zaokružiš listić i...........horrorrrrrrrrrrrr


registracija
5/3/10

starimudrac, 26.09.11. 22:57

nosonja, pomozi. nije mi jasno koji su pederi, oni koji drže ili oni koji buše?


registracija
20/5/09

BXLCRO, 27.09.11. 07:36

Zasto KUKURIKU KOALICIJA istrcava s takvim marginalnim pojavama u drustvu? To spada pod privatan zivot svakoga koga se to tice! Naglasavati posebno taj detalj izaziva lose reakcije vecine a zakonm se nemoze nista urediti! Pa nece valjda udovoljiti svima! Treba se baviti prije svega vaznim temama od interesa barem 77% gradjana!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika