Objavljeno u Nacionalu br. 357, 2002-09-18

Autor: Arijana Čulina

GOGE BJONDINA O OVIM I ONIM STVARIMA - Arijana Čulina

Vlast je zabranila noćni život po ulicama i trgovima, ali zato noćni život u stanovima cvita

Dvije ijade i druge godine sve je na botune a u župu nemamo ni kune. Dvi ijade i druge godine tako je nama u Splitu, a tako je i cilom hrvatskom svitu

Arijana ČulinaArijana ČulinaDvi ijade i druge godine
Godine na svitu
Jo kako će onda lipo bit
Lipo bit u Splitu

Možemo cilu noć gledat filmove na televiziji dok peglamo, samo moramo pripazit da ne zaspemo i popeglamo svoju ručicu umisto gaća Najteže je jadnim ministricama koje danju moraju sidit u Saboru a noću peglat. Jedino je problem di tu sad ostaje vrimena na seksSve bit će na botune
A u žepu nećemo
Imat niti kune

Dvi ijade i druge godine
Tako je nama u Splitu
Dvi ijade i druge godine
Tako je cilom hrvatskom svitu.

Evo ova pisma se pivala još dok sam ja bila u pelenama a eto ove godine smo je ponovo oživili, ali s nešto promijenjenim sadržajem. Uglavnom ja sam se ka i većina vas čini mi se vratila u pelene. Pitate se kako? A lipo. Zaminili smo dan za noć ka dica. Po noći živimo i radimo, a po danu spavamo. Sudeći po tome kakva je organizacija života u zemlji vidi se da je nezaposlenost na najvišoj točki. Ovo lito su se gradske vlasti borile da noćni život po trgovima odnosno kafićima zamre, kako buka koja dopire iz kafića i diskaća ne bi uznemiravala pošteni svit koji u kasne noćne ure već duboko spava i sniva snove o boljoj budućnosti.

Uzalud su se ugostitelji i mladež bunili da tek oko ponoći počinje ludi ljetni provod i tiha romantika zavođenja cura koje se mogu srest samo na takvim mistima, ali nisu uspili. Vlasti su rekle ne, ne i ne. U ponoć idete svi u krpe. I gle ludila, gotovo paralelno kako je zamro naš noćni ljetni vanjski život oživija je noćni ljetni kućni život. Vani se smanjila buka a po kućama povećala. A to ti je sudbina. Nemoš se naspavat po noći nikako. Il te budi dječji plač, ili buka, ili strah da vaši tinejdžeri dođu iz noćnog života živi i zdravi ili pijani muž il čekanje filmskog maratona, a sad pored svih tih muka eto ni državne regule ti ne daju spavat.

Naša pametna, bistra vlada ovim je potezom definitivno bacila naciju na kolina. Peremo po noći, usisavamo po noći, peglamo po noći i srića da nam je gotovo svima isti raspored rada pa možemo lipo i malo popričat telefonom s prijom dok čekamo da završi centrifuga. Povoljnija je tarifa, šteta se ne nalajat. A ne može se reć da nam sve ne ide naruku za taj naš kućni noćni život. Sve nam je prilagođeno tom novom rasporedu života pa i TV program. Za pet je. Najinteresantniji filmovi počinju iza ponoći i piče lipo cilu noć, milina.

Prije nego je došlo do ovih poskupljenja i dok sam još spavala uredno po noći nikad nisam mogla dočekat te filmove, uvik bi zaspala uz neki koncert za violinu koja bi me lipo uljuljala ili neku edukativnu emisiju o zaštiti okoliša ili pak neku dugu dosadnu političku debatu. I kad bi zaspala, poludila bi jer video ne znan uključit, jer mi tehnika nije jača strana, a oni na televiziji sutra popodne ne repriziraju filmove iz noćnog programa računajući da mi po danu spavamo, i stvarno bi popizdila na to. A sad je konačno program prilagođen našem novom dnevnom ritmu.

Možemo cilu noć gledat filmove dok peglamo, samo moramo pazit da nam od umora glava ne kljocne pa da ne pripeglamo ručicu umisto nekih gaća. Vidi se da kod nas vlada ni ne misli na to da ima zaposlenog svita i da bi se neko triba ujutro dizat za na posa. Možemo spavat cili dan. Jer sve je sređeno, ispeglano, skuhano. Još samo da nam Sabor pribaci radno vrime s dana na noć, jer nije u redu da oni jedini rade dok drugi spavaju, ko će ih slušat. Mislim, i ovako ih niko ne sluša, a sad pogotovo nema šanse ni teorije. Prije smo ih nešto i slušali, ali sad dok oni govore i lupetaju nacija, oprostite, spava.
Najteže je jadnim ministricama koje po danu moraju sidit u Saboru a po noći peglat. Samo sad je tu problem sa seksom. Pazi, ta naša zamjena dana za noć može povoljno i nepovoljno uticat na demografsku sliku. Zavisno kako se uzme jer, na primjer, ima muževa koji po noći spavaju dok im žene rintače po kući i od seksa ništa. Ima onih koji od buke ne mogu spavat pa se seksaju čekajući mašinu da završi i usput prikraćuju vrime praveći dicu, a imamo i treću grupaciju di je žena toliko iscrpljena i nikakva da joj nije ni do života a kamoli seksa. Po noći radi, po danu spava, i eto. Zato ne znam, ne bi se mogla zaklet kako će ova promjena uticat na našu demografsku sliku.

Mislim da su to uglavnom jako poticajne mjere za porast nataliteta. Uostalom kad pogledate, najviše se dice pravilo u ona vrimena kad je bilo najmanje struje. Možda je to zadnji očajnički potez naše vlade da se po tom pitanju nešto učini. Ono, kad nećeš milom, onda ćeš silom. Pravićete vi meni i rađat dicu, al nećemo vam mi kruva dat.

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika