27.09.2011. / 11:46

Autor: Hina , Nacional.hr

Ratnom zločincu odbijen zahtjev

Babo ostaje iza rešetaka

Abdić u zatvoru u Puli izdržava 15-godišnju kaznu zbog ratnog zločina počinjenog u zapadnoj Bosni i Hercegovini. Nakon što je izdržao dvije trećine kazne njegova obitelj je u lipnju ove godine zatražila uvjetni otpust

Photo: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL (Arhiva)Photo: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL (Arhiva)Povjerenstvo za uvjetni otpust odbilo je zahtjev za puštanjem na slobodu Fikreta Abdića, a o tome će ponovno odlučivati za tri mjeseca, doznaje se od članova njegove obitelji koji su ogorčeni jer su za odluku doznali od novinara, a ne od službenih institucija.

"Sramotno je da nitko u zatvoru nije obavijestio mog oca o odluci nego je za to sinoć doznao od novinara", kazala je Hini Abdićeva kćerka, Elvira Abdić-Jelenović.

U Ministarstvu pravosuđa o odluci povjerenstva ni danas nisu željeli ništa reći pravdajući se zakonskom zabranom. Po riječima glasnogovornice ministarstva Vesne Dovranić, dok je Abdić u zatvorskom sustavu o odlukama vezanim za njegov status ministarstvo ne može govoriti.

Abdić u zatvoru u Puli izdržava 15-godišnju kaznu zbog ratnog zločina počinjenog u zapadnoj Bosni i Hercegovini. Nakon što je izdržao dvije trećine kazne njegova obitelj je u lipnju ove godine zatražila uvjetni otpust.

Povjerenstvo je sinoć tri sata raspravljalo o tom zahtjevu, no odluku nisu objavili, a predsjednik pulskog Županijskog suda Iztok Krbec kazao je da je riječ o "profesionalnoj i službenoj tajni" te da će javnost naknadno biti obaviještena.

Elvira Abdić-Jelenović, inače zastupnica u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, upitala je kako je moguće da za "profesionalnu i službenu tajnu" prvo doznaju novinari, a tek onda njen otac i obitelj koja je podnijela zahtjev.

"Zar smo mi otpadnici. Kakav je ovo sustav, pa onaj bivši komunistički režim je bio bolji nego ovakva demokracija", ustvrdila je Abdićev kćerka.

Inaće, u zahtjevu za Abdićevim uvjetnim otpustom navedeno je da će on uskoro napuniti 72 godine, da ima zdravstvenih tegoba i da je njegovo vladanje u zatvoru bilo uzorno. Stoji u i da nikad nije bio u bijegu te da se nije koristio nikakvim privilegijama koje se stječu nakon polovice izdržane kazne, poput vikenda, godišnjeg odmora te poluotvorenog i otvorenog zatvora.

Abdić je na karlovački Županijskom sud u srpnju 2002. osuđen zbog ratnog zločina na maksimalnih 20 godina zatvora, a Vrhovni je sud presudu smanjio na 15 godina. Proglašen je krivim jer je protivno Ustavu BiH proglasio tzv. Autonomnu Pokrajinu Zapadnu Bosnu i kao vrhovni zapovjednik tzv. narodne obrane organizirao otvaranje logora i prihvatnih centara u koje su zatvarani protivnici uspostave te pokrajine, a najmanje troje ljudi umrlo je zbog zlostavljanja u logorima kroz koje je prošlo oko pet tisuća ljudi.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 27.09.11. 12:26

naravno da ga neće pustit. on bi digao Agrokomerc, a kaj bi onda bilo s Agrokorom?


registracija
14/11/07

laufer, 27.09.11. 18:14

Nije bježao, nije tražio povlastice, nije pravio nikakve cirkuse.
Kao naši "heroji".

Normalno da ga onda neće pustiti.
Ne zadovoljava visoke hrvatske domoljubne pravosudne standarde.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika