Objavljeno u Nacionalu br. 828, 2011-09-27

Autor: Ivan Pandžić

Želite ih degažirati? Nema problema!

Metoda za 'odstrel' gradonačelnika

Službeno je potvrđena i najava da gradonačelnici više neće moći biti saborski zastupnici, pa ako Bandić i Željko Kerum budu osvojili dovoljno glasova na izborima, njihov glas neće se čuti u hrvatskom zakondovnom tijelu

Za smjenu neposredno izabranih župana, gradonačelnika i načelnika bit će dovoljno da broj birača koji podrže opoziv bude jednak ili veći od onog broja glasova kojim je čelnik izabran. Nakon višemjesečnih analiza, Ministarstvo uprave odlučilo se za takvu soluciju i novi zakonski prijedlog o izborima u lokalnoj upravi bit će ovaj tjedan na Vladi, potvrđeno nam je u Ministarstvu. Dosad čelnici praktički nisu mogli biti smijenjeni jer se na njih nije odnosila ovogodišnja odredba da je referndum uspio ako je za većina izišlih birača. Odredba o većini upisanih birača nije provediva zbog netočnih biračkih popisa.

Iako je izuzimanje graodnačelnika od tog pravila bilo protumačeno kako HDZ u biti spašava zagrebačkog gradonačlenika Milana Bandića na kojeg računaju kao eventualnog partnere nakon parlametnarnih izbora, novi zakon veoma lagano omogućuje pokretanje njegove smjene. Prijateljstvo SDP-ova predsjednika zagrebačke Skupštine Borisa Šprema i HDZ-ova ministra uprave Davorina Mlakara očito je imalo važnu ulogu. U zakon se dodaje da se opoziv na refernedumu može pokrenuti "ako gradonačelnik ne izvršava zakonite odluke predstavničkog tijela", što je direktna posljedica situacije u Zagrebu kada je Skupština donijela jednu odluku o cijenama vrtića, a gradnačelnik drugu. Iako su tri ministarstva dala za pravo Skupštini, Bandić je ostao pri svome. Tako će za Bandićevu smjenu biti dovoljno da je za točno 149.991 birač od oko 630 tisuća upisanih u Zagrebu.

Dosad ih je moralo izići više od 360 tisuća, a od njih 180 tisuća glasati za opoziv. Smjena se može pokrenuti i iz veoma općih razloga poput "neracionalnog korištenja sredstava ili upravljanja imovinom". Jasno je da će se smjene lagano pokretati i stoga što nema nikakvih sankcija za predstavničko tijelo ako smjena ne uspije, a opoziv se pokreće većinom glasova zastupnika. Referenduma o Bandićevoj smjeni ipak neće biti prije parlamentarih izbora jer SDP ne želi borbu na dvije fronte. Prema novom zakonu, birači mogu pokrenuti opoziv i s 20 posto potpisa. Usporedo s referedumom po novom zakonskom prijeldlogu provode se i izbori za novog čelnika, ali je zanimljivo da, ako opoziv ne uspije, uopće neće biti pobrojeni glasovi koje su dobili protukandidati.

Službeno je potvrđena i najava da gradonačelnici više neće moći biti saborski zastupnici, pa ako Bandić i Željko Kerum budu osvojili dovoljno glasova na izborima, njihov glas neće se čuti u hrvatskom zakondovnom tijelu.

Vezane vijesti

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Sindikati traže raspisivanje referenduma

Četiri hrvatske sindikalne središnjice uputile su otvoreno pismo predsjedniku Hrvatskog sabora i saborskim zastupnicima s zahtjevom za raspisivanjem… Više

Komentari

registracija
3/6/11

skaraica, 27.09.11. 09:25

Neka vas i dalje vodi Bandić.Važno je da dobijete porciju besplatog graha.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika