26.09.2011. / 16:30

Autor: Ivanka Rade

ZG NEWS & NACIONAL.HR:

Humanitarka: Nove borbe za malu Saru

Obitelji petogodišnje djevojčice treba pomoć za kupnju hrane i lijekova

Sara prije postavljanja teške dijagnoze Sara prije postavljanja teške dijagnoze Petogodišnja djevojčica Sara Kostadinova iz Šibenika već se više od godinu dana bori sa zloćudnim tumorom na malom mozgu. Prvo ju je nekoliko dana uzastopno bolio trbuh i više je puta je povraćala, a liječnici su govorili da je sve u redu. "Tek kad se kod Sare pojavio strabizam, tj. gledanje u križ, to nas je alarmiralo i otišli smo na hitnu gdje je dežurni liječnik otkrio blaže neurološke smetnje. Pomoću pregleda CT-om dobili smo pravu dijagnozu te su nas iz Šibenika poslali na magnetsku rezonanciju u Split, a ubrzo nakon toga djevojčica je operirana na zagrebačkom Rebru", objasnila je majka Leonarda Kostadinova.

Na operaciji je tumor u cijelosti odstranjen i Sara od tada nije imala problema ni s hidrocefalusom, ali, na žalost, nakon operacije izgubila je dar govora, nije se mogla kretati i imala je poteškoća s gutanjem. "Sve je to bila posljedica lokalizacije tumora i operacije. Zbog novih problema Sara sada mora ići na terapije k fizijatru i logopedu, a u međuvremenu je završila četiri ciklusa kemoterapije te 32 zračenja uz kemoterapiju. Ovo je tumor koji se - iako je zloćudan - jako dobro liječi i pred Sarom su dobre prognoze jer izlječenje uspijeva kod 80 posto djece", objasnila je Leonarda.
Saru očekuje još kemoterapija i česti boravci u Zagrebu gdje je s majkom smještena u stanu udruge Krijesnica. Sara ima starijeg brata Marina koji u Šibeniku pođađa sedmi razred osnovne škole i odličan je đak. Marino je već godinu dana odvojen od majke i sestre koje su u Zagrebu, a za njega se najviše brine otac. Majka je zaposlena kao medicinska sestra, ali trenutačno ne radi jer je na bolovanju zbog Sare, dok je otac proglašen nesposobnim za rad jer je i sam prošao tešku operaciju - nakon čestih epileptičnih napada pronađene su mu dobroćudne nakupine na mozgu pa je operiran.

Obitelj u Šibeniku ima stan od 50 kvadrata za koji plaćaju kredit uzet na 30 godina, a usporedo plaćaju i režije za stan u Zagrebu, gdje borave majka i Sara. Ovoj obitelji najveća pomoć potrebna je za kupnju posebne hrane jer je Sara alergična na sve mliječne i orašaste proizvode, jaja i nekoliko vrsta peludi. Nemaju novca ni za kupnju lijekova za poboljšanje imuniteta koji koštaju 800 kuna mjesečno. Svaka pomoć im je dobrodošla jer osim čestih dolazaka iz Šibenika u Zagreb, koji ih očekuju zbog kontrola i terapija, ionako su financijski već iscrpili sve mogućnosti, a jedino što žele jest da Sari omoguće koliko-toliko normalan život.

Ako želite pomoći Sari
Kostadinovoj, novac možete
uplatiti na tekući račun:

Broj računa: Leonarda Kostadinova 3291319301
Jadranska banka (žiro-račun banke):
2411006 - 1011111116

Vezane vijesti

Humanitarka: Dirljivo pismo zabrinutog dječaka

Humanitarka: Dirljivo pismo zabrinutog dječaka

"Dobar dan! Ja sam Silvio Kramar iz Darde, sela nedaleko od Osijeka u Slavoniji i Baranji. Završio sam srednju školu za vozača kamiona, sve sam… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika