27.09.2011. / 08:29

Autor: Hina , Nacional.hr

Ratni zločinac Babo i dalje čeka

Proglašen je krivim jer je protivno Ustavu BiH proglasio tzv. Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu i kao vrhovni zapovjednik tzv. narodne obrane organizirao otvaranje logora i prihvatnih centara u koje su zatvarani protivnici uspostave te pokrajine

Prizor s Abdićece prošlogodišnje proslave rođendana; foto: Sasa Miljević/PIXSELL Prizor s Abdićece prošlogodišnje proslave rođendana; foto: Sasa Miljević/PIXSELL Povjerenstvo za uvjetni otpust gotovo je tri sata sinoć zasjedalo u Puli i raspravljalo o tome hoće li uvjetno pustiti na slobodu Fikreta Abdića, koji u Puli izdržava 15-godišnju zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina počinjenog u zapadnoj Bosni i Hercegovini, no Povjerenstvo večeras nije novinarima obznanilo sadržaj svoje odluke.

Naime, novinarske ekipe iz Hrvatske i BiH okupljene ispred pulskog zatvora nakon sastanka nisu izvješćene o odluci Povjerenstva za uvjetni otpust, a o toj će odluci - s obzirom da se radi o "profesionalnoj i službenoj tajni" - javnost naknadno biti upoznata, doznaje se od predsjednika Županijskog suda u Puli Iztoka Krbeca.

Povjerenstvo za uvjetni otpust čine dva člana Vrhovnog suda, te po jedan član DORH-a, Središnjeg ureda za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa te predsjednik suda, pod čijom je ingerencijom zatvor u kojem osuđenik izdržava kaznu odnosno, u ovome slučaju predsjednik Županijskog suda u Puli Iztok Krbec.

Kako je u izjavi za Hinu istaknula Abdićeva kćerka, Elvira Abdić-Jelenović, inače zastupnica u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, uvjetni su otpust još u lipnju ove godine zatražili Abdićeva supruga i njihovo četvero djece pošto je Abdić izdržao dvije trećine kazne, što je uvjet za uvjetan otpust. U obrazloženju zahtjeva naveli su kako će Fikert Abdić uskoro napuniti 72 godine, da ima zdravstvenih tegoba, te da je njegovo vladanje u zatvoru bilo uzorno. Osim toga naveli su kako Abdić nikad nije bio u bijegu te da se nije koristio nikakvim privilegijama koje se stječu nakon polovice izdržane kazne, poput vikenda, godišnjeg odmora te poluotvorenog i otvorenog zatvora.

Fikret Abdić je na karlovački Županijskom sud u srpnju 2002. osuđen zbog ratnog zločina na maksimalnih 20 godina zatvora, a Vrhovni je sud presudu smanjio na 15 godina. Proglašen je krivim jer je protivno Ustavu BiH proglasio tzv. Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu i kao vrhovni zapovjednik tzv. narodne obrane organizirao otvaranje logora i prihvatnih centara u koje su zatvarani protivnici uspostave te pokrajine, a najmanje troje ljudi umrlo je zbog zlostavljanja u logorima kroz koje je prošlo oko pet tisuća ljudi.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika