26.09.2011. / 18:13

Autor: Hina

Nismo jeftini: EU će ulazak Hrvatske platiti 13,1 milijun eura

Proračun Europske unije za 2012. godinu treba se povećati za 13,1 milijun eura, kako bi se europske institucije pripremile za skoro pristupanje Hrvatske, a najveći dio toga iznosa namijenjen je za Europski parlament i troškove povezane s parlamentarnim promatračima iz Hrvatske.

Ulazak Hrvatske u EU nije jeftinUlazak Hrvatske u EU nije jeftinProračun Europske unije za 2012. godinu treba se povećati za 13,1 milijun eura, kako bi se europske institucije pripremile za skoro pristupanje Hrvatske, a najveći dio toga iznosa namijenjen je za Europski parlament i troškove povezane s parlamentarnim promatračima iz Hrvatske.

Europska komisija je prije nekoliko dana uputila amandman na svoj prijedlog proračuna za sljedeću godinu, koji je objavila u proljeće ove godine, a koji treba biti prihvaćen u studenome. Za proračun Europske unije nadležni su Europski parlament i Vijeće, koji donose odluku na prijedlog Komisije.

Komisija je sada podnijela amandman na svoj prijedlog jer u vrijeme izrade nacrta proračuna za sljedeću godinu još nije bio poznat datum pristupanja Hrvatske. Datum ulaska Hrvatske - 1. srpanj 2013. godine- utvrđen je odlukom Europskog vijeća u lipnju ove godine.

Najveći dio od 13,1 milijuna eura namijenjen je za Europski parlament - 7,8 milijuna eura, a ostalo otpada na Vijeće, Komisiju, Gospodarski i socijalni odbor, Odbor regija i Ured europskog pravobranitelja.

Hrvatska će u Europskom parlamentu imati 12 zastupnika nakon što se obavi ratifikacija pristupnog ugovora, a od potpisivanja toga ugovora do punopravnog članstva hrvatski zastupnici će imati status promatrača, koji će moći sudjelovati u radu Europskog parlamenta, ali ne i glasovati.

Ugovor o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji bit će potpisan u prosincu, a promatrači u Europskom parlamentu doći će već u siječnju.

Za putne troškove i dnevnice parlamentarnih promatrača u 2012. godini namijenjeno je 1,2 milijuna eura. Za jezičnu potporu, prevođenje i tumačenje te za pomoć promatračima, namijenjeno je 2,5 milijuna eura.

Za te poslove već su zaposlene 62 osobe, koje se plaćaju iz ovogodišnjeg proračuna, a za sljedeću godinu trebat će zaposliti još 62 osobe.

Europsko vijeće i Vijeće Europske unije trebat će dodatnih 1,375 milijuna eura. Dio toga iznosa - 350 tisuće eura - namijenjen je za jedan ured te za sobe za sastanke i za novinarske konferencije. Za zapošljavanje novog osoblja u Vijeću - devet prevoditelja i tri tajnice - namijenjeno je 400 tisuća eura.

Troškovi Komisije koji su vezani uz proširenje na Hrvatsku u sljedećoj godini procijenjeni su na 3,2 milijuna eura, što između ostaloga uključuje zapošljavanje dodatnih 46 djelatnika na određeno vrijeme.

Za dodatne troškove Gospodarskog i socijalnog odbora, Odbor regija i Ured pravobranitelja ukupno je namijenjeno 0,7 milijuna eura.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
22/4/11

www, 26.09.11. 23:51

Pa to se samo Četiri i pol Kalmetina WC-a na autoputu.


registracija
22/4/11

www, 26.09.11. 23:54

Pitanje je hoćemo li MI htjeti u EU.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika