Objavljeno u Nacionalu br. 828, 2011-09-27

Autor: Srećko Jurdana

Surova politika

Josipovićeve nedorečene primjedbe Haagu

Da je preuzeo desetak najistaknutijih osumnjičenika za ratne zločine na nižim razinama, Haag bi nestabilnoj Hrvatskoj učinio golemu uslugu. Hrvatski režimi – lijevi ili desni, svejedno – nalaze se pod pritiskom ekstremnih skupina koje prijete da će u zemlji stvoriti pakao ako se ratni zločinci podvrgnu konzekventnom postupku. Ni HDZ ni SDP nisu tu u stanju napraviti ništa bitno

Srećko JurdanaSrećko JurdanaIako su zainteresirani hrvatski gledaoci od njega to naknadno zatražili, predsjednik Josipović nije mogao publici predočiti egzaktno značenje svoje izjave – izgovorene pred iseljenicima u Americi – o propustima Haaškog suda da kazni najodgovornije za zločine u zadnjem balkanskom ratu. Jasno je da produbljivanje bilo kakvog svjetonazornog ili sadržajnog konflikta s Haagom na međunarodnoj sceni ne donosi posebne diplomatske simpatije, i autora suočava s kompliciranim diskursom iz kojeg se teško pronalazi jednostavan logički izlaz. Premda je toga svjestan, predsjednik je ipak odlučio blago načeti osjetljivu temu.

Iz kakofonije reakcija koje su uslijedile – premijerkina naglašenog “čuđenja”, opće medijske radoznalosti – pokušao se brzo i bez posljedica izvući pozivanjem na slučaj oslobođenog Ivana Čermaka kao primjer za tezu da Haag može suditi “krivim ljudima”, osim toga i na slučaj Tihomira Blaškića. To je s razlogom shvaćeno kao kontradikcija njegovu evazivnom odgovoru da “ne će spominjati imena”, na upit o (stavu prema suđenju) Anti Gotovini. Irelevantno od proturječne retorike, kod osjetljivijih promatrača izostao je dojam da je – izvorno otvarajući motiv Haaga - gospodin Josipović u vidu imao samo spomenuta dva procesa. U njegovu općenito-problematizirajućem pristupu mogu se pronaći i druge značajne konotacije.


Pitijska dvosmislenost

Ističući važnost univerzalne obaveze da svi zločini počinjeni na području Hrvatske i drugdje budu kažnjeni – “kako bi žrtve dobile osjećaj pravde” – predsjednik je zaključio da Haaški sud “nije iskoristio mogućnost za ispunjavanje načela pune pravednosti i jednakih kriterija za odgovornost”. Što je pod tim mislio, doista ? Svatko bi zapravo, kao kod Pitije, mogao iz tih izraza na neki način iščitati ono što mu odgovara. Čak i profesionalni mrzitelji Haaga, koji generalno nisu skloni ni Josipoviću – radi se o raznim veteranskim skupinama – mogli bi bona fide u njima pronaći nijansu predsjedničke naklonosti prema njihovim prvostupanjski osuđenim idolima.

Na drugoj strani, pojedini izrazito lijevo orijentirani novinski pisci predbacuju gospodinu Josipoviću da govori nešto o Haagu, a taktizerski izbjegava izjašnjavanje o lokalnom, domaćem pravosuđu i njegovoj nesposobnosti da apsolvira ratne zločine koje su počinili pripadnici hrvatske vojske. Tražeći nekakav trun u očima Haaga, Josipović, po njima, ne želi vidjeti brvno u vlastitom oku. Na toj razini izravno su ga čak povezali sa Zoranom Milanovićem koji je zadnjih dana izbjegao izjašnjavanje o srpskim optužnicama za Šeksa, Glavaša, Vekića i Merčepa. Publici je prodao frazu o nužnosti “podvlačenja crte pod uzajamne optužbe za ratne zločine”, koje bi trebao zamijeniti nekakav “pravi posao od kojeg će naši građani i naše tvrtke imati koristi”. Za Milanovića smo “mi” – taj “mi” se odnosi na Hrvate kao čopor, valjda, ili na esdepeovsko jato – “načistu sa samima sobom”, i “nikoga ne ćemo tjerati da prihvati naš svjetonazor”. Kad je o teretu recent ne ratne prošlosti riječ, gospodin Milanović procijenio je da je bolje praviti se blesav, skrivati iza prigodno standardiziranih kolektivnih dogmi, i pravosudnu problematiku za javne potrebe supstituirati razvojno-ekonomskom frazeologijom, negoli ulaziti u bilo kakvo opredjeljivanje i sučeljavanje s hrvatsko-srpskim doživljajima ratne stvarnosti.

Haaški modus operandi

Po lijevim kritičarima SDP-ove suzdržanosti, ni Josipović nije daleko od takvog pragmatičnog zavaravajućeg pristupa. Na jednoj strani govori o terapeutskoj potrebi kažnjavanja ratnih zločinaca, na drugoj ne poduzima ništa da se riječi provedu u djelo. Josipovićeva uvijena primjedba na račun Haaga nudi, međutim, i druge mogućnosti tumačenja. Kritika činjenice da se “pred lice pravde nisu uvijek izvodili najodgovorniji”, može se pravocrtno primijeniti na haašku metodologiju izbora krivaca po visokoj “zapovjednoj odgovornosti”, i prepuštanja neposrednih izvršitelja lokalnim pravosuđima. Taj tip selektivnosti, na početku čvrsto određen kao modus operandi Haaškoga suda, njegova je najslabija, etički i politički najupitnija točka. Ako je Josipović slučajno mislio na nju, bio je potpuno u pravu.

Sile koje su osnovale Haaški sud znale su da pravosuđa novih balkanskih država, proisteklih iz rata, nemaju dovoljno snage, kapaciteta, volje, manevarskoga prostora, političke i javne podrške za procesuiranje i kažnjavanje vlastitih ratnih zločinaca u mjeri koja bi zadovoljila elementarne kriterije pravednosti. Unatoč tome, hladno su im prepustile teret tog bloka, i ultimativno tražile da uđu u bitku s vlastitim prepariranim javnim mnijenjem.

Kronična ucijenjenost

Da je preuzeo desetak najistaknutijih osumnjičenika za ratne zločine na nižim razinama, Haag bi nestabilnoj Hrvatskoj učinio golemu uslugu. Hrvatski režimi – lijevi ili desni, svejedno – nalaze se pod pritiskom ekstremnih skupina koje prijete da će u zemlji stvoriti pakao ako se ratni zločinci podvrgnu konzekventnom postupku. Kad je o ratnim zločinima riječ, ni HDZ ni SDP nisu u stanju napraviti ništa bitno. Djelujući u predočenom okruženju, vlast pokušava zadovoljiti formu nekakvih neadekvatnih istraga kao cijenu svojih europskih ambicija, i zadržati u isto vrijeme pomirljive odnose s ekstremistima, od kojih – mirovinama i drugim povlasticama – kupuje građanski mir i glasove.

Haaški sud mogao je Hrvatsku osloboditi takvog položaja kronične ucijenjenosti, no oni koji su ga stvorili odlučili su zemlju pustiti da se kuha u vlastitom sosu, i ako je predsjednik Josipović odlučio načeti temu Haaga, ubrao bi građanske simpatije da razvije tezu do kraja.

Vezane vijesti

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Dok Suzana roni suze, Šeks nudi usluge

Jadranka Kosor reagirala je porukom “gorkog prijekora” na odluku Tomislava Karamarka da (nju i Šeksa) smijeni s potpredsjedničkih funkcija u Saboru.… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika