26.09.2011. / 18:38

Autor: Hina

Medvedev rekao ministru financija da podnese ostavku

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pozvao je u ponedjeljak ministra financija Alekseja Kudrina da podnese ostavku ili da tijekom dana potvrdi svoju lojalnost, u ljutitoj reakciji na Kudrinovu izjavu da ne namjerava sudjelovati u vladi koju će predvoditi budući premijer Medvedev, javljaju agencije.

Dmitrij MedvedevDmitrij MedvedevRuski predsjednik Dmitrij Medvedev pozvao je u ponedjeljak ministra financija Alekseja Kudrina da podnese ostavku ili da tijekom dana potvrdi svoju lojalnost, u ljutitoj reakciji na Kudrinovu izjavu da ne namjerava sudjelovati u vladi koju će predvoditi budući premijer Medvedev, javljaju agencije.

"Takve se izjave ničim ne mogu opravdati. Nitko nije opozvao disciplinu i hijerarhiju. Ako se ne slažete s predsjednikovom politikom za čiju je provedbu zadužena vlada, ima samo jedna stvar koju možete napraviti - podnijeti ostavku. Ocijenite li da postoje nesuglasice, možete ostavku potpisati sada i ovdje", rekao je Medvedev, a prenijela je agencija Itar-Tass.

Kurdin, koji se nalazio pored Medvedeva, izgledao je zaprepašteno, javlja Reuters. "Točno je da postoje neke nesuglasice i donijet ću odluku o vašem prijedlogu nakon razgovora s premijerom Putinom", odgovorio je.

Medvedev kao predsjednik države nema ovlasti smjenjivati ministre. "Možete zatražiti savjet od koga god hoćete, ali dok sam ja predsjednik, takve odluke donosim ja", ipak je rekao, kako ga citira AFP.

Ruski predsjednik izjavio je to na susretu u Dmitrovgradu, u Kudrinovoj nazočnosti, dva dana nakon što je postalo jasno da će predsjednik Medvedev i premijer Putin sljedeće godine zamijeniti funkcije.

Nakon te objave, Kudrin, koji je ministar financija od 2000. i najduže je na toj dužnosti u skupini G8, te je vrlo cijenjen u međunarodnim poslovnim krugovima, izjavio je u nedjelju da neće sudjelovati u Medvedevljevoj vladi jer se ne slaže s njegovom gospodarskom politikom. U ponedjeljak je, zbog zabrinutosti koju su izrazili poslovni krugovi, ipak ublažio svoju izjavu: "Rekao sam da sam spreman raditi na bilo kojem mjestu ako to pomogne promicanju reforma (...) a ne isključivo vladi", rekao je u razgovoru za mrežu na engleskom jeziku Russia Today.

Kudrin, 50, bliski je Putinov suradnik još od zajedničkog rada u gradskoj upravi Sankt Peterburga. Zadržao je položaj ministra financija 11 godina, u oba Putinova mandata, predsjedničkom i sadašnjem premijerskom.

Vezane vijesti

Pianigiani dao ostavku

Pianigiani dao ostavku

Simone Pianigiani dao je ostavku na dužnosti trenera Montepaschija, s kojim je u šest sezona provedenih u klubu osvojio jednako toliko naslova… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika