Objavljeno u Nacionalu br. 828, 2011-09-27

Autor: Damir Petranović

Dobar posao za Multikeruma

Potemkinov seljak

Problem je, međutim, u tome što su gradske službe i tvrtke upregnute u potpuno privatni projekt, i to samo kao posrednici. Najjednostavnije rečeno, Kerum gradonačelnik građanima prodaje stanove Keruma poduzetnika

Željko Kerum u društvu
bliskih suradnikaŽeljko Kerum u društvu bliskih suradnikaGotovo ni jedan posao splitskog gradonačelnika Željka Keruma očito ne može proći bez reakcije Državnog odvjetništva: nakon nekoliko kaznenih prijava zbog navodno falsificirane dokumentacije o uređenju Zapadne obale ispred njegova hotela Marjan, u DORH-u se spremaju i na reakciju zbog "Kerumovih stanova". Riječ je o projektu izgradnje naselja s nekoliko stambenih tornjeva i oko 800 stanova, koji bi se trebali prodavati splitskim podstanarima po cijeni od tisuću eura za četvorni metar. Iako je splitska opozicija nekoliko puta javno pozvala DORH na postupanje u ovom slučaju, do zaključenja ovog broja Nacionala to se još uvijek nije dogodilo jer - iako su sve činjenice u javnosti poznate - ne postoji ni jedan službeni dokument ili ugovor na osnovi kojega bi DORH otvorio spis. Jednostavno rečeno, DORH čeka Kerumovu formalnu grešku.

Projekt izgradnje "Kerumovih stanova" trebao bi biti ispunjenje jednog od najvažnijih predizbornih obećanja splitskog gradonačelnika, koji je prije nešto više od dvije godine tvrdio da će u njegovu mandatu Split postati "grad bez nezaposlenih i bez podstanara". Već u startu je odbacio državni projekt POS, a motivi za taj potez uskoro su postali očiti: jeftine gradske stanove Kerum je naumio graditi na vlastitom zemljištu. Uskoro je na svoga 25-godišnjeg nećaka Igora Sapunara prebacio 30 tisuća četvornih metara veliku parcelu na predjelu Kila, potom su gradske službe formirale listu s imenima 800-tinjak potencijalnih kupaca, a zatim je "Split gradnja", tvrtka u gradskom vlasništvu, počela pozivati podstanare na potpisivanje predugovora.

Problem je, međutim, u tome što su gradske službe i tvrtke upregnute u potpuno privatni projekt, i to samo kao posrednici. Najjednostavnije rečeno, Kerum gradonačelnik građanima prodaje stanove Keruma poduzetnika. I to, kako je javno priznao njegov zamjenik Jure Šundov, bez ikakva ugovora. No ni tu nije bio kraj problemima: kupci stanova ostali su šokirani kad su doznali da se od njih traži plaćanje 20 posto vrijednosti stana unaprijed, i to u roku od tjedan dana, čak i prije nego što je uopće izdana građevinska dozvola za cijeli kompleks. Protiv jedinstvenog projekta "prodaje zraka" javno su se pobunili potencijalni kupci, pa je Kerum prisiljen na uzmak: odustalo se od financiranja početka gradnje sredstvima kupaca, nego im je obećano da će novac koji uplate biti deponiran na posebnom bankovnom računu.

Vezane vijesti

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Kerum: Ne pregovaram više s Končarom oko hotela Marjan

Splitski gradonačelnik Željko Kerum izjavio je kako više ne pregovara s Dankom Končarom oko kupnje i ulaska u projekt hotel Marjan na Zapadnoj obali,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika