27.09.2011. / 09:19

Autor: Nacional.hr

Ulice Mile Budala

Fašizam neće proći! Osim kod narodnjaka i penzionera

Kub vijećnika HDZ-HSS je ostao suzdržan, SDP je podržao prijedlog, a simpatizeri ustaškog pokreta su energično bili protiv preimenovanja. Među njima su bili i HNS te HSU, koalicijski partneri SDP-a na državnoj razini

Foto: SBplusFoto: SBplusU srijedu, 21. rujna, na sjednici Gradskog vijeća Slavonskog Broda odbijen je zahtjev Udruge PLUS za promjenom naziva ulice Mile Budaka, zločinca i visokog funkcionera u zločinačkoj NDH. Razlog odbijanju ovog prijedloga leži i u činjenici da su protiv inicijative bili vijećnici Hrvatske narodne stranke i Hrvatske stranke umirovljenika. Kako javljaju iz zagrebačke antifašističke mladeži (ANTIFA Zagreb), nakon komično-imbecilne rasprave u kojoj su vijećnici iznijeli stavove svojih stranaka, sa četiri glasa „za", četrnaest „protiv" i četiri „suzdržana", ljaga sa Slavonskog Broda nije isprana.

Kub vijećnika HDZ-HSS je ostao suzdržan, SDP je podržao prijedlog, a simpatizeri ustaškog pokreta su energično bili protiv preimenovanja. Među njima su bili i HNS te HSU, koalicijski partneri SDP-a na državnoj razini. Kako pišu članovi ANTIFA, Jasenka Rem iz HSU-a je podržala revizionistički stav svog pokojnog muža. Ista stvar je i sa vijećnicima HNS-a koji također inicijativu ne shvaćaju ozbiljno pa ju nisu podržali. Gorljivi ostatak simpatizera ustaštva, HSP i HSP „dr. Ante Starčević" energično su se usprotivili inicijativi što je na kraju glasovanjem i potvrđeno.

Prozirna taktika povijesnog revizionizma u kojem se na prvo mjesto stavlja tamo nekakav „književni značaj" Mile Budaka ispred njegovog političkog djelovanja ima jasan cilj, smatraju antifašisti. To je, drže, očigledna i promišljena rehabilitacija jednog od najznačajnijih osoba u fašističkoj tvorevini, a samim s tim se radi i posredna rehabilitacija te davanje legitimiteta cijelom ustaškom režimu.

Za one koji su o Mili Budaku čitali samo iz udžbenika koje je odobrilo Ministarstvo obrazovanja, iz ANTIFA Zagreb pripremili su kratku Budakovu biografiju:

Mile Budak politički počinje djelovati već 1920. godine kada se zapošljava kao odvjetnički pripravnik kod Ante Pavelića s kojim od tada blisko surađuje, a ustaškom pokretu pristupa 1933. godine. Početkom 1934. godine postaje šef ustaškog ureda u Berlinu, a poslije marsejskog atentata postao je komandant ustaškog logora na Liparima u Italiji. Iste godine izlazi mu brošura u SAD-u u kojoj daje sugestije kako se Hrvatska treba riješiti Srba, onako kako su se Srbi riješili Turaka. Bio je propagator ideje da hrvatskom narodu opasnost dolazi iz Beograda pa su ga zato cijenili i klerikalci i ustaše. Nakon toga je imenovan poglavnim doglavnikom. Tri godine kasnije vratio se iz emigracije i pokrenuo ustaški list u Zagrebu - Hrvatski Narod te postao vođa domovinskog ustaškog pokreta. Okupacijom zemlje i uspostavom kvislinške NDH postao je predsjednik Hrvatskog državnog vijeća i član ustaške vlade. Bio je suautor i potpisnik „Rasnih zakona" na temelju kojih su stradale stotine tisuća ljudi. Također, bio je u delegaciji koja je prisustvovala potpisivanju izdajničkih „Rimskih ugovora".

Od svibnja do kolovoza iste godine diljem NDH držao je protusrpske i kvislinške govore u kojima je: iskazivao neizmjernu zahvalnost Paveliću, Nijemcima i Talijanima (Karlovac, 13. lipnja 1941.); jasno isticao da treba „jedan dio Srba će pobiti, drugi raseliti, a ostale prevesti na katoličku vjeru i tako pretopiti u Hrvate" (Gospić, 22. lipnja 1941.); upotrijebio poznatu krilaticu „Srbe na vrbe" (Varaždin, 25.-26. lipnja 1941.); da Srbi trebaju znati ustašku lozinku: „ili se pokloni ili se ukloni" (Vukovar 8. srpnja 1941.); pozivao na antisrpsku aktivnost (Pakrac, 20. srpnja 1941.) i tako u nedogled. Također, savjetovao je rušenje srpskih crkava pa je ubrzo osnovan „Ured za rušenje grko-istočnih crkava".

Od 2. studenog 1941. - 23. travnja 1943. bio je poslanik NDH u Berlinu - na politički najvažnijem mjestu u hijerarhiji diplomatskih predstavnika ustaške države, a od 23. travnja 1943. - 5. studenog 1943. ministar vanjskih poslova. I sam Pavelić je rekao da Budaka treba smijeniti jer ga pri svakom govoru prije treba cenzurirati. Do kraja rata bio je aktivan u doglavničkom vijeću. Mile Budak, klerofašist, izdajnik i zločinac je uhvaćen prilikom kukavičkog bijega, suđen i osuđen na smrt strijeljanjem.

Zločinac Mile Budak nikako ne može i ne smije imati ulicu u Slavonskom Brodu, smatraju antifašisti. Ako već političari ne žele spriječiti ovu sramotu, sigurni smo da će to napravit antifašisti Slavonskog Broda. "Svaku akciju koja će biti usmjerena na uklanjanje i preimenovanje ulice itekako podržavamo, a simpatizerima ustaškog pokreta u Slavonskom Brodu poručujemo - fašizam neće proći!", poručuju na kraju.

Vezane vijesti

Turističko paradiranje desničarskih marginalaca

Turističko paradiranje desničarskih marginalaca

György Gyula Zagyva, mađarski desničar i parlamentarac stranke Jobbik, 2009. kažnjen je dvogodišnjom zabranom ulaska u Srbiju zbog poziva mađarskoj… Više

Komentari

registracija
28/4/10

Zvonko, 27.09.11. 10:26

Prije određenog vremena neki su mediji u Hrvatskoj prenijeli vijest da pokretanje kaznene odgovornosti protiv nekadašnjeg šefa karlovačke OZN-e Josipa Boljkovca ovisi o rezultatima DNA-analize posmrtnih ostataka eshumiranih žrtava komunističkog sabirnog logora u Dubovcu.

“Policija je tijekom reekshumacije ljudskih ostataka kod Duge Rese otkrila više ostataka tijela za koje sumnjamo da pripadaju osobama koje su likvidirali pripadnici OZN-e. To, naime, dokazuje vrsta rana. Imamo čvrste iskaze nekoliko svjedoka koji potvrđuju da je bila riječ o klasičnim likvidacijama, a za sve druge moguće postupke treba čekati nalaze DNA analize. Dotad ne možemo nikoga optuživati”, izjavio je prije nekoliko dana Tomislav Karamarko.

Međutim, rezultata DNA analize još uvijek nema, a određeni krugovi, bliski istražnim tijelima, sve otvorenije iskazuju sumnju hoće li rezultata analize uopće i biti. Poučeni, naime, nekim ranijim iskustvima, poglavito slučajem Macelj, poznavatelji pokušaja istraživanja žrtava komunističkog terora u Hrvatskoj sve se otvorenije pitaju: Hoće li se u ovom slučaju dogoditi ono isto što je već ranije viđeno u bolnici Šalata, kada je nepoznati počinitelj, ili više njih, izmiješao posmrtne ostatke eshumiranih, što je u konačnici dovelo do obustavljanja istrage protiv prvoosumnjičenog Stjepana Hršaka?!

Macelj i prvoosumnjičeni Stjepan Hršak

Istraga oko masovnih komunističkih likvidacija na lokalitetu Macelj, gdje su Titovi partizani likvidirali nekoliko tisuća civila i ratnih zarobljenika, započela je u prvim godinama hrvatske neovisnosti, kada su se na ključnim pozicijama u državi još uvijek nalazili Josip Manolić, Josip Boljkovac i Stipe Mesić, pojedinci koji iz osobnih razloga i političkog svjetonazora, kako tada – tako i danas, jednostavno na sve načine opstruiraju utvrđivanje istine o komunističkim zločinima u Hrvatskoj.

Kompletna istraga oko masovnih ubojstava na Macelju upućivala je na poratnog šefa OZN-e u Krapini Stjepana Hršaka, koji i dan danas živi u jednoj nacionaliziranoj židovskoj vili na Tuškancu, koju je dobio zbog zasluga prigodom uspostave druge Jugoslavije i učvršćivanja komunističkog jednoumlja u poratnom razdoblju.

Prema iskazima nekolicine očevidaca, Hršak je u poratnom razdoblju, kao pripadnik OZN-e »ordinirao« na području Krapine i Maceljske šume. Mladen Šafranko, koji je u to vrijeme bio jedan od sprovoditelja osoba određenih za pogubljenje u Macelju, optužio ga je kako je svojom rukom ubio 21 svećenika, franjevca i bogoslova.

Kuća Stjepana Hršaka na Tuškancu
Šafrankovo svjedočenje prenio je Fran Živičnjak u knjizi U vječni spomen. Međutim, nedugo nakon toga Šafranko i Živičnjak su preminuli pod vrlo čudnim okolnostima.

Javna glasila su jedno vrijeme izvješćivala o slučaju Stjepana Hršaka. Godine 2007. pokucala mu je čak i policija na vrata, ali je, sudeći prema nekim iskazima, intervencijom Stjepana Mesića, istraga protiv Hršaka, kao i čitav slučaj Macelj bila obustavljena.

Ključni dokazi protiv Stjepana Hršaka bili su iskazi očevidaca i posmrtni ostatci žrtava, koji su u bolnici na Šalati čekali na DNA analizu. Međutim, analiza nikada nije okončana, i to iz temeljnog razloga što je nepoznati počinitelj, ili više njih, ispremještao posmrtne ostatke koji su čekali na DNA analizu.

U međuvremenu, posmrtni ostatci žrtava eshumiranih na Macelju su ponovo pokopani a Šafranko i Živičnjak su umrli.

Mogu li nestati dokazi i svjedoci i u slučaju Boljkovac ?

Studioznijom analizom izjava o istraživanju komunističkih zločina u Hrvatskoj jednostavno se dolazi do zaključka da iza opstrukcije svih pokušaja utvrđivanja istine o komunističkim zločinima stoji ista skupina ljudi.

Kao i u slučaju Hršak, isto se dogodilo i u slučaju istrage oko osumnjičene Milke Planinc, nekadašnje političke komesarke 11. dalmatinske brigade, koju je Simo Dubajić prokazao kao jednog od svojih pomagača u masovnim komunističkim zločinima na Kočevskom rogu.

Isto se događa i u slučaju karlovačkog OZNA-ša Josipa Boljkovca, koga brani nekadašnji jugoslavenski javni tužitelj Anto Nobilo, koji je „sasvim slučajno, i rođeni sin Boljkovčevog prijatelja i jednog od najbližih suradnika iz ratnog i poratnog razdoblja.

Stjepan Mesić i Josip Boljkovac
Čekajući rezultate DNA analize i mogućeg podizanja optužnice protiv Josipa Boljkovca, nemojmo biti iznenađeni ukoliko dođe do istog scenarija kao i u slučaju Macelj.

Ne budimo iznenađeni ukoliko jednog dana kroz šturo priopćenje budemo informirani kako je „eshumiranje posmrtnih ostataka žrtava iz komunističkog logora u Dubovcu obavljeno nestručno, te medicinsko osoblje nije u mogućnosti završiti istragu“.

Zbog toga velika odgovornost leži na ministru Karamarku. Ne samo zbog zaštite dokaza, nego i samih svjedoka.

Kad već u Hrvatskoj, koja je na pragu EU, ne može biti pokrenuta istraga ili podignuta optužnica zbog očitog ometanja službene istrage.

Robert Horvat


registracija
24/11/10

aabar, 27.09.11. 13:21

uf kako se povijest ponavlja!!!!


registracija
5/3/10

starimudrac, 27.09.11. 13:28

i, zvonko, kaj bumo mi s ovim tvojim lopovima? prvo su pokrali lovu i prodali inu, a sad traže načina da dovrše posao. pusti ovu temu, ko jebe i budaka i budale, imamo mi pametnijih briga.


registracija
1/4/07

ulomax, 27.09.11. 13:56

inicijator peticije -jerko zovak-komunista koji je za 500ti dio cijene kupio Slavoniju DI u S.Brodu (sa kompanjonom Rimcem ,ovim sto je uhapsen u prevari sa Zemljistem u Sibinju za 20000000kn) potom sve rasturio i prodao zemljiste Konzumu i inima,Ta lopina umjesto da guli dozivotnu za pocinjeni kriminal i ratno profiterstvo,organizira peticije.O njemu se u Brodu sve zna ,samo Policija I USKOK nista.Valjda smo i zasluzili da nam je kako je.Mile Budak je samo dimna zavjesa!


registracija
3/6/11

skaraica, 27.09.11. 14:34

Možda neće fašizam, ali nacizam sigurno hoće.


registracija
28/12/09

crojoe, 27.09.11. 14:47

Nema pomirbe bez konacnog obracuna partizana i ustasa.


registracija
11/10/10

agaSovulj, 27.09.11. 15:09

ma ustaše uopće nemaju šansu. Zvonko, BOSANÐEROS, itd, bi ih slistili u tren oka.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika