27.09.2011. / 08:39

Autor: Hina

Talijanski mijeh struktura

Kasno sv. Marko na Kosovo stiže

Dosad su Vatikan i Katolička crkva oklijevali iskazati kritike vladi desnog centra iz straha da lijeva vlada odluči poduprijeti poteze kojima se oni protive, poput istospolnih brakova i istraživanja matičnih stanica

ArhivaArhivaMoćna talijanska katolička crkva u ponedjeljak je iznenađujuće žestoko napala vladajuću političku klasu, istaknuvši kako se u zemlji "mora pročistiti zrak", zagađen seksualnim i korupcijskim skandalima zbog kojih je Italija došla na loš glas u cijelom svijetu.

Predsjednik talijanske Biskupske konferencije kardinal Angelo Bagnasco u govoru biskupima gotovo da je izravno zatražio ostavku premijera Silvija Berlusconija, opterećenog brojnim skandalima zbog zabava s prostitutkama i korupcije. Nije imenovao Berlusconija ali je jasno dao do znanja da govori o skandalima koji se tiču premijera i njegove vlade.

"Užasavajuće je svjedočiti ponašanju koje je ne samo suprotno javnoj pristojnosti nego je istinski tužno i šuplje", rekao je Bagnasco.

Ustvrdio je da su Talijani "zanijemili u stanju šoka" zbog političke klase duboko ogrezle u skandale, kojoj je jedina briga samoočuvanje u trenucima dok zemlja grca u dubokoj gospodarskoj krizi.

Dosad su Vatikan i Katolička crkva oklijevali iskazati kritike vladi desnog centra iz straha da lijeva vlada odluči poduprijeti poteze kojima se oni protive, poput istospolnih brakova i istraživanja matičnih stanica.

"Odajemo sliku otuđene i beživotne zemlje, kao da svi samo čekaju ono neizbježno", rekao je kardinal.

Politička klasa, nastavio je, ima veću odgovornost živjeti moralno i pružati dobar primjer jer njihovo ponašanje ima "neporecive učinke na kulturu i obrazovanje" i utječe na mlade i povodljive. No, istaknuo je, mnogi pripadnici političke klase promiču otrovnu kulturu u kojoj se uspjeh gleda kao na nešto što se ostvaruje vezama i prečacima, a ne napornim radom. Pozvao je na korjenitu promjenu razmišljanja o tome kako se stvari kreću.

"Ne samo da moramo drukčije činiti, već moramo drukčije misliti. Nužno je pročistiti zrak kako ne bismo trovali mlade naraštaje", rekao je.

Berlusconi je na udaru novog skandala koji je izbio na vidjelo nakon objavljivanja audio vrpca na kojima je tajno snimljen, a u mnoštvu inkriminirajućih izjava ističe se ona da "zbog (velikih) seksualnih aktivnosti" predsjednik vlade stigne biti "samo u slobodno vrijeme".

"Ljudi preneraženo promatraju protagoniste javnog života, a slika o zemlji je u inozemstvu jako poljuljana", kazao je Bagnasco u govoru članovima biskupske konferencije koji je najavljen odavno, ali je za ovakvu oštrinu "zeleno svjetlo" dao papa Benedikt XVI kad je prije četiri dana ustvrdio kako Italiji hitno treba "etička obnova".

Kardinal Bagnasco spomenuo je i sve veći bijes "običnih" Talijana zbog privilegirane političke klase koju se smatra korumpiranom i neraspoloženom za sudjelovanje u žrtvama koje narod trpi zbog oštrih mjera štednje.

Vezane vijesti

"Panenka" je slomila Engleze

"Panenka" je slomila Engleze

"Dirigent" talijanske nogometne reprezentacije Andrea Pirlo smatra da je način na koji je izveo jedanaesterac u četvrtfinalu Europskog nogometnog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika